Kodin saanut koira: ELMO (ent. Doldy)

Syntymäaika: 2015-2016
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Tervakoski)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta
Päivitetty 8.1.2023

Ioana Bodea pelasti Elmon (tarhanimeltään Doldy) hoteisiinsa sen omistajan kuoltua. Elmo asui One Rescue Associationin tarhalla Cosobassa reilun puoli vuotta ja jakoi häkkinsä kiltin Cinderellan kanssa. Onnekas Doldy varattiin omaan kotiinsa 23.9.2019 ja sai matkalipun Suomeen 12.11.2019 ja sai uudeksi nimekseen Elmo.

Kaikki ei kuitenkaan sujunut aivan suunnitelmien mukaan, sillä tammikuussa 2020 Elmo päätyi uudelleen etsimään kotia, tällä kertaa kotihoidosta käsin Suomessa. Elmon ensimmäisessä kodissa kävi ilmi, että Elmo kiintyi todella kovasti yhteen perheenjäseneen ja alkoi vartioida häntä perheen muilta asukkailta. Elmo onkin parhaimmillaan pienessä porukassa, yhden tai kahden ihmisen kanssa, jolloin niin kutsuttua resurssivartiointia ei pääse niin helposti syntymään. Elmo asui kerrostalossa ilman suurempia ongelmia, se ei ollut kova käyttämään ääntään, mutta vilkas ympäristö oli sille haastava. Elmo totutettiin myös kuonokoppaan, joka on tärkeä turvataito koiralle.

Elmo vaihtoi hoitopaikkaa rauhallisemmalle alueelle 26.4.2020. Maalaismaisemissa Elmo rentoutui ja sen stressitasot kääntyivät laskuun. Elmo kiintyy omaan ihmiseensä ja voisikin nauttia oman laumansa rapsutuksista tuntitolkulla. Kotihoidossa Elmo haluaisi osallistua kaikkeen puuhailuun. Elmolla oli oma ulkotarha, jossa se ei kuitenkaan yksin viihtynyt vaan lähti omatoimisesti tarhasta ihmisten luokse ja oleskelikin sitten tyytyväisenä ihmisten kanssa pihassa. Sillä ei vaikuta olevan voimakasta riistaviettiä ja valvotusti se saattaisi pysyä vapaana pihapiirissä.

Kotihoidon kautta Elmo löysi uuden kotinsa 1.6. 2020. Valitettavasti Elmo palasi helmikuussa 2022 jälleen kotia etsiväksi koiraksi täysin itsestään riippumattomista syistä. Elmo on vaihtanut asuinpaikkaansa jo 5 kertaa ja seuraavan kodin soisikin olla se viimeinen ja oikea, jossa Elmo saa ikioman ihmisen sekä loputtomasti rapsutuksia.

Tällä hetkellä Elmo on kotihoidossa Tervakoskella, jonne sitä pääsee sovitusti tapaamaan. Elmolla sujuu hoidossa varsin hienosti. Kotihoidossa Elmo on saanut uuden koiraystävän, pienenpieneen narttukoiraan, jonka kanssa se leikkii mahdottoman nätisti, vaikka kokoeroa näillä kahdella on parikymmentä kiloa. Elmo on päässyt tutustumaan myös lapsiin ja tätä jääkarhua saisikin rapsuttaa kellon ympäri. Elmo myös pitää kovasti autoilusta ja on aina valmis livahtamaan autoon, jos ovi on sattunut jäämään auki.

Elmo sai erityisen vieraan, kun koirankouluttaja tuli tapaamaan sitä. Kouluttaja kehuikin Elmoa innokkaaksi oppilaaksi. Elmolla on hyvä motivaatio työskennellä ihmisen kanssa ja valmiudet oppia vaikka mitä! Mukavien temppujen opettelusta onkin varmasti paljon hyötyä Elmon kotiutuessa, kun se saa paljon positiivisia kokemuksia temppuillessaan. Elmon hihnakäytös onkin kehittynyt mukavasti, se kävelee hienosti hihnassa eivätkä kovat äänet jännitä sitä. Elmo reagoi toisinaan hihnassa vieraisiin koiriin, mutta tämänkin asian suhteen on tapahtunut kotihoidossa jo edistystä.

Elmo on tuttujen ihmisten kesken hassutteleva ja hymyilevä nallekarhu, joka kiipeää syliin istumaan koko 25-kilon elopainollaan ja pussaa naaman märäksi. Vieraita ihmisiä kohtaan Elmo on alkuun epäluuloinen ja tutustuminen vaatiikin hieman aikaa. Elmo on parhaimmillaan yhden tai kahden ihmisen perheessä, eikä sitä epävarmuutensa vuoksi luovuteta lapsiperheeseen, vaikka hoitopaikassa lapsiin suhtautuukin hienosti. Elmo saattaa ulkona reagoida muihin koiriin. Isot urokset ovat Elmosta epäilyttäviä, eikä sitä luovuteta uroskoiran kaveriksi. Elmo pärjää mainiosti ainoana koirana ja perheen ainoana silmäteränä, mutta sitä voidaan miettiä myös ystävällisen tyttökoiran kaveriksi, erityisesti pienistä tyttökoirista Elmo pitää.

Elmo on hiljattain tutkittu lääkärissä kattavasti. Elmolla todettiin lihasjumeja selässä, mutta röntgenkuvat olivat siistit.

Elmo on kooltaan noin 55cm ja 25kg.

Elmo etsii omaa ihmistä sekä punaista torppaa ja perunamaata. Elmo on parhaimmillaan tiiviissä aikuisperheessä rauhallisessa maalaismiljöössä. Vaikka Elmo on tavannut kotihoidossa lapsia, sitä ei luovuteta lapsiperheeseen. Elmon kodissa voisi olla mukava narttukoira kaverina, mutta urosten kanssa Elmo ei tahdo jakaa huomiota. Elmo olisi varmasti varsin onnellinen myös perheen ainoana silmäteränä ja lellikkinä.

Elmo-kulta pohtii kotihoitopaikassaan, mistä löytyy uusia perheitä oikeille jääkarhuille.

Päivitykset

23.6.2023

Aina tie perille ei ole se suorin tie. Elmo joutui kulkemaan monen mutkan kautta, ennen, kuin lopulta löysi kotiin.  Elmon terveydentilan huomioiden loppuelämä ei ehkä ole enää pitkä, mutta olkoon se sitäkin onnellisempi.

8.1.2023

Ihana Elmo odottelee omaa kotiaan kotihoidossa. Elmon elämä sujuu tasaisesti ennallaan. Kuitenkin etsinnässä on vielä se ikioma ihminen, olisikin jo korkea aika tämän söpön jääkarhun löytää se ikioma koti.

Profiiliin on lisätty uusia kuvia ja videoita.

27.11.2022

Elmon profiili on päivitettiin ajan tasalle. Elmo etsii omaa ihmistään kotihoidossa Tervakoskella. Elmo on etsinyt omaa kotiaan jo aivan liian kauan. Löytyisipä Elmolle vielä oma sitoutunut perhe.

________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Elmo saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Elmo on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Nina Ehrström

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: