Päivitetty 29.08.2020

Kodin saanut koira: UZI nykyisin AIDA, Suomessa


Syntymäaika: 11/2015
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Vihti)
steriloitu

 

Perustiedot ja tausta
06.07.2020
Onevetin klinikka ja heidän ylläpitämänsä Cosoban tarha ovat yksi Kulkurien pääyhteistyökumppaneista. Tarhalla asuu jatkuvasti satoja koiria, jotka odottavat oman kodin löytymistä. Aktiivimme olivat vierailemassa Romaniassa toukokuussa ja käyneet läpi uusia adoptio-ohjelmaan tulevia koiria. Tasaisin väliajoin aktiivimme olivat todenneet “UUSI!”, johon romanialainen eläinsuojelija Adina oli todennut “Uzi”; siltä aktiivien puhe oli hänen korviinsa kuulostanut. Näin tämä herttainen Uzi-tyttö sai nimensä.

Uzin on tarhalla kuvattu olevan veikeä ja herkkä tyttö, jolla on maailman herttaisin hymy. Uzi on tarhalla tullut loistavasti toimeen muiden koirien kanssa ja on leikkisä. Vieraita ihmisiä Uzi on tarhalla ujostellut, mutta nauttinut silti huomiosta ja hellyydestä. 

Uzi, jota kutsutaan nykyisin nimellä Aida saapui Suomeen omaan kotiin toukokuussa 2019. Aida on tästä saakka elänyt Suomessa omassa kodissaan kerrostalossa kaupunkiympäristössä. Aida lisätään nyt  adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia rauhallisemmasta ympäristöstä. Aida on noin viikko sitten muuttanut kotihoitoon maalle omakotitaloon. Ihana Aida on ujo ja herkkä tyttö, joka etsii rauhallista aikuiskotia. Suositeltavaa olisi, että Aidan tulevassa kodissa asuisi jo valmiiksi reipas koirakaveri, sillä muut koirat selvästi rohkaisevat Aidaa. Jännittävissä tilanteissa rauhallisuus, kannustus ja kärsivällisyys ovat tärkeitä asioita Aidalle.

Aidalla on paljon annettavaa sille, joka ansaitsee hänen luottamuksen, joka osaa ymmärtää herkän koiran sielunelämää ja joka päivä kerrallaan rohkaisee ja kannustaa elämään täysillä.

Aida on noin 45cm korkea ja painoa tytöllä on arviolta vajaa 20 kiloa.

Päivitykset
29.08.2020
Aida on muuttanut loppuelämän kotiinsa <3 Onnea matkaan niin herttainen ja hassu koiraneiti <3 

24.07.2020
Herttainen Aida kehittyy koko ajan yhä enemmän ja enemmän hoitopaikassa. Aida ei ole tyypillinen arka koira, joka pelkää kaikkea mahdollista, vaan Aidalla on tietyt asiat joita se pelkää ja jännittää, mutta se myös palautuu tilanteista nopeasti. Aidan käytöksestä myös huomaa, että osa tilanteista on vaan sille yksinkertaisesti aivan uusia, joten se ei tiedä millä tavalla niissä tulisi toimia. Hoitopaikassa on käynyt vieraita ja Aida otti vieraat hyvin vastaan. Jännityksestä huolimatta se meni vieraita vastaan ja haki heiltä omatoimisesti rapsutuksia sohvalta. Aidasta selvästi huomasi, että se ei oikein tiennyt miten vieraita ylipäätään kuuluu tervehtiä. Aidan suhtautuminen mieheen ja naiseen oli samanlaista. Kun Aidaa alkoi jännittää liikaa, se hakeutui omaan rauhaan toiseen huoneeseen. Vieraiden pienikokoinen epävarma narttukoira ärähti Aidalle ja Aida osasi väistää sitä todella hienosti. Ulkoilu on edelleen hieman haastavaa Aidan kanssa, mutta myös ulkoilun suhteen se alkaa pikku hiljaa rentoutumaan enemmän ja oppia, että ulkona ei tapahdu mitään pahaa. Aidalle jo aivan peruslenkkeily vaatii harjoittelua ja neiti tarvitsee tulevalta kodilta hyvin rauhallisen ympäristön, jossa se voi pikku hiljaa opetella ulkoilua. Aida ei ole hoitopaikassa edelleenkään ärähtänyt tai murissut lainkaan tai vahtinut ruokaa tai muitakaan resursseja. 

06.07.2020
Aida on viikossa sujahtanut todella hienosti hoitopaikkaan. Aida on vielä jonkin verran varovainen, mutta se selvästi uskaltaa koko ajan enemmän.

Aida on aivan ihana, hurjan kaunis ja herkkä koiratyttö. Aida on sille tutussa ja turvallisessa ympäristössä maailman herttaisin tyttö, joka rakastaa olla kainalossa ja onkin aikamoinen ihmisliima ja huomion hakija niiden kanssa keihin se luottaa. Aida tykkää pötköttää aivan vieressä, vallata sohvan ja sängyn, nuolla varpaat ja sormet ja läpsiä tassuilla lisää rapsutuksia. Aida osaa myös vaatia huomiota tai esimerkiksi ruokaa inisemällä, örisemällä ja haukahtelemalla leikkisästi. Aidalle personal space on aivan vieras käsite, sillä se sattaa aivan muina naisina esimerkiksi sohvalla vain peruuttaa ihmisen syliin, hypätä päälle tai kävellä yli. Toisten koirien kanssa Aida on tullut loistavasti toimeen ja se ottaa koko ajan enemmän kontaktia toisiin koiriin. Toisista koirista Aida katsoo selvästi mallia esimerkiksi ulkona se jää usein paikalleen odottamaan, että joku koirakavereista käy “hakemassa” sen, eli liikkuu vasta kun saa tukea toiselta koiralta. Aida on välillä aivan höpsö ja se saattaa olla melko varomaton toisten koirien kanssa, se saattaa esim läpsäyttää tassulla toista koiraa suoraa päähän, kävellä päältä tai hypätä sohvalla olevan koiran päälle, jolloin muut koirat komentaa sitä ja Aida jatkaa matkaa häntä heiluen. Aidalla on vielä jonkin verran opittavaa kotikoiran elämästä, sen hännänheilutus on myös hieman epämääräistä hassua ympyrää. Aida on elänyt pennusta saakka koko elämänsä tarhalla Romaniassa ennen Suomeen saapumista, joten on täysin ymmärrettävää, että pikkuisella on vielä jotkin asiat hieman hakusessa.

Sisällä Aida osaa olla välillä aikamoinen sohvaperuna, mutta se rakastaa ulkoilua oikeanlaisessa rauhallisessa ympäristössä. Aida nauttii ulkoilusta esim. metsässä suunnattomasti ja jaksaa lenkkeillä pitkiäkin lenkkejä haistellen, juosten, kirmaillen. Aida on sisäsiisti ja se osaa kulkea tosi hienosti hihnassa, se ei vedä ja jos hihna kiristyy Aida pysähtyy. Jännityksen vuoksi Aida saattaa pidättää pitkiäkin aikoja tarpeitaan. Sen vatsa on hyvin herkkä stressille ja ruokavalion muutokselle. Valjaat ja pannan saa pukea lyhyen harjoittelun jälkeen nätisti ja Aida oppi melko nopeasti kulkemaan sisään ja ulos itse talosta rappusia pitkin, vaikka se vielä selvästi ulkoilu jännittää. Rappusia Aida pelkäsi alussa ja edes muutamaa porrasta se ei mielellään kulkenut ylöspäin, jonka vuoksi se kannettiin sylissä ulos. Ulkona Aida lähinnä vielä ihmettelee uutta ympäristöä ja saattaa syödä heinää. 

Ajoittain Aida saattaa puolustaa resursseja, esimerkiksi ruokaa, vaatteita tai vaikkapa post it lappua. Hoitopaikassa se ei ole puolustanut resursseja ja Aidalta on saanut ottaa esim ruokalautasen kuonon edestä pois ilman mitään reaktiota. Voimakkaita ja yllättäviä ääniä Aida pelkää, kuten esimerkiksi moottoripyöriä ja ukkosta. Myös esimerkiksi tutulle lenkkipolulle ilmestynyt lumiukko muovipussi tai kenkä herättää neidissä kovaa hämmennystä.

Aida on hyvin oppivainen koira, joskin nirsona vaikeammin motivoitavissa. Kunnon motivaattorilla Aida kuitenkin oppii nopeasti ja paras palkka näyttäisi olevan hyvä herkku tai ihan vaan omistajan ilo ja rapsutukset. Kynsien leikkaus ja harjaaminen sujuvat hyvin, jos ne tekee henkilö, johon Aida luottaa. Aida osaa useita sanoja ja tietää niiden merkityksen, esimerkiksi istu, tassu ja jätä.

Aida tykkää nameista ja herkuista, maha rapsutuksista, kainalossa kellimisestä ja nukkumisesta, leikkimisestä vaikka se ei osaa vielä kunnolla leikkiä, lumesta, juoksemisesta, pylly rapsutuksista, pitkistä ulkoilu lenkeistä rauhallisessa ympäristössä sekä mahdollisesti uimisesta, sillä se kävi järvessä uimassa keväällä ja vaikutti nauttivan siitä. 

Aida pelkää liikennettä, rappusia, autoilua, vilkasta ympäristöä, ukkosta ja muita kovia pamauksia ja outoja ääniä, lyhytkuonoisia koiria, suuhun menemistä tai pakottamista (esim lääkkeet), erilaisia liikkujia lenkkipoluilla esim hiihtäjät tai rullaluistelijat sekä vauhdikkaita urheilijoita.

Jos vieras ihminen, johon Aida ei luota täysin, tulee Aidan omalle alueelle, aikaisemmassa kodissa ollut oma paikka makuuhuoneessa, Aida on reagoinut tähän näyttämällä hampaita, murinalla, haukkumisella, lähestymällä tulijaa ja Aida on kerran päässyt näykkäisemään sitä lähestynyttä ihmistä. Aida tarvitsee oman rauhallisen paikan, jonne vetäytyä ja jossa saa olla vierailta rauhassa. Aida ei sen kummemmin reagoi vieraisiin, mikäli se saa olla omassa rauhassa ja sitä ei lähestytä. 

Kerrostalossa Aida on reagoinut välillä rapun ääniin sekä postiluukun ääneen. Hoitopaikassa maalla omakotitalossa Aida ääntelee lähinnä leikkiörinällä ja se myös on vahtihaukkunut muutaman kerran, kun toinen kotihoitaja on saapunut kotiin. Aida haukkui muutaman kerran, kun kuuli että alaovi aukesi ja lopetti heti, kun huomasi kuka saapui sisälle ja pian Aida olikin jo moikkaamassa ovella. Viikon sisällä Aida on saanut jo ensimmäiset höpöhepulit hoitopaikassa. 

Kotihoitajia Aida on jännittänyt yllättävän vähän, päinvastoin se hakee herkästi tukea ihmisistä  ja on jo innoissaan hakemassa rapsutuksia. Hoitopaikassa asuu myös vauva, johon Aida ei reagoi mitenkään, se nukkuu ja tuhisee vauvan lähellä vaikka vauva kiljuisi lattialla. Aida on superhienosti vauvan kanssa ja se haluaisi vaan nuolla koko ajan vauvan naamaa ja käsiä, kun niissä on ruokaa. Kuitenkin Aida etsii ensijaisesti lapsivapaata kotia, jossa osataan lukea aran koiran eleitä ja tarvittaessa reagoida tilanteeseen, jos se käy Aidalle liian jännittäväksi. 

Aidalla on tiettyjä pelkoja, mutta oikeanlaisessa ympäristössä kaupungin ulkopuolella Aida varmasti pikkuhiljaa oppii pääsemään peloistaan ja avautuu elämään ja pääsee puhkeamaan kukkaan kunnolla. Matka Aidan luottamukseen voi tuntua pitkältä, mutta se on täysin sen arvoista. Aidasta sen luottamuksen voittanut saa aivan ihanan ja rakastavan ystävän, joka nuolee kyyneleet kasvoilta ja joka joka ilta löytää tiensä kainaloon nukkumaan, oman rakkaan ihmisen kainaloon. 

Suomessa Aida on hoidettu ja rokotettu eläinlääkärissä asianmukaisesti ja sillä ei ole todettuja sairauksia. Aidalla on tällä hetkellä lääkityksenä Clomicalm niminen lääke pelkotiloihin ja tavoitteena on jatkossa saada pelkotilat hallintaan, jotta lääkitys voidaan lopettaa. Aidalle on alettu opettaa sen entisessä kodissa hampaiden harjaamista, mutta opettelu on hyvin hidasta ja vaatii aikaa. Aida todettiin Romaniassa ennen Suomeen saapumista sydänmato positiiviseksi ja Aida on saanut siihen tarvittavat hoidot ja se on uudelleentestattu Suomessa negatiiviseksi.

15.05.2019
Uzi nykyisin Aida lensi Suomeen 11.05.2019.

28.01.2019
Upea Uzi on tänään varattu omaan kotiin Suomeen! Onnea Uzille ja sen tulevalle perheelle <3

21.12.2018

Talven kylmät yöt ovat löytäneet tiensä Cosoban tarhalle. Nekään eivät kuitenkaan jaksa lannistaa herttaisen Uzin hymyä. Saadessaan harvinaisia vieraita häkkiinsä marraskuisena päivänä on tilanne aluksi Uzin mielestä hieman jännittävä. Jännittämisestä huolimatta tämä herkkä tyttö rentoutuu tilanteessa nopeastikin ja nauttiikin suunnattomasti rapsutuksista. Koskettaminen ei siis ole Uzille ongelma laisinkaan. Uzi on siis täysin ennallaan, ellei jopa yhä reippaampi kuin ennen. Uzin voisi kuvitella olevan se koira, joka menee onnesta ihan mykkyrälle ja hupsuksi sen omistajan tullessa töistä kotiin. Löytäisipä sen ihminen tänä talvena sen, jottei sen tarvitsisi enää kevään tullessa katsella maailmaa häkkiverkon takaa.

26.10.2018
Uzi asustelee Cosobassa edelleen samassa häkissä Jawan kanssa, ja pariskunta tulee erinomaisesti toimeen. Uzi jatkaa reipastumistaan ja pyörii koko ajan vieraidenkin ihmisten lähellä nuuskien ja tutkien muukalaisia. Uzi antaa silittää itseään ja nauttii huomiosta sen verran, että kääntää maassa maatessaan oikein kylkeään, jottei yksikään neliösentti sen turkista jäisi rapsutusta vaille. Uzi on rohkaistunut ihan mielettömästi sitten kevään. Ja onhan tämä tyttö myös mielettömän suloinen! Sisimmiltään se varmaan onkin pikkukoira, sillä siltä se kuvissa onnistuu näyttämään. Reipasta koiraseuraa ja paljon silityksiä ja hellyyttä – niistä on Uzin tuleva koti tehty.

12.8.2018
Elämä uuden häkkikaverin Jawan kanssa on tehnyt Uzille ihan mielettömän hyvää. Kuten heinäkuiselta videolta on nähtävissä, Uzi pyörii iloisena vieraankin ihmisen jaloissa ja pyytää mielissään rapsutuksia ja huomiota. Tämä suloinen ja siro tyttö vaikuttaakin lähes eri koiralta mitä se vielä muutamia kuukausia sitten oli maatessaan kopissaan piilossa. Silti jokin sen olemuksessa tuntuu lähes anteeksipyytelevältä, kun se nauttii harvinaisista silityksistä. Pehmeän ja herkän oloinen Uzi tulee varmasti tarvitsemaan rohkaisua ja tukea tulevassa kodissaan, mutta aivan varmasti palkitsee omistajansa onnenhepuleilla ja märillä koiranpusuilla.

Koska koirakaverin luonne vaikuttaa Uziin näin suuresti, se voisi tulevassa kodissaan hyötyä reippaasta ja lempeästä kaverista. Vahvaluontoisen tai herkästi resursseja puolustavan koiran seuraksi Uzia ei tulla luovuttamaan, sillä se vetäytyy tällöin herkästi omaan kuoreensa.

27.6.2018
Aktiivimme tapasivat Uzin kesäkuisella visiitillään Cosoban tarhalle. Uzi tavattiin siellä ensin Veetun häkkikaverina. Se tulee aidalle vastaan mutta vieraiden astuessa häkkiin se vetäytyy koppiin. Kun Uzia ei huomioi, se tulee hitaasti Veetun perässä ulos kopista. Se palaa useamman kerran koppiinsa, mutta joka kerta se tulee aiempaa nopeammin takaisin ulos. Adinan mukaan Uzi on varovainen koska Veetu kiusaa sitä, ja hänellä on suunnitelmissa vaihtaa Uzin koppikaveri.

Myöhemmin samana päivänä vieraiden palatessa samaiselle häkkirivistölle, on Adina jo pyytänyt henkilökuntaa vaihtamaan koirien häkkijärjestystä ja Uzi on saanut kaverikseen Jawan. Muutos Uzin käytöksessä on aivan uskomaton. Se käy edelleen pyörähtämässä kopissa, mutta tulee nopeasti takaisin. Se heiluttaa häntää ja makailee keskellä lattiaa. Uzi tykkää Adinasta ihan hurjan paljon. Uzi tulee kaipaamaan kotia, missä sillä on lempeä ja rohkaiseva koirakaveri. Yhtään kovemman kaverin seurassa Uzi luultavasti tulee vetäytymään enemmän kuoreensa.

25.3.2018
Vieraillessamme Cosoban tarhalla maaliskuun reissullamme pistäydyimme myös tervehtimässä Uzia ja sen kämppiksenä asuvaa vinttaripoikaa. Uzi on selvästi hieman ahdistunut tarhaoloista, sillä se vetäytyi vierailun ajaksi koppiinsa eikä halunnut tulla tekemään vieraisiin tuttavuutta. Se kuitenkin kurkisteli välillä koppinsa ovella. Se ei välttämättä ole niinkään arka, kuin ujo koira stressaavassa ympäristössä. Se on sitten viime näkemän muuttanut toiseen häkkirivistöön, jossa stressaavia tekijöitä on enemmän, mikä taas on varmasti vaikuttanut sen tämänhetkiseen käytökseen. Vaikka se varmasti tulee avautumaan kotioloissa, tulee tulevan kodin varautua antamaan sille aikaa ja ymmärrystä uuteen elämään totutellessa. Se on edelleen se sama veikeä tyttönen kuin aiemminkin.

01.12.2017
Uzi asuu tällä hetkellä kahden vinttaripennun, Velmerin ja Veeliksin kanssa ja kolmikko tulee sopuisasti juttuun. Uzi on kolmikosta ujoin ja jää vieraiden tullessa hieman taka-alalle vinttariveljesten häärätessä vieraiden ympärillä. Uzi on selvästi kiinnostunut ihmisistä, muttei saa tilanteessa tarpeeksi rauhaa tullakseen tutustumaan. Uzi ei vaikuta aralta, vaan lähinnä hieman herkältä ujoilijalta, joka on kuitenkin kovin utelias. Jos Uzi saisi olla ihmisen kanssa kaksin, tulisi se varmasti tekemään ujosti tuttavuutta. Uzi tarvitsee vain aikaa kerätäkseen rohkeutensa. Vinttariveljesten kanssa Uzi tulee hienosti toimeen, joten kotona voisikin olla odottamassa reipas koirakaveri.

17.7.2017
Tapasimme Uzin Romanian reissullamme heinäkuun alussa. Uzi on ihana ja herkkä tyttö. Se on todella kiinnostunut vieraista, vaikka sitä vähän ujostuttaakiin. Se kiertelee ja kaartelee, käy nuuhkaisemassa ja siirtyy taas kauemmas tutkailemaan tilannetta. Se leikkii nätisti toisten koirien kanssa ja tulee rohkaistuttuaan jo hakemaan ihmisiäkin leikkiin. Tutun ihmisen, Adinan kanssa se on todella reipas, ja varmasti oman kodin rauhassa tyttö rohkaistuisi vielä entisestään ja puhkeaisi kukkaan.

8.5.2017
Uzi on tasapainoisen ja ystävällisen oloinen tyttö, joka nauttii ihmisten läheisyydestä. Tyttö on aivan mieletön kaunotar mustassa turkissaan, jossa on valkoisia merkkejä. Se nauttii rapsutuksista ja huomiosta, edes tarhan miespuolinen työntekijä ei sitä tunnu pelottavan.

Uzi sopii varmasti monenlaiseen kotiin, sillä tarhalla se on osoittanut olevansa kiltti ja sopeutuvainen. Toki aina on huomiotava, että kotiutuminen voi siitä huolimatta viedä aikaa ja vaatia kärsivällisyyttä. Aivan kuten jokaisen rescue-koiran kohdalla.

______________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Aida saapui Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Aida on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Aidan yhteyshenkilö on Sarianna Syrjä

 
 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.