Päivitetty 29.01.2023

Kotia etsivä koira: BEDELIA


Syntymäaika: 2015
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association)
steriloitu

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
8.10.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Bedelian tarina on surullinen. Bedelia ja sen sisko Beda päätyivät Cosoban tarhalle pentuina, vuonna 2015. Vuonna 2016 Bedelia ja sen sisko valittiin adoptio-ohjelmaamme, mutta koska heidät testattiin brusellioosi-positiivisiksi, heitä ei voitu pitää adoptio-ohjelmassa. Vaikka tartunta on yleensä aikusilla koirilla oireeton ja se ei suurella todennäköisyydellä leviä steriloidun eläimen kautta, ei riskiä kantajan maahantuonnista voitu valitettavasti ottaa. Brusellioosi on ensisijaisesti jalostuskoirien ongelma, aiheesta voi lukea lisää täältä. Tuntui hyvin väärältä ja äärettömän surulliselta evätä nuorilta koirilta mahdollisuus hyvään elämään, eikä eutanasiakaan ollut mahdollinen Romanian kulttuurillisten ja uskonnollisten seikkojen takia.

Vuodet vierivät. Bedelia kasvoi tarhalla ja jokainen päivä muistutti entistään. Kokonainen koiran elinikä, loputtomat kuumat kesät ja kylmät talvet Bedelia eli häkissään. Kunnes lopulta, keväällä 2022 Bedelian ollessa noin seitsemän-vuotias se testattiin negatiiviseksi brusellioosista. Sen mahdollisuus oli lopulta auennut ja voi miten me toivommekaan että Bedelia saa vielä kokea oikean kotikoiran elämän. Bruselloosi on siis nyt taaksejäänyttä elämää ja Bedelian kanssa voi elää täysin normaalia elämää eikä se ole enää tartuntariski. Bedelia tullaan testaamaan vielä uudestaankin ennen Suomeen matkustamista jos se löytää kodin.

Olemme tavanneet Bedeliaa säännöllisesti vuosien aikana ja se on aiemmin ollut täysin ymmärrettävästi melko arka. Eihän se tiedä mitään ulkopuolisesta maailmasta ja pienetkin poikkeamat sen tylsän turvallisessa maailmassa ovat suuria. Niinpä olikin iloinen yllätys, että viimeaikaisilla tarhamatkoillamme vastassamme on ollut varsin iloinen, utelias ja ihmeellisen reipas Bedelia. Uusi sosiaalinen häkkikaveri on tehnyt Bedelialle hyvää, se on selvästi saanut siltä tukea ja mallia ihmisiin ja elämään suhtautumisessa. Bedelia asuu siis häkissään aremman siskonsa Bedan ja reippaan nuoremman nartun kanssa. Kolmikko tulee hyvin toimeen keskenään eikä niiden välillä tule kinaa edes harvinaisista resursseista kuten erityisherkuista ja kiinnostavista uusista ihmisistä. Bedeliasta ihmiset ovat ihastuttavan kiinnostavia ja se ei lakkaa hyörimästä ihmisten ympärillä ja herkut maistuvat myös hyvin.

Bedelia on täysin tottumaton todella moniin asioihin maailmassa, ja tämä tuleekin huomioida hyvin huolellisesti Bedelian adoptiota harkitessa. Bedelia tulee tarvitsemaan paljon aikaa ja hyvin rauhallista etenemistä koiran tahtiin tulevassa elämässään. Tulevalla kodilla tulisi olla ymmärrystä aran koiran sielunelämästä ja kodissa tulisi olla tasapainoinen koirakaveri tai -kavereita Bedelian tukena. Bedelia etsii kotia melko rauhallisesta ympäristöstä.

Bedelia on noin seitsemän vuotias steriloitu narttu, jolla on kokoa noin 50 cm ja 22 kg.

Vaikka Bedelia on olemukseltaan huomaamaton, me toivomme ja uskomme että riittää, kun vain yksi oikea ihminen tai perhe huomaa sen.

Päivitykset

8.10.2022
Terveisiä syyskuiselta tarhamatkalta. Bedelia asuu Candelan ja kolmannen nartun kanssa samassa häkissä. Bedelia oli tosi kiinnostunut vieraista ihmisistä ja herkuista, Bedelian häntä heilui lakkaamatta ja se söi namit kädestä. Bedelia oli niin ilahtunut ja innoissaan vieraista että se nousi jopa vierasta vasten nameja ottamaan. Olipa ilahduttavaa nähdä Bedelia näin vapautuneena! Tottakai Bedelia on myös hieman tottumaton ja säpsyy vähän yllättäviä liikkeitä, mutta kokonaisuutena Bedelia on selvästi kehittynyt paljon parempaan suuntaan vuosien aikana.

Toivomme kovasti että oikea perhe huomaa Bedelian ja se saa mahdollisuutensa!

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

4.5.2022
Kuuden vuoden odotuksen jälkeen Bedelia palaa adoptio-ohjelmaamme etsimään omaa kotia.


 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Bedelia saapuu Suomeen asianmukaisesti steriloituna, rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bedelia on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Yhteydenotot: Salla Honkapää (adoptioasioissa yhteydenotot vain sähköpostitse)

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.