Enkelikoira: BEDELIA

Bedelia on seniori-ikäinen kultainen rouvakoira, joka on elänyt koko elämänsä koiratarhalla. Avoimen ja ystävällisen luonteensa säilyttänyt Bedelia ilahtuu aina ihmisistä ja kaipaakin elämäänsä ensimmäistä ihan omaa ihmistä. Bedelialle etsitään kotia rauhallisesta ympäristöstä ja koirakokeneesta kodista.
Syntymäaika: 2015
Sukupuoli: narttu
steriloitu
Sijainti: Romaniassa
Kokoarvio:50 cm/22 kg

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseenluovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
3.2.2024

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Bedelian tarina on surullinen. Bedelia ja sen sisko Beda päätyivät Cosoban tarhalle pentuina, vuonna 2015. Vuonna 2016 Bedelia ja sen sisko valittiin adoptio-ohjelmaamme, mutta koska heidät testattiin brusellioosi-positiivisiksi, heitä ei voitu pitää adoptio-ohjelmassa. Vaikka tartunta on yleensä aikusilla koirilla oireeton ja se ei suurella todennäköisyydellä leviä steriloidun eläimen kautta, ei riskiä kantajan maahantuonnista voitu valitettavasti ottaa. Brusellioosi on ensisijaisesti jalostuskoirien ongelma, aiheesta voi lukea lisää täältä. Tuntui hyvin väärältä ja äärettömän surulliselta evätä nuorilta koirilta mahdollisuus hyvään elämään, eikä eutanasiakaan ollut mahdollinen Romanian kulttuurillisten ja uskonnollisten seikkojen takia.

Vuodet vierivät. Bedelia kasvoi tarhalla ja jokainen päivä muistutti entistään. Kokonainen koiran elinikä, loputtomat kuumat kesät ja kylmät talvet Bedelia eli häkissään. Kunnes lopulta, keväällä 2022 Bedelian ollessa noin seitsemän-vuotias se testattiin negatiiviseksi brusellioosista. Sen mahdollisuus oli lopulta auennut ja voi miten me toivommekaan että Bedelia saa vielä kokea oikean kotikoiran elämän. Bruselloosi on siis nyt taaksejäänyttä elämää ja Bedelian kanssa voi elää täysin normaalia elämää eikä se ole enää tartuntariski. Bedelia tullaan testaamaan vielä uudestaankin ennen Suomeen matkustamista jos se löytää kodin.

Olemme tavanneet Bedeliaa säännöllisesti vuosien aikana ja se on aiemmin ollut täysin ymmärrettävästi melko arka. Eihän se tiedä mitään ulkopuolisesta maailmasta ja pienetkin poikkeamat sen tylsän turvallisessa maailmassa ovat suuria. Niinpä olikin iloinen yllätys, että viimeaikaisilla tarhamatkoillamme vastassamme on ollut varsin iloinen, utelias ja ihmeellisen reipas Bedelia. Sosiaalinen häkkikaveri Candelan on tehnyt Bedelialle hyvää, se on selvästi saanut siltä tukea ja mallia ihmisiin ja elämään suhtautumisessa. Nykyisin häkkikaveri Candela on kuitenkin matkustanut Suomeen omaan kotiinsa ja Bedelia jakaa häkin kahden muun aremman narttukoiran kanssa. Porukka tulee hyvin toimeen keskenään eikä niiden välillä tule kinaa edes harvinaisista resursseista kuten erityisherkuista ja kiinnostavista uusista ihmisistä. Bedeliasta ihmiset ovat ihastuttavan kiinnostavia ja se ei lakkaa hyörimästä ihmisten ympärillä ja herkut maistuvat myös hyvin.

Bedelia on täysin tottumaton todella moniin asioihin maailmassa, ja tämä tuleekin huomioida hyvin huolellisesti Bedelian adoptiota harkitessa. Bedelia tulee tarvitsemaan paljon aikaa ja hyvin rauhallista etenemistä koiran tahtiin tulevassa elämässään. Tulevalla kodilla tulisi olla ymmärrystä aran koiran sielunelämästä ja kodissa tulisi olla tasapainoinen koirakaveri tai -kavereita Bedelian tukena. Bedelia etsii kotia melko rauhallisesta ympäristöstä.

Bedelia on jo aikuiseen ikään ennättänyt steriloitu narttu, jolla on kokoa noin 50 cm ja 22 kg.

Vaikka Bedelia on olemukseltaan huomaamaton, me toivomme ja uskomme että riittää, kun vain yksi oikea ihminen tai perhe huomaa sen.

Päivitykset

4.3.2024

Bedelia on löydetty kuolleena häkistään. Hän kuoli häkkiin, jossa joutui viettämään koko elämänsä ja se särkee sydämemme.

Olemme pahoillamme Bedelia ettemme pystyneet muuttamaan elämääsi koskaan. Toivottavasti sinulla on nyt parempi olla.

 

3.2.2024

Ihana neiti Bedelia tavattiin lokakuussa aktiivien toimesta Romaniassa ja voi kuinka Bedelia ilahtuikin vierailijoista. Bedelia asustelee tällä hetkellä tarhalla kahden aran koiran kanssa eikä saakkaan heistä minkäänlaista tukea uusissa sekä jännittävissä tilanteissa. Bedelia kuitenkin vastaanotti aktiivimme iloisen innostuneesti ja olikin kovin reipas siihen nähden ettei hänellä ollut reipasta koirakaveria johon hän olisi voinut tukeutua. Bedelia on toki kovin tottumaton ihmisiin ja tästä syystä hän pitääkin ihmisiin turvaväliä, mutta pysyttelee kuitenkin koko ajan ihmisten läheisyydessä sekä uskaltautuu tulla syömään nameja ihmisten kädestä. Bedelia ei anna koskea itseensä muut kuin hieman leuan alta rapsuttaa. Voi mistä löytyisikään tämän suloisuuden ikioma rakastava koti, joka antaa Bedelialle kaiken ajan ja tuen koko hänen loppuelämäksi? Bedeliasta on lisätty uusia kuvia sekä uusi video.

07.07.2023

Suloinen Bedelia neiti tavattiin toukokuussa toimijoidemme ollessa aktiivimatkalla Romaniassa. Bedelia riemastui kovasti uusista ihmisistä ja hän olikin silminnähden täpinöissään. Uusien ihmisten mennessä häkin sisällä, ravaa Bedelia ympäri häkkiä, mutta rauhoittuu kuitenkin nopeasti. Uudet ihmiset ovat Bedeliasta hurjan kiinnostavia vaikkakin hieman jännittäviä. Kosketus sekä nopeat liikkeet aiheuttavat Bedeliassa ymmärrettävästi hieman jännitystä, joka ilmenee säpsymisenä. Bedelia uskaltaa kuitenkin käydä hakemassa namit ihmisen kädestä, mutta syö ne hieman kauempana ihmisistä omassa rauhassa. Bedeliasta kuoriutuu varmasti mitä herttaisin ja ihanin perheenjäsen oikeanlaisessa kodissa ajan kanssa. Missä olisikaan tämän neidin koti? Bedeliasta on lisätty uusia videoita ja kuvia!

01.03.2023

Aktiivimme vierailivat iloisten kaverusten luona jälleen helmikuun aktiivimatkalla. Aktiivien astuessa sisälle häkkiin Bedelia hyppi iloisen innokkaasti heitä vasten ja antoi aktiivien koskea häntä. Erikoinen tilanne sai aikaan jännityshepulointia.

Häkkikavereista erityisesti rohkean Candelan tuki on ollut tärkeää, sillä Bedelia selvästi tukeutuu ystäväänsä ottaen samalla merkkiä tämän olemuksesta sekä käytöksestä. Bedelia on edelleen tottumuutensa takia epävarma ja ajoittain varoo kosketusta. Tarjotut herkut maistuvat kuitenkin suoraan kädestä tarjottuna, vaikkakin tilanne vaatii hetken tauotuksen taaempana ennen kuin tyttö uskaltaa taas palata hakemaan lisää. Ajan kuluessa Bedelia rauhoittuu vierelle ja antaa aktiivien vähän rapsutella häntä.

Löytyisipä herkälle neidille jo oma, ymmärtävä, koti. <3

Lisätty uusia kuvia sekä videoterkkuja!

08.10.2023

Terveisiä syyskuiselta tarhamatkalta. Bedelia asuu Candelan ja kolmannen nartun kanssa samassa häkissä. Bedelia oli tosi kiinnostunut vieraista ihmisistä ja herkuista, Bedelian häntä heilui lakkaamatta ja se söi namit kädestä. Bedelia oli niin ilahtunut ja innoissaan vieraista että se nousi jopa vierasta vasten nameja ottamaan. Olipa ilahduttavaa nähdä Bedelia näin vapautuneena! Tottakai Bedelia on myös hieman tottumaton ja säpsyy vähän yllättäviä liikkeitä, mutta kokonaisuutena Bedelia on selvästi kehittynyt paljon parempaan suuntaan vuosien aikana.

Toivomme kovasti että oikea perhe huomaa Bedelian ja se saa mahdollisuutensa!

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

04.05.2022

Kuuden vuoden odotuksen jälkeen Bedelia palaa adoptio-ohjelmaamme etsimään omaa kotia.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. 

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia.

Bedelia saapuu Romaniasta Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Bedelia on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa.

Bedelian kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685. 

Bedelian yhteyshenkilönä toimii Salla Honkapää

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Salla Honkapää

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: