Päivitetty 23.06.2022

Kotia etsivä koira: LUKA (ent. Dalgona, Tea Puppies) (Suomessa)


Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
18.6.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Dalgona ja muut Tea Puppies -sisarukset Gunpowder, LiptonRooibos, Chai, Matcha, BanchaSencha, Oolong ja Earl Grey hylättiin tarhalle niiden ollessa aivan pieniä. Niiden taustasta ei ikävä kyllä tiedetä muuta, mutta on melko todennäköistä, että pennut ovat jonkin paikallisen perheen koiran vahinkopentuja, joista ei sitten ole haluttu tai kyetty pitämään huolta.

Tarhalla rauhallinen ja vähän vetäytyvä Dalgona löysi kodin Suomesta toukokuussa 2022 ja saapui kotiin 14.5.2022. Dalgona sai uudeksi nimekseen Luka ja sen uudessa perheessä asui omistajan lisäksi ennestään nuori narttukoira. Lukalla on nyt takanaan reilu kuukausi kotielämää ja perhe päätyy uudelleensijoittamaan Lukan.

Lukan kotiutuminen on edennyt todella hyvin ja se on sopeutunut kerrostaloelämään hienosti. Se ei reagoi ihmeemmin kerrostalon ääniin ja nukkuu yönsä hyvin ja rauhassa. Luka nauttii sohvalla ja sängyssä köllöttelystä oman ihmisen lähellä ja pitää kovasti rapsutuksista ja silityksistä. Luka on energinen pentu, joka tarvitsee erilaista aktivointia pysyäkseen tyytyväisenä. Sen mieleen on ollut erityisesti revittävät jutut kuten pahvit tai sanomalehdet, namien etsintä nuuskuttelemalla sekä puruluut. Pentumaiseen tapaan Luka tykkää vielä purkaa energiaansa myös ei-sallittuihin tavaroihin tai riehaantuessaan esim ihmisten käsiin, mutta tämän suhteen entisessä kodissa on jo tapahtunut edistystä harjoittelulla ja ennakoinnilla.

Ulkoilua on treenattu Lukan kanssa sen omaan tahtiin ja se onkin edennyt mukavasti, joskin rappukäytävä vielä pelottaa Lukaa. Se on toistaiseksi kannettu rappukäytävän läpi ulos, missä on edetty hitaasti kodin lähimetsissä nuuskutellen. Sisäsiisti Luka ei vielä ole, mutta tekee tarpeensa siististi sille osoitettuun paikkaan. Ulkoilun treenaamista tullaan jatkamaan kotihoitopaikassa.

Lukan haasteena on ollut sen suhtautuminen perheen toiseen koiraan. Koirat eivät ole asuneet samassa paikassa kokoaikaisesti, vaan ovat päässeet tapaamaan ulkona ja pari kertaa myös sisätiloissa. Luka reagoi toiseen koiraan reaktiivisesti ja sen kierrokset nousevat kun tuttavuutta on yritetty tehdä. Uskomme, että Luka kyllä sopeutuisi elämään koirataloudessa kunhan uudella omistajalla olisi resursseja ja osaamista tutustuttaa koirat toisiinsa rauhalliseen tahtiin ja on valmis eristämään koiria alkuun. Uskomme Lukan myös pärjäävän hyvin ainoana koirana.

Luka on tasapainoisen ja iloisen oloinen pentukoira, jonka kotikoiran elämän harjoittelu on vielä täysin kesken. Ymmärrettävästi sitä jännittää vielä moni asia niin sisällä kuin ulkona, mutta edistyminen on ollut nopeaa ja Luka vaikuttaa suhtautuvan uusiin juttuihin uteliaasti. Lukasta saa varmasti mitä mahtavimman, aktiivisen ja iloisen uuden perheenjäsenen.

Lukan ja sen sisarusten perimässä epäillään olevan jonkin verran vinttikoiraa. Lukan tulevan perheen olisi hyvä etukäteen tutustua vinttikoirien erityispiirteisiin ja varautua esimerkiksi voimakkaaseen saalisviettiin.

Luka on kooltaan jo ihan vinttarin mitoissa, vaikka lihaa saisi tulla luiden ympärille vähän lisää. Kooltaan Luka on noin 50 cm ja 15 kiloa.

Luka on kotihoidossa Helsingissä ja sitä pääsee tapaamaa sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset

23.6.2022
Luka siirtyi 21.6. kotihoitoon Helsinkiin ja hoitoelämä on alkanut varovaisesti, mutta oikein mukavasti. Lukaa ymmärrettävästi jännittää kovasti uusi paikka ja ympäristö, mutta jo nyt hoitaja kehuu pojan kilttiä ja suloista luonnetta.

18.6.2022
Luka palaa adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia. Lukan ja perheen toisen koiran välit eivät ole vielä lämmenneet, eikä perhe koe omaavansa riittävästi resursseja koirien välien työstämiseen. Luka siirtyy pian kotihoitoon Helsinkiin jatkamaan kodin etsintää sieltä käsin. Päivitämme hoitoon siirtymisen jälkeen lisää kuulumisia Lukasta!

14.5.2022
Tänään Dalgona saapui Suomeen omaan kotiinsa. Onnea Dalgona, uudelta nimeltään Luka!

12.4.2022
Dalgonan koti löytyi nopeasti. Dalgona on varattu!


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Luka on saapunut Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Luka on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Lukan yhteyshenkilönä toimii Pauliina Mustonen

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.