Kodin saanut koira: TITAN (nyk. Nova)

Syntymäaika: 5.3.2020
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Tuusula)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
24.8.2023

Carpen tarha lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, jonka rahoittaminen rahoitettiin pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran tarha, jossa koirista pidetään huolta ja mahdollisuuksien mukaan ne pääsevät Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Tarhalla asuu koirien lisäksi romanialainen pariskunta, joka pitää koirista tarhalla hyvää huolta.

Carmen tekee Mitrenin kylän ympäristössä kovaa työtä valistuksen ja steriloinnin parissa, saadakseen kodittomien koirien määrän alueella laskemaan. Erään paikallisen henkilön omistettu narttukoira, amstaffisekoitus, kulkee ympäristössä vapaana ja sai pentueita pentueiden perään, ennen kuin Carmen lopulta pitkäjänteisen työn tuloksena sai kuin saikin omistajan suostumaan koiransa sterilointiin. Ennen sitä emo kuitenkin ehti synnyttää paikallisen kulkukoiran siittämänä vielä yhden kuuden pennun pentueen, joihin kuului myös Titan ja sen sisarukset Lira ja Bisa. Kolme muuta pentueen pentua ikävä kyllä katosivat, eikä niiden kohtalosta tiedetä mitään. Bisa, Lira ja Titan hylättiin tarhalle samaan aikaan Leisan ja Fancyn kanssa, jotka ovat saman omistajan toisen koiran pentuja.

Titan ja sisarukset olivat Carpen tarhalle päätyessään vain noin 6-7 viikkoisia, joten niiltä jäi väliin tärkeät sosiaalistumiskauden kokemukset. Tämä näkyy ja alkuun reippaista pennuista kasvoi tarhalla ujoja teinejä. Carmen kertoo, että pentujen emo on yksi lempeimmistä tuntemistaan koirista, ja myös pennut vaikuttavat saaneen perintönä tätä ystävällistä luonnetta. Vaikka pennut ulkonäkönsä puolesta perivätkin suurimmaksi osaksi sekarotuisen isänsä geenejä, on kuitenkin tärkeää tiedostaa, että Titanin ja sen sisarusten suonissa virtaa jonkin verran molossiverta.

Titanin siskot muuttivat Suomeen vuonna 2021 ja Titan jäi pitkäksi aikaa yksin tarhalle. Tämä sai Titanin vetäytymään kuoreensa. Carmen yritti sijoittaa Titanille toista koiraa kaveriksi, mutta koirien välille syntyi tarhalla konflikteja, joten Titan jäi asumaan yksin. Tarhalla Titan muuttui vieraiden ihmisten seurassa ujoksi, mutta Carmenin seura oli sille kaikki kaikessa.

Toukokuussa 2022 Titania vihdoin onnisti, ja se pääsi matkaamaan Suomeen ikiomaan kotiinsa. Kuitenkin vain kuukauden kotonaolon jälkeen koti luopui Titanista, sillä aktiiviselle nuorelle koiralle ei ollutkaan resursseja. Titan siirtyi kotihoitopaikkaan hyvin rauhalliselle haja-asutusalueelle omakotitaloon. Kotihoitoperheessä on kaksi muuta rescuekoiraa, kaksi aikuista ihmistä ja yksi teini-ikäinen lapsi.

Titanin saapuessa Suomeen se oli tottumaton mutta utelias. Ulkoilu jännitti sitä, mutta hoitopaikan muiden koirien esimerkin voimin se tottui ulkoiluun nopeasti. Koiraseura näyttäisikin tekevän sille hyvää. Titanin kotihoitopaikassa asustaa narttukoira, jonka kanssa se mielellään leikkii ja puuhailee. Kotihoitajan uroskoiran kanssa Titanilla on herrasmiesvälit, ne eivät kinaa, mutta eivät ole ylimpiä ystäviä.

Titan on oman perheen kesken ihastuttava ja leikkisä nuori koira, juuri sellainen kuin innokkaan parivuotiaan koiran kuvittelisikin olevan. Vieraita kohtaan Titan oli alkuun arasteleva, mutta nykyään se ottaa vieraatkin ihmiset hyvin vastaan, kerjää näiltä nameja suloiset hörökorvat ojossa ja tanssahtelee söpösti rapsutusten lomassa. Myös muut kotikoiran taidot, kuten hihnassa ulkoilu ja kynsienleikkuu sujuvat Titanilta nykyään hyvin.

Titan lenkkeillee hienosti hihnassa muun lauman kanssa metsässä. Kotihoitopaikka sijaitsee hyvin rauhallisella haja-asutusalueella, eikä lenkeillä tule paljoa häiriöitä vastaan. Titan jännittää vielä näköpiiriin tulevia lastenvaunuja ja polkupyöriä ja monet ympäristön häiriöt ovatkin sille kovin vieraita. Jännittyessään jostakin ärsykkeestä, Titan kuitenkin palautuu nopeasti päästessään tilanteesta pois. On tärkeää, että se saisi totutella eri ärsykkeisiin omaan tahtiinsa.

Titanille etsitään ensisijaisesti aikuiskotia rauhallisesta ympäristöstä. Titanin kodissa voisi olla narttukoira kaverina, mutta myös sopuisa uroskoira voisi tulla harkintaan. Titanin rotuperimän vuoksi tulevalta kodilta edellytetään aiempaa koirakokemusta. Titan tulee rotuperimänsä johdosta tarvitsemaan kodin, jossa se saa johdonmukaisen, positiivisiin metodeihin perustuvan kasvatuksen.

Muutto tulee olemaan Titanille jännittävä vaihe ja se varmasti tarvitsee uuden perheensä tukea jo opittujen taitojen harjoitteluun uudelleen. Tulevan perheen tulee kuitenkin varautua siis tutustuttamaan Titan vieraisiin koiralähtöisesti, kuten myös aloittaa ulkoilu uudessa ympäristössä rauhallisesti. Titan tuskin tulee olemaan mikään sohvaperuna, joten kotiutumisen jälkeen se varmasti haluaa ja tarvitsee menoa ja meininkiä elämään esimerkiksi pitkien metsälenkkien ja virikkeiden muodossa.

Titan on reilu 60 cm korkea ja fyysisesti oikein hyvässä kunnossa. Se painaa reilu 30 kg. Titanilla on aiemmin hoidettu sydänmato, johon se sai Romaniassa pistoshoidon ja tällä hetkellä sillä on jälkihoitona säännöllinen ulkoloishäätö. Hoidetusta sydänmadosta ei jää Titanille pysyviä oireita.

Titan on kotihoidossa Tuusulassa, ja sitä pääsee tapaamaan sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset

24.8.2023

Titan on etsinyt omaa kotiaan kotihoidossa yli vuoden. Titanin matka oman perheensä luokse on kestänyt pitkään. Vihdoin ja viimein saimmekin kertoa Titanille onnellisia uutisia, sen oma perhe on löytynyt. Titan sai uudeksi nimekseen Nova. Valtavasti onnea Nova sekä perhe uusiin seikkailuihin! Lämmin kiitos Titanin kotihoitajalle kärsivällisyydestä ja rakkaudesta, jota Titan hoidossa sai. <3

3.5.2023
Yhdistyksen aktiivi kävi vierailemassa Titanin luona kotihoidossa ja komea Titan sai samalla harjoitella valokuvamallin taitojaan. Titanin profiiliin on lisätty paljon uusia kuvia tästä hurmurista. Aktiivimme kertoo Titanista näin:

“Titan hurmasi minut heti sisään ovesta astuessani. Herttainen hörökorva tapitti minua muun koiralauman takaa ja tuli rohkeasti toisten kannustamana heti luokse asti haistelemaan. Titan suhautui minuun hiukan ujosti, mutta kuitenkin uteliaasti ja lempeästi, se ei haukkunut tai vaikuttanut pelokkaalta. Saadessaan herkkuja, alkoi häntä heti huiskia vimmatusti.

Titanin ja hoitiperheen muiden koirien suhde vaikutti tasapainoiselta ja Titan otti selvästi tukea kavereistaan. Kuitenkin myös ihmiset ovat Titanille kaikki kaikessa, ja Titan selvästi jumaloi hoitoperheensä naishenkilöä. Leikkisän ja iloisen Titanin silmissä tuikki, kun se sai omalta ihmiseltään huomiota, ja Titan vaikuttaa helposti koulutettavalta ja lempeältä koiralta. Titan niin ansaitsisi vihdoin päästä loppuelämän kotiin, missä sitä rakastetaan juuri sellaisena, kuin se on.”

8.1.2023
Missä on ihanan Titanin oma koti? Tämä mahtava herra odottelee edelleen kotihoidossa sitä omaa sohvaa missä makoilla oman ihmisen kainalossa. Kotihoitaja kertoo, että Titanilla meni uusi vuosi rauhallisesti maalla, vähän korvaa nostettiin, kun kuului raketteja muuten meni nukkuessa. Titan on myös oppinut tärkeän uuden taidon, nimittäin ruuan kerjäämisen antamalla tassua. Titanin kanssa on myös aloitettu harjoittelu autoilun ja kuonokopan kanssa, koska sillä on edessä lääkärin kontrollikäynti.

Profiiliin on lisätty myös muutama kuva tästä sydämen valloittajasta.

18.11.2022
Titan odottelee edelleen omaa kotiaan kotihoidosta käsin. Kotihoitaja kertoo, että herran rohkeus lisääntyy koko ajan ja nameilla motivoituu oikein paljon. Kynsienleikkuujonossa Titan ohittaa muut koirakaverit, koska namit ovat niin super juttu! Titanista saa joku ihan huippukaverin.

Profiiliin on lisätty uusia kuvia ja videoita.

20.10.2022
Ihana Titan etsii edelleen omaa kotiaan kotihoidosta käsin. Miksei tämä mahdottoman komea, upea ja energinen nuori poika ole löytänyt vielä sitä omaa ihmistään? Kyllähän jokaiseen kotiin tarvitaan tällainen tuhoutumaton titaani!

Titan on aloittanut omavalintaisen kuntokuurin, kun se on alkanut lenkkeillä yhä suuremmalla innolla! Titan on saanut enemmän lihasta ja ulkoilu oman lauman kanssa aurinkoisessa säässä onkin hänestä erittäin kivaa puuhaa. Mutta kunnon titaanin tavoin, märkä keli laittaa Titanille stopin, eihän sitä nyt näin hieno nuorukainen tohdi ulos mennä kastelemaan turkkia. Titanista sade on vähintäänkin hiukan epäilyttävä elementti, kun maa, hajut ja äänet tuntuvat erilaisilta.

Kotihoitajan kärsivällisellä ja koiralähtöisellä opastuksella Titan on aloittanut käsittelyharjoitukset. Titanille tassujen käsittely on vielä jännittävää, mutta siinä on jo edistytty. Hiljaa hyvä tulee, sanovatkin kaikki kunnon tuhoutumattomat titaanityypit! Tämän lisäksi Titan on kehittynyt hupsuissa jekuissaan. Jos tilanne sallii, Titan käy hiippailemassa perheen nuoren ihmisen huoneessa varastamassa pehmoleluja, joiden kanssa se riemuissaan leikkii.

Titanin luona on käynyt vieras ihminen ja Titan tulikin varsin hienosti juttuun uuden kaverin kanssa. Omien ihmisten poistuttua tilasta, Titania alkoi hiukan jännittää vieras ja lyhyen yksinolon ajan se tapittikin vierasta ihmistä ja varmisti, että ihminen pysyy nätisti sohvalla ja käyttäytyy siivosti vieraassa paikassa. Tuttujen ihmisten palattua, Titan rentoutui eikä vieras jännittänyt enää. Rauhallinen tutustuttaminen niin vieraisiin ihmisiin kuin koiriinkin on kaiken a ja o.

28.8.2022
Saimme kuulumisia Titanilta ja sillä sujuu kotihoidossa erinomaisen hienosti! Sillä alkaakin olla jo pitkälti kotikoiran taidot tassussaan. Kotihoidossa Titanista on kuoriutunut omassa porukassa rohkea, leikkisä ja innokas nuori koira. Uteliaana poikana se onkin mielellään mukana ihmisten touhuissa. Titan on solahtanut kotihoitopaikan arkeen varsin sujuvasti joskin mikään ei tietysti voita sitä omaa kotia, jonka Titan toivottavasti pääsee pian kokemaan.

Tämä leikkisä poju tulee erinomaisesti toimeen kotihoidossa olevan nartun sekä vanhemman uroskoiran kanssa. Videolta näkyykin porukan hupsua leikkiä. Titan ulkoilee metsässä reippaasti muun lauman jatkona. Jopa silloin, kun hoitopaikkaan saapui vieras ihminen hoitamaan koiria, Titan lähti pienen tuumailun jälkeen lauman esimerkin mukana ulos. Titan ottaakin mallia kotihoitoperheen muista koirista ja uudessa perheessä voisikin olla koirakaveri odottamassa.

6.8.2022
Titan on reipastunut hoitopaikassaan hurjasti. Se ulkoilee mielellään koirakavereiden kanssa, on leikkisä ja antaa koskettaa itseään. Lisätty upealle Titanille pari uutta videota.

21.6.2022
Titan palaa kodin puutteellisten resurssien vuoksi kotia etsiväksi koiraksi ja se etsii uutta kotia kotihoitopaikasta käsin.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Jo kotikoirana asunut koira on päässyt jo harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Muutos uuteen kotiin muuttaessa on kuitenkin suuri, eikä voida olettaa että kodistakaan tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Titan saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Titan on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Titanin yhteyshenkilönä toimii Nina Ehrström

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: