Kodin saanut koira: MIO (ent. Lipton, Tea Puppies), Suomessa

Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

4.3.2023
Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Lipton ja muut Tea Puppies -sisarukset Gunpowder, DalgonaRooibos, Chai, Matcha, BanchaSencha, Oolong ja Earl Grey hylättiin tarhalle niiden ollessa aivan pieniä. Niiden taustasta ei ikävä kyllä tiedetä muuta, mutta on melko todennäköistä, että pennut ovat jonkin paikallisen perheen koiran vahinkopentuja, joista ei sitten ole haluttu tai kyetty pitämään huolta.

Lipton, uudelta nimeltään Mio, sai kodin Suomesta kesäkuussa 2022, mutta joutui palaamaan pian etsimään uutta kotia perheen sisällä tapahtuneen äkillisen vaikean elämäntilanteen muutoksen vuoksi. Mio siirtyi kotihoitoon Helsinkiin juhannuksena 2022.

Mio oli kotihoitoon saapuessaan arahko, epävarma ja ymmärrettävästi hämillään. Puolessa vuodessa Mio on kasvanut pennusta energiseksi teiniksi – se vinttikoirien tapaan rakastaa juosta! Sen lisäksi Mio on ihastuttanut kotihoitajan älykkyydellään, leikkisyydellään ja vauhdikkuudellaan, joten perheellä olisi hyvä olla aikaa ja halua touhuta Mion kanssa esimerkiksi arjen taitoja kouluttaen. Toivommekin Mion tulevalta kodilta koiralähtöistä, positiiviseen vahvistamiseen perustuvaa lähestymistapaa, sekä halua ja kärsivällisyyttä antaa nuorelle koiralle aikaa sopeutua uuteen kotiin.

Mio tukeutuu vahvasti kotihoitopaikan koiriin ja Mion tulevassa kodissa tulisikin olla jo koirakaveri valmiina. Mio jännittää erityisesti vieraita ihmisiä sekä vieraita koiria, ja näitä haasteita Mion tulevassa kodissa täytyy ehdottomasti harjoitella pitkäjänteisesti, ajan kanssa. Miosta tuskin koskaan tulee sosiaalisinta seurapiiriperhosta, ja vilkkaimpaan kaupunkiin ja hälyn keskelle tämä nuori herra ei sovi. Katsomme toki jokaisen kotiehdokkaan tilanteen erikseen kokonaisuutena. Vinttikoiraosaamista ja kiinnostusta rotuun olisi hyvä kotiehdokkaalla olla jo ennestään. Vinttikoiraperimän vuoksi Mio ei sovellu kissatalouteen.

 

Päivitykset

305.2023
Mio muutti omaan kotiin toukokuun aikana

4.3.2023
Mio kävi vastikään eläinlääkärissä päivittämässä rokotukset sekä kontrollitautitesteissä. Miolta testattiin ihomato, leishmania ja sydänmato, ja tuloksia odotellaan vielä. Mio alkaa jo olla ihan aikuisen koiran mitoissa – vaaka näytti tällä kertaa 26 kiloa ja säkä lähenee jo 70 senttiä Miolle pari uutta kuvaa lääkärireissulta.

14.2.2023
Ystävänpäivä tuli ja Mio kyseleekin “Where’s my Valentine?”

Miolla sujuu kotihoidossa edelleen hyvin. Sillä riittää vauhtia ja se nauttii juoksemisesta toisten kotihoitopaikan koirien kanssa. Vieraat koirat edelleen  jänskättävät, mutta tutustumisen jälkeen vieraiden koirien kanssa sujuu. Oma lauma tukee Mion tutustumista toisiin koiriin. Oman lauman kesken Miolla sujuu hyvin ja ainoastaan luita se puolustaa toisilta koirilta.

Mio saattaa reagoida haukkumalla kotiin tuleviin vieraisiin. Yleensä toisella tapaamiskerralla vieras on kuitenkin Mion mielestä jo ihan ookoo. Jotkut ihmiset ovat Miosta taas jo ensi hetkestä alkaen oikein kivoja! Voisikin sanoa, että Mio on vähän valikoiva ihmisiä kohtaan. Kotihoitopaikassa ei käy paljon vieraita, joten Mio ei ole vielä kovinkaan paljon päässyt harjoittelemaan vieraiden tapaamista.

Mion kanssa on harjoiteltu paljon arjen taitoja. Kotihoitaja on harjoitellut luopumista Mion kanssa, koska välillä Mio saattaa löytää erilaisia aarteita, jotka se haluaisi pitää. Mion kanssa on myös harjoiteltu hihnakäytöstä, etenkin vetämisestä on opeteltu pois. Mio osaa tulla luokse kutsusta, istua, antaa tassua ja mennä maahan. Miolle on myös opetettu kuonokoppa mukavaksi asiaksi. Tällä hetkellä Mion kanssa harjoitellaan paikallaan olemista ja rauhallisesti katsomista.

Kotihoitaja kertoo Mion olevan hyvin sopeutuvainen, vaikka se ujosteleekin uusia asioita. On siis ihme, ettei Mio ole löytänyt jo omaa ystävänpäiväkumppaniaan!

1.1.2023
Uusi vuosi ja uudet Mio-kujeet! Mion kanssa on alettu treenailla vieraisiin ihmisiin tutustumista ja uusia vihjeitä arkeen, mm. luopumista. Muuten Mion arki sujuu kotihoidossa mukavasti, ja hän olisi sopivaan loppuelämän kotiin jo ihan valmis!

29.10.2022
Mio ja kotihoitaja ovat aloittaneet juoksuharrastuksen ja Miosta on hyvää vauhtia kuoriutumassa mitä mainioin lenkkikumppani. Se todella tykkää vetää ja jolkotella koirakon kärjessä! Kotihoitaja kertoo Mion rohkaistuvan kotihoidossa koko ajan enemmän ja enemmän, ja mietimmekin, että miksi ihmeessä näin ihanalle ja aktiiviselle koiralle ei ole vielä löytynyt sitä omaa, loppuelämän kotiaan?

28.9.2022
Mio kasvaa kohisten – iso poika painaa jo 23 kiloa! Sisäsiisteydessä Mio on petrannut, kotihoitajan koiralauman kanssa on kiva juosta puistossa ja luiden pureskelu on erityisen mieluista puuhaa juuri nyt. Kynsiä leikatessa Mio on vähän venkula, joten käsittelytreenejä omaehtoisesti ja positiivisen vahvistamisen metodein Mion tulevassa kodissakin tulee jatkaa.

4.9.2022
Mio alkaa lähestyä vuoden ikää, ja kotihoidossa taantumista on jonkin verran tullut niin sisäsiisteydessä kuin yksinolossa. Innokas nuori herra on myös alkanut vetää hihnassa, joten Mion tulevan kodin tulee olla sitoutunut harjoittelemaan hihnakäytöstä Mion kanssa kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti positiivisen vahvistamisen keinoin. Muutoin Mio on aivan samanlainen ihana hönö mitä tähänkin saakka, teini-ikä vain tuonut nyt omat haasteensa, mitkä varmasti ajan kanssa, ymmärtävässä kodissa ratkeavat.

10.8.2022
Kotihoitaja kertoo Mion osaavan nykyään olla noin kahdeksan tuntia yksin, yksinolot siis etenevät hienosti! Mio on myös päässyt kotihoitajan kanssa harjoittelemaan hyppyesteitä, sekä ovat harjoitelleet muutenkin peruskäskyjä, kuten paikallaan oloa ja istumista. Myöskin ulkoilussa Mio on petrannut aivan huimasti, vaikkakin vieläkin ympäristössä vastaan tulevat yllättävät asiat kuten vaikkapa hevoset saattavat nuorta herraa jännittää.

18.7.2022
Miolla alkaa tulla kotihoidossa vajaa kuukausi täyteen. Hän on oppinut leikkimään leluilla, ulkoiluvarusteet alkavat olla jo tutut, ja hän on nauttinut täysin rinnoin puistoilusta kotihoitajan omien koirien kanssa.

Hihnassa ulkoillessa jännittää vielä paikoiteillen muut koirat, liikennevälineet, yleinen häly ja jotkut ihmisetkin, joten hihnassa ulkoilua pitää tulevan kodin olla valmis harjoittelemaan ja työstämään Mion tahtiin, positiivisin koulutusmetodein, vilkkaimpia ulkoiluaikoja välttäen sekä Miolle aikaa antaen. Myöskin yksinoloa harjoitellaan kotihoidossa vielä pienin askelin. Kaiken kaikkiaan Mio on kuitenkin ihanan oloinen, kiltti nuorimies.

Miolle lisätty uusi video kotihoitajan koirien kanssa puistoillessa.

9.7.2022
Mio on ollut kotihoidossa omalla pihalla varustetussa omakotitalossa vinttikoiralauman jatkeena nyt parisen viikkoa. Kotihoitajan mukaan Mio on kiltti, suloinen ja ihastuttava nuorimies. Se tulee loistavasti juttuun kotihoitajan omien koirien kanssa, hakeutuu ihmisen seuraan ja haluaisi vain olla sylissä ja halittavana. Se ei juurikaan arastele mitään sisätiloissa, joskin saattaa toisinaan vahtihaukahdella. Mio on jo tottunut moniin kotielämän asioihin, kuten imurointiin ja muuhun normaaliin touhuamiseen kotioloissa. Television jännät ääneet saavat Mion joskus reagoimaan haukahtamalla. Mio myös antaa käsitellä itseään hyvin ja mm. kynsienleikkuu on jo onnistunut hienosti.

Mion suurimpana haasteena on ulkoilu kaupunkiympäristössä, ja sitä Mio kovasti jännittääkin. Myöskin yksinolon kanssa on vielä haastetta, joten treenit kotihoitajan kanssa jatkuvat ja näitä asioita tulee olla valmis työstämään rauhassa ja ajan kanssa myös tulevassa kodissa.

Mion tulevalta kodilta toivoisimme osaamista vinttikoiraroduista ja niiden rotuominaisesta käytöksestä, sekä tahtoa ja halua opastaa Mioa niin ulkoilun kuin yksinolonkin kanssa kärsivällisellä ja pitkäjänteisellä otteella positiivisen vahvistamisen keinoin. Koirakaverista tulevassa kodissa olisi varmasti Miolle tukea, joten etsimme Miolle koirakaverillista kotia. Myös oma, aidattu piha auttaisi aivan valtavasti ainakin alkuun ulkoilun harjoittelemisen kanssa ja mahdollistaisi Miolle myös sen rakastamaa juoksemista turvallisesti. Miolle sopiva koti sijaitsee rauhallisemmalla alueella, ei kaupungin vilinässä.

Mion säkäkorkeus on tällä hetkellä noin 50 cm, paino noin 15 kiloa. Aikuispaino jäänee 25 kilon paikkeille, eli nuori herra kasvaa vielä jonkin verran nykyisestä.

Miolle on lisätty uusia kuvia ja videoita kotihoidosta.

21.6.2022
Mio palaa etsimään uutta kotia. Miosta luovutaan täysin siitä riippumattomista syistä. Päivitämme profiilia pian lisää.

11.6.2022
Lipton saapui Suomeen omaan kotiinsa ja sai uudeksi nimekseen Mio. Onnea elämääsi, Mio!

24.4.2022
Lipton sai valtakunnallisen Koiranpäivän kunniaksi parhaita uutisia: sitä odottaa Suomessa ikioma koti!

11.4.2022
Lipton aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Lipton saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lipton on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Mion yhteyshenkilönä toimii Iris Vainio.

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: