Päivitetty 15.08.2017

Kotia etsivä koira: VILHO, Suomessa


Syntymäaika: 11-12/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa
kastroitu

 

TAUSTAA JA PERUSTIEDOT

3.4.2017
Onevetin klinikka ja sen ylläpitämä Cosoban tarha ovat yksi Kulkurien pääyhteistyökumppaneista. Tarhalla asuu jatkuvasti satoja koiria, jotka odottavat oman kodin löytymistä. Tarha on romanialaisittain edistyksellinen ja siellä pidetään koirista hyvää huolta. Suuri osa sinne päätyneistä koirista on löydetty tarhan läheisyydestä hylättyinä. Romaniassa on hyvin tavallista, että ihmiset hylkäävät koiriensa pennut, joko emon kanssa tai yksin johonkin syrjäiseen paikkaan, missä niillä on vain hyvin pienet mahdollisuudet selviytyä aikuisiksi. Jotkut onnekkaimmat hylätään eläinsuojelijoiden pitämien tarhojen läheisyyteen. Näin alkaa myös Vilhon tarina siitä alkaen, kun me sen tunnemme. Se löytyi hylättynä joulun 2016 tienoilla tarhan edustalta, josta työntekijät ottivat sen suojiinsa.

Kulkurien aktiivit tapasivat Vilhon maaliskuun reissullaan ja kuvaavat tutustumistilannetta vieraiden ihmisten ja toisten pentukoirien kanssa näin. Vilho on vähän ujo poika, joka on selvästi hämmentynyt uudesta tilanteessa. Se itkeskelee aluksi hiukan, koska on ihmeissään ja jännittynyt, mutta jää kuitenkin kiinnostuneena seuraamaan tilannetta ja muita pentuja. Vilho antaa kiltisti käsitellä itseään ja on lopulta yllättävän rento ihmisen kanssa muuhun ujouteen nähden. Saatuaan rapsutteluja, Vilho hakeutuu itse ihmisen lähelle ja jää siihen kököttämään. Aktiivit kuvaavat Vilhoa todella suloiseksi pennuksi, joka sulattaa sydämen.

Vilhosta tulee aikuisena keskikokoinen n. 50 cm korkea ja noin 20-kiloinen.

Vilho on tällä hetkellä kotihoidossa Suomessa. Poika etsii kotia, jossa omistajalla on kokemusta aroista koirista ja koiranlukutaitoa. Kerrostaloon, vilkkaaseen kaupunkiympäristöön tai pikkulapsiperheeseen Vilho ei sovellu. Vilholle olisi ihanteellinen suhteellisen rauhallinen asuinympäristö, omakoti- tai rivitalo, jossa olisi aidattu piha. Silloin ulkoilut onnistuisivat ihan aluksi ilman, että koiraa tarvitsisi pakottaa käsittelyyn, kuten valjaiden laittoon, mikä selvästi vielä ahdistaa ja saa Vilhon jäätymään.

 

NYKYTILANNE

15.8.2017 
Testasimme Vilhoa vieraan ihmisen kanssa ulkotiloissa. Alussa Vilho pysyttelee etäämmällä antaen lauman rohkeampien jäsenten tehdä tuttavuutta uuden ihmisen kanssa. Se seuraa tilannetta ja touhuilee välillä omiaan. Kun Vilholle antaa rauhassa aikaa edetä omaa tahtiaan, se rohkaistuu tulemaan haistelemaan vierasta takaa päin. Hento kuonon tökkäisy selkään paljastaa Vilhon vaivihkaisen tutustumiskäynnin. Eipä aikaakaan, kun Vilho käy jo nuolaisemassa vieraan kättä ja tulee hetken kuluttua oma-aloitteisesti hakemaan kädestä nameja, joita on huomannut toisten koirien saavan.

Vilho leikkii kotihoitopaikan toisten koirien kanssa. Erityisen hyvin sillä synkkaa saksanseisojan kanssa (kts. kuvat). Välillä ne leikkivät yhdessä ja välillä loikoilevat sohvalla vierekkäin. Vilholla voisi hyvinkin olla koirakaveri tulevassa kodissa.

Vilho on paimenkoiramainen ja sen voisi olettaa oppivan asioita nopeasti. Siitä voisi hyvinkin saada kaverin johonkin harrastukseen ja aktiviteettejä nuori koira kaipaa. Vilho ei ole kuitenkaan yhtään säheltävää tai yliaktiivista sorttia.

Uusista kuvista näkyy miten hyvin, Vilho antaa hoitajan katsoa hampaat ja koskea tassuihinkin. Maharapsuja se osaa jo pyytää ja nauttii hellittelystä. Vilho on suloinen ja hellyyttävä, hieman epävarma koirapoika, joka sopii rauhalliseen kotiin.

12.8.2017
Koirapoika-Vilholle, joka on nyt noin 9 kuukuden ikäinen, on lisätty video kotihoidosta. Siinä onnellisen oloinen Vilho palaa hoitajan ja muun lauman kanssa kuumana päivänä metsälenkiltä omaan pihaan.

Kotihoitaja kuvaa Vilhoa tavalliseksi pennuksi, joka tulee hyvin toimeen toisten koirien, samoin kuin tuttujen ihmisten kanssa. Vilho on reipastunut ja rohkaistunut kovasti. Tuttujen edessä se heittäytyy luottavaisesti selälleen ja pyytää rapsuja. Vieraat ihmiset sen sijaan jännittävät ja heitä Vilho haukkuu. Vieraiden kanssaan tarvitaan kuitenkin vain totuttelua ja tutustumista. Vilho ei ole luonteeltaan säikky, eikä pelästy esim. kovia ääniä. Se ei pelkää myöskään toisia koiria.

2.8.2017
Vilho jatkaa rentoa maalaiselämää kotihoidossa. Se puhuu hyvin koiraa, on osa laumaa ja leikkii toisten koirien kanssa. Vilho on ollut muutaman kerran kotihoitajan ja toisten koirien mukana metsälenkillä. Se on ollut myös vapaana ja tullut ongelmitta portista takaisin pihalle muiden mukana. Vilhon luottamus kasvaa koko ajan ja se on edistynyt paljon ihmisen läheisyyden ja kosketuksen suhteen. Kotihoidossa se antoi aluksi silittää vain pedillä ollessaan. Nyt sitä saa silittää muulloinkin ja pojalla menee silloin korvat päätä pitkin ja silmät sirrilleen. Hännän juuresta rapsutus on ihanaa. Aamulla Vilho saattaa kellahtaa pedillään kokonaan selälleen, kun huomaa kotihoitajan nousevan sängystä, ja pyytää itse rapsutuksia. Se ei säpsy jalkojenkaan kosketusta.

24.7. 2017
Stressaavan tarhaelämän ja lentomatkan jälkeen täysin uusiin olosuhteisiin saapuvien rescuekoirien stressitasot ovat luonnollisesti alussa korkealla, mutta lähtevät siitä pikkuhiljaa laskemaan. Vilhon alkutaival kotikoirana ei kuitenkaan sujunut odotetulla tavalla. Sen stressitasot eivät laskeneet silloisissa olosuhteissa. Tästä syystä Vilho muutti opettelemaan kotikoiran elämää kokeneen koirahoitajan luo rauhalliseen maalaisympäristöön. Seurakseen ja tuekseen se sai myös hoitajan toisia koiria.

Heti ensimmäisestä päivästä alkaen uudessa kotihoitopaikassa Vilhon kehitys kääntyi oikeaan suuntaan. Kuulumiset ovat olleet hyviä. Vilho on saanut tutustua kaikkeen uuteen rauhassa omaa tahtiaan. Omakotitalo isoine aidattuine pihoineen on tarjonnut Vilholle mahdollisuuden kulkea vapaasti ulos ja sisään. Vapaus on tehnyt Vilholle hyvää.

Hoitaja kertoo, että Vilho on liikuttava, kiltti, utelias ja hellyydenkipeä koira. Se ei ole hoidossa ollut mitenkään erityisen säikky tai pelokas. Se touhuilee omiaan, nuuskii, kaivelee, spurttailee ja hakee välillä jotakuta toista koiraa leikkimään. Se on kohtelias toisille koirille ja puhuu hyvää koiraa.

Kun hoitaja on istumassa jossain, Vilho tulee ihan lähelle viereen istumaan tai makaamaan ja saattaa nuolaista hoitajan kättä. Silloin koira antaa myös rapsutella itseään. Hoitajan touhutessa omia askareitaan, Vilho kulkee mukana, mutta pysyttelee kosketusetäisyyden ulkopuolella. Kutsuttaessa se tulee taas haistelemaan kättä.

 

EDELLISET PÄIVITYKSET

19.4.2017
Suloinen Vilho odottelee edelleen oman kodin löytymistä satojen muiden koirien joukossa. Ujohkolle koirapojalle tekisi hyvää päästä mahdollisimman pian rauhallisempaan ympäristöön opettelemaan kotikoiran elämää. Vilho etsiikin kotia, jossa se saisi rauhassa rohkaistua ja oppia luottamaan sen omiin ihmisiin. Vilho on sulattanut tapaamiensa ihmisten sydämiä nyt jo. Rakastettuna perheenjäsenenä se saisi mahdollisuuden tehdä sitä joka päivä.

22.5.2017
Aktiivimme tapasivat Vilhon toukokuun reissullaan. Vilho oli kastroitu vain vähän aikaisemmin ja se aristeli haavaansa pysytellen vähän etäämmällä vieraista. Hieman etäämmältäkin sen kuitenkin näki: Vilho on kaunis koira! Sillä on kauniin kullanvärinen turkki ja pikimusta kirsu. Oletettavasti Vilho myös jatkossa rohkaistuu, kunhan kastraatiohaava paranee. Tietysti kovasti toivomme, että se jo pian pääsisi hälyiseltä tarhalta ikiomaan kotiin.

19.6.2017
Vilho varattiin tänään omaan kotiin.

11.7.2017 
Komea Vilho karisti tänään Romanian pölyt tassuistaan ja saapui kotiin.

 

———————

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Vilho saapui Suomeen  asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Vilho on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Vilhon yhteyshenkilö: Paula Tähtinen

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.