Kodin saanut koira: ESKO, ERITYISADOPTIO (nyk. Tepes)

Syntymäaika: 3/2017
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
Kokoarvio:

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistammeluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

31.1.2023
Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa.

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi.

Esko on elänyt jonkun kotikoirana yhdessä isomman narttukoiran Kullan kanssa. Koirat toimittivat vahtikoiran virkaa kunnes kotiin oli hankittu valvontakamerat, joten koirista on tullut perheelle “turhia”, ja niistä oli haluttu eroon. Nyt molemmat koirat asuvat tarhalla samassa häkissä, ja tulevatkin hyvin toimeen keskenään.

Tarhalla ihmisten tullessa häkkiin Esko hakeutuu ihmisten viereen, työntää päätä kainaloon, nauttii rapsutuksista ja pyytää lisää tassulla, jos ihminen lopettaa. Se seurailee iloisesti mitä ympärillä tapahtuu. Esko vaikuttaa rauhalliselta ja pehmeältä koiralta, joka sopisi varmasti monenlaiseen kotiin. Tulevan kodin on kuitenkin huomioitava, että koiran käytös voi muuttua kotiutumisen myötä. Esko etsii positiivisiin ja koiralähtöisiin koulutusmenetelmiin sitoutunutta kotia, jolla on kärsivällisyyttä ja aikaa tukea ja opastaa sitä kohti tasapainoisen kotikoiran arkea.

Esko varattiin jo omaan kotiin, mutta lähtötutkimuksissa se todettiin sydänmato-positiiviseksi. Suloisen Eskon kodinsaantia pyrittiin vauhdittamaan ja sen sydänmatohoitoihin kerättiin varoja Little help for my friend -keräyksellä. Keräys olikin menestys ja Eskon sydänmatohoidot voitiin aloittaa. Hoitojen aikana Eskoa kohtasi toinen onnellinen kohtaaminen, kun se varattiin omaan kotiin. Valitettavasti lähtövalmisteluissa havaittiin Eskon toisessa etujalassa ortopedinen synnynnäinen vaiva, minkä johdosta Eskon varaus peruuntui toistamiseen. Esko siirtyy etsimään kotia erityisadoptiokoirana.

Eskon toisessa etujalassa on leikkaushoitoa vaativa kasvuhäiriö. Jalan värttinäluu tulee oikaista leikkauksella. Jalassa ei vielä havaita nivelrikkoa, mutta iän myötä sitä voi kehittyä. Esko tuodaan Suomeen kotihoitoon leikkausta ja kuntoutusta varten ja Esko jatkaa kodin etsintää Suomessa. Vaikka jalka leikataan ja kuntoutetaan kotihoidossa, Eskon tulevan perheen tulee huomioida Eskon kokonaisvaltainen terveydestä huolehtiminen koko sen eliniän ajan. Vaikka Esko on ketterä koira eikä jalka tunnu tarhaoloissa vaivaavan voimakkaasti Eskoa, tilannetta päivitetään leikkauksen jälkeen, kun Eskon käytöstä päästään seuraamaan tarkasti kotihoidossa.

Erityisadoptiossa olevien koirien perheillä tulee olla silmää koiran kivulle ja kipukäytökselle. Perheen tulee ymmärtää se, että Eskon eliniän odote voi olla lyhyempi, sillä jalan haasteet kuormittavat sen kehoa väistämättä. Perheen tulee sitoutua huolehtimaan Eskon hyvästä kehonhuollosta, johon liittyy lihaskunnon ylläpitäminen ja ylipainon välttäminen sekä fysioterapia ja hieronta. Perheellä tulee olla ymmärrystä tarkkailla Eskon elämänlaatua tarkasti sekä huolehtia Eskon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista niin kauan kuin sen elämä on elämisen arvoista.

Herttainen Esko on n. 40cm korkea ja painoa sillä on n. 12-14kg. Sillä on jonkin verran hammaskiveä.

Päivitykset

10.2.2023

Esko kävi eläinlääkärissä varoilla, jotka kerättiin Eskoa varten Little help for my friend -kampanjassa. Tarkemmissa tutkimuksissa kävi ilmi, että Eskon kyynärnivel on kunnossa ja synnynnäinen kasvuhäiriö on vain Eskon ranteessa. Ikävä juttu on se, ettei rannetta voida operoida eikä sitä voida leikkauksella parantaa. Esko tulee vaatimaan lopun ikänsä tukihoitoja, sillä vaurioitunut jalka kuormittaa sen kehoa epätasapainoisesti. Esko tulee tarvitsemaan hierontaa, fysioterapiaa sekä muita tukihoitoja kuten vesijuoksua, huolellista lihaskunnon ylläpitämistä ja laadukasta ravintoa.

Vaikka jalka tulee vaivaamaan Eskoa koko sen lopun ikänsä, Esko tulee saamaan siihen asianmukaista hoitoa. Eskon kotihoitaja ei vielä tiennytkään avatessaan ovensa Eskolle, että Esko livahtaisi kerralla myös hoitajan sydämeen. Esko valitsi oman perheensä ja se saa jäädä hoitopaikkaansa, joka on nyt sen ikioma koti. Onnea ja iloa seikkailuihin Tepes!

31.1.2023

Esko on ottanut Suomen kamaran ja kotihoitopaikan haltuun. Esko on kerrassaan mainio pieni tyyppi! Se on mahdottoman reipas, uljas ja hassu koira! Esko on löytänyt sohvan nurkan ja sängyn pehmeät tyynyt. Se leikkisi mielellään sitä kaksi kertaa suuremman hoitopaikan koiraneidin kanssa, joka ensimmäiset päivät hiukan tuhahteli tämän uuden uroksen tutustumisyrityksille. Esko rakastaa läheisyyttä ja sitä saisi rapsutella, silitellä ja sylitellä mielellään koko ajan.

Pian Esko pääsee eläinlääkärin tarkastukseen, jossa sen terveyttä selvitellään tarkemmin ja tehdään hoitosuunnitelma leikkausta varten.

16.1.2023

Esko on saapunut Suomeen kotihoitoon. Jo näin lyhyenä aikana Esko on valloittanut monien ihmisten sydämen ihastuttavalla persoonallaan.

7.1.2023

Eskon varaus peruuntui terveydellisistä syistä. Lähtövalmisteluissa havaittiin, että Eskon toinen etujalka taittuu erikoisesti. Jalasta otettiin röntgen-kuvat, jotka lähetettiin suomalaiselle ortopedille lausuttavaksi. Ortopedin mukaan Eskon jalassa on kasvuhäiriö, joka vaatii leikkaushoitoa. Jalan värttinäluu tulee oikaista ja kustannusarvio leikkaukselle on 2500-3000€. Leikkausta ja kuntoutusta ei voida suorittaa Romaniassa ja korkeista kustannuksista huolimatta Esko päätettiin tuoda Suomeen kotihoitoon, jotta Esko saa ansaitsemaansa terveydenhoitoa. Esko saapuu Suomeen 14.1.2023.

28.12.2022

Eskolle järjestettiin Little help for my friend -keräys, jonka avulla pyrittiin keräämään varat sydänmadon hoidon kustannuksiin, jotta voitaisiin vauhdittaa Eskon kotiinpääsyä. Tarkoituksena oli tuoda Esko hoitojen päätyttyä Suomeen kotihoitoon. Varat saatiin kerättyä ja kaikki sujuikin paremmin kuin oli odotettu, sillä kun Esko sai sydänmatohoidot loppuun Romaniassa, se varattiin! Nyt sitä odottaa oma perhe, jonka se pian tapaa!

4.11.2022
Kulkurien aktiivit tapasivat ihastuttavan Eskon syykuisella tarhamatkalla eikä heillä ollut mitään muuta kuin positiivista kerrottavaa Eskosta. Sympaattinen pikkuinen Esko ilahtuu ihmisvieraista häkissään niin että saa ilohepulit ja juoksee innoissaan ympäri häkkiään. Pian Esko kuitenkin rauhoittuu ja keskittyy saamaan kaiken mahdollisen huomion ihmisten vierailusta painautuen vasten nauttimaan rapsutuksista. Esko viihtyisi ihmisen kanssa loputtomiin ja olisikin täysin valmis omaan kotiin! Esko asustaa edelleen Kullan kanssa ja heillä sujuu keskenään kivasti.

Esko on saanut hoidon anaplasmoosiin ja se tullaan toki testaamaan vielä uudestaan ennen Suomeen matkustamista, mutta yleensä hoito on onnistunut kerralla. Sydänmadon suhteen tilanne on sellainen, että Esko saa tällä kuukausittain ulkoloishäädön, joka estää taudin etenemisen, mutta jos Esko varataan omaan kotiin, sille aloitetaan tehokas Immiticide-hoito. Eskolla on siis kaikki edellytykset elää täysin normaalia elämää vailla huolta taudeista tai tartuttamisesta, kerromme asiasta mielellämme lisää. Sydänmadosta ja sen hoidosta voi lukea lisää täältä.

28.6.2022
Eskolla todettiin sydänmato ja anasplasmoosi, ja valitettavasti sen varaus peruuntui. Esko siirtyy takaisin kotia etsiviin koiriin.

31.5.2022
Eipä tiedäkään Esko mikä onni sitä tänään potkaisi – se varattiin omaan kotiin.

5.4.2022
Esko aloitti etsimään omaa kotiaan adoptio-ohjelmassa.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Esko saapuu Suomeen steriloituna/kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Esko on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Yhteyshenkilö: Outi Kekkonen

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: