Kodin saanut koira: LUKA (ent. Dalgona, Tea Puppies), Suomessa

Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Savonlinna)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
12.11.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Dalgona ja muut Tea Puppies -sisarukset Gunpowder, LiptonRooibos, Chai, Matcha, BanchaSencha, Oolong ja Earl Grey hylättiin tarhalle niiden ollessa aivan pieniä. Niiden taustasta ei ikävä kyllä tiedetä muuta, mutta on melko todennäköistä, että pennut ovat jonkin paikallisen perheen koiran vahinkopentuja, joista ei sitten ole haluttu tai kyetty pitämään huolta.

Tarhalla rauhallinen ja vähän vetäytyvä Dalgona löysi kodin Suomesta 14.5.2022. Sen jälkeen Lukan elämässä on tullut useita muutoksia. Luka tuli uudelleen sijoitukseen 18.6. ja toisen kerran 18.9. Ekassa kodissa Lukalla oli haasteita toisen koiran kanssa. Toisessa kodissa haasteena oli haukkuminen, ylikierroksilla olo ja ulkoilun pelko/haasteet. Nämä olivat Lukan päähaasteet ja noin 3 viikon kotona olon jälkeen perhe koki, ettei heillä ollut resursseja työstää näitä haasteita ja Luka palautui yhdistykselle. Tämän jälkeen Luka palasi samaan kotihoitopaikkaan, missä se oli ennen kotiin siirtymistä.

Luka sopeutuminen takaisin kotihoitoon on alkanut hyvin. Luka on leikkisä, iloinen, aktiivinen ja pitää ihmisen läheisyydestä. Sisäsiisteyden harjoittelu on hyvällä mallilla, satunnaisia kertoja tekee sisällä, mutta osaa itse pyytää ulos, kun on hätä. Silloin Luka lähteekin itse mielellään ulos. Valjaiden pukeminen ja ulos lähteminen on välillä hankalaa, tätä harjoitellaankin kotihoidossa ja tulevan kodin tulee myös sitoutua harjoittelemaan näitä asioita. Luka on reagoinut muutoksiin ja stressiin ylikierroksilla olemisella ja haukkumisella. Nyt tutussa kotihoitopaikassa ne ovat jo helpottamaan päin.

Luka on tavannut kotihoidossa ulkona koirakavereita ja tullut niiden kanssa hyvin toimeen. Tulevassa kodissa voi olla koirakaveri odottamassa. Lukalla on ollut haasteita vieraiden koirien kanssa sisätiloissa ja mahdollinen tutustuttaminen toiseen koiraan pitää tehdä Lukaa kuunnellen ja rauhassa.

Luka etsii kotia rauhalliselta asuialueelta ja perheestä, jolla riittää kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Lukan perheeltä pitää löytyä myös huumorintajua ja kykyä pysyä rauhallisena. Lukan ja sen sisarusten perimässä epäillään olevan jonkin verran vinttikoiraa. Lukan tulevan perheen olisi hyvä etukäteen tutustua vinttikoirien erityispiirteisiin ja varautua esimerkiksi voimakkaaseen saalisviettiin.

Luka on jo ihan vinttarin mitoissa, vaikka lihaa saisi tulla luiden ympärille vähän lisää. Kooltaan Luka on noin 65 cm ja 24 kiloa.

Luka on kotihoidossa Savonlinnassa ja sitä pääsee tapaamaa sovitusti adoptiohaastattelujen jälkeen.

Päivitykset

3.1.2023
Luka on onnekas, sen oma koti on löytynyt tutun kotihoitajan luota. Onnea!

12.11.2022
Luka on kotihoidossa harjoitellut valjaiden pukemista ja harjoitukset etenee hyvin. Luka saa paljon tukea kaverikoirasta ja tulevassa kodissa olisi hyvä olla toinen koira odottamassa tai mahdollisuus kaverikoiran tukeen ja seuraan arjessa. Luka on jo pääasiassa sisäsiisti. Lisätty kuvia ja videoita.

22.10.2022
Lukan elämä rullaa kotihoidossa mukavasti eteenpäin. Luka on tutustunut paremmin lähellä asuvaan rescuekoirakaveriin ja he tulevat hyvin toimeen keskenään. Lisätty video Lukasta kaverin kanssa ja kuvia.

5.10.2022
Luka profiili on päivitetty sekä uusia kuvia ja videoita lisätty.

23.9.2022
Luka siirtyi takaisin kotihoitoon 18.9. etsimään omaa loppuelämän kotiaan. Lukan profiilia päivitetään lisää myöhemmin, kun se on ensin asettunut takaisin hoitopaikkaan.

24.8.2022
Luka on kotona.

19.8.2022
Luka on varattu omaan kotiin, onnea Luka ja Lukan uusi perhe!

12.7.2022
Luka vaihtoi kotitohotopaikkaa 4.7. itsestään riippumattomista syistä. Nykyinen kotihoitaja kuvailee Lukaa kiltiksi ja aktiiviseksi koiraksi. Luka vielä vähän jännittää uusia asioita ja kohtaamisia, mutta rohkaistuu koko ajan enemmän ja enemmän. Lukasta onkin kiva tutkia uusia asioita ja paikkoja, kunhan saa tehdä sen rauhassa ja omassa tahdissaan. Ulkoillessa Luka saattaa jännittää etenkin kovia ääniä ja suuria koneita, mutta esimerkiksi imurointi lähinnä herättää kiinnostusta.

Lukan yksinolot sujuvat hyvin, mutta tavaroita saattaa joutua sen hampaisiin, jos ne jäävät saataville. Luka viihtyy rapsuteltavana ja ihmisen lähellä köllötellen. Luka on pääsääntöisesti sisäsiisti, yksittäisiä vahinkoja lukuunottamatta. Luka oli tavannut kotihoidossa olleessan vieraita koiria ulkona ja tapaaminen oli mennyt hyvin.

Luka on aktiivinen nuori koira joka rakastaa juoksentelua, joten tulevassa kodissa olisi hyvä olla mahdollisuus päästä juoksentelemaan usein. Luka tarvitsee myös aikaa muutoksille ja rauhallista tutustumista uusiin asioihin.

Lukalle on lisätty uusia kuvia ja videoita uudesta kotihoitopaikasta.

23.6.2022
Luka siirtyi 21.6. kotihoitoon Helsinkiin ja hoitoelämä on alkanut varovaisesti, mutta oikein mukavasti. Lukaa ymmärrettävästi jännittää kovasti uusi paikka ja ympäristö, mutta jo nyt hoitaja kehuu pojan kilttiä ja suloista luonnetta.

18.6.2022
Luka palaa adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia. Lukan ja perheen toisen koiran välit eivät ole vielä lämmenneet, eikä perhe koe omaavansa riittävästi resursseja koirien välien työstämiseen. Luka siirtyy pian kotihoitoon Helsinkiin jatkamaan kodin etsintää sieltä käsin. Päivitämme hoitoon siirtymisen jälkeen lisää kuulumisia Lukasta!

14.5.2022

Tänään Dalgona saapui Suomeen omaan kotiinsa. Onnea Dalgona, uudelta nimeltään Luka!

12.4.2022
Dalgonan koti löytyi nopeasti. Dalgona on varattu!


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Luka on saapunut Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Luka on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Lukan yhteyshenkilönä toimii Pauliina Mustonen

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: