Kodin saanut koira: MATCHA (Tea Puppies) (nyk. Paris)

Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: narttu
ei steriloitu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
29.9.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Matcha ja muut Tea Puppies -sisarukset SenchaOolong, Rooibos, Earl Grey, Bancha, Gunpowder ja Chai hylättiin tarhalle niiden ollessa aivan pieniä.
Nyt Matcha asustelee Cosoban pihamaalla isossa koiralaumassa.

Matcha on vielä tottumaton ihmisiin ja uudet ihmiset jännittävät sitä jonkin verran. Matcha pysyttelee isossa laumassa hieman taka-alalla, mutta on kuitenkin kiinnostunut ihmisistä. Matcha ei kuitenkaan hätkähdä ihmisten läheisyyttä ja syö herkut kädestä häntä heiluen. Mikäli pihalla olevien koirien välillä tulee rähinää, luikkii Matcha liukkaasti pakoon tilannetta.

Koska Matchaon vielä ihmisten suhteen tottumaton, tulee se tarvitsemaan paljon positiivisia kokemuksia ihmisistä ja ympäröivästä maailmasta. Uuteen kotiin muuttaminen ja tarhalta pois pääseminen tulee olemaan Matchalle valtava muutos ja kotikoiran arkeen tottuminen voi viedä aikaa. Koska jo kodissa asuminen ja hihnassa lenkkeilykin tulevat olemaan Matchalle uutta ja ihmeellistä, haemme sille perhettä jossa osataan tukea nuorta koiraa matkalla kohti kotikoiran elämää.

Pentujen perimässä epäillään olevan jonkin verran vinttikoiraa. Matchan tulevan perheen olisi hyvä etukäteen tutustua vinttikoirien erityispiirteisiin ja varautua esimerkiksi voimakkaaseen saalisviettiin. Tästä johtuen Matchaa ei sijoiteta kotiin, jossa on kissoja tai hyvin pieniä koiria.
Matcha tulee tarvitsemaan paljon positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa tukea, johdonmukaista ja rauhallista opastusta ja koulutusta kasvaakseen reippaaksi ja tasapainoiseksi aikuiseksi koiraksi.

Matchan kuullaan hieman haukkuvan tarhalla, mutta jatkuvaa räksytystä se ei tarhalla harrasta.

Matcha on selvästi sisaruksiaan pienempi ja sirompi. Se on tällä hetkellä noin 45 cm korkea ja painaa noin 12 kiloa, eikä se todennäköisesti kasva enää kovinkaan paljoa.

Päivitykset
19.11.2022
Matcha saapui kotiin Suomeen ja tapasi ikioman perheensä. Onnea Matcha ja perhe!

10.10.2022
Matchalla kävi tuuri ja se on varattu ikiomaan kotiin!

29.9.2022
Syyskuisella tarhavierailulla Matcha tavataan vapaana tarhan sisäpihalla, jossa se edelleen asustelee isossa koiralaumassa. Matcha pysyttelee mieluummin hieman taustalla, kuin hakeutuisi jatkuvasti ihmisen luokse. Se pyörii koiraporukassa mukana ja tulee kyllä hakemaan namit kädestä sekä antaa koskettaakin. Matcha on kiinnostunut ihmisistä, mutta seurailee touhuja mielummin hieman sivummalta kuin suoraan tapahtumien keskipisteestä.
Matchalle lisätty uusia kuvia.

29.6.2022
Kulkurien aktiivit tapasivat helteisellä tarhavierailullaan myös Matchan, joka asustelee Cosoban pihamaalla isossa koiralaumassa.
Matcha pyörii hieman ujosti ison koiralauman taka-alalla, mutta se lähestyy ihmisiä mielellään häntä heiluen. Matcha syö herkkuja kädestä ja antaa rapsutella itseään. Selvästi isossa koiraporukassa oleminen hämmentää Matchaa.

6.4.2022
Matcha aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Matcha tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei steriloida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen ennen kastraatiota.

Matcha saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Matcha on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Chain yhteyshenkilönä toimii Elisa Laitonen

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: