Päivitetty 21.06.2022

Kotia etsivä koira: MIO (ent. Lipton, Tea Puppies), Suomessa


Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (One Rescue Association, Cosoba)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
21.6.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Lipton ja muut Tea Puppies -sisarukset Gunpowder, DalgonaRooibos, Chai, Matcha, BanchaSencha, Oolong ja Earl Grey hylättiin tarhalle niiden ollessa aivan pieniä. Niiden taustasta ei ikävä kyllä tiedetä muuta, mutta on melko todennäköistä, että pennut ovat jonkin paikallisen perheen koiran vahinkopentuja, joista ei sitten ole haluttu tai kyetty pitämään huolta.

Nyt on arviolta noin 5 kk ikäisen Liptonin aika aloittaa oman kodin etsintä. Herttainen ilopilleri Lipton on pentueensa hulivili, energiapakkaus ja rasavilli elämästä nauttija. Se asuu tarhan sisätiloissa muiden pentujen kanssa ja päästessään päivisin jaloittelemaan tarhan pihalle, pomppii se kengurun lailla muiden pentujen seassa.

Lipton vaikuttaa sopuisalta tyypiltä, joka nauttii niin koira- kuin ihmisseurasta. Pentueen muihin tyyppeihin verrattuna se on kuitenkin hieman päsmäri ja porukassa se selvästi tykkää näkyä ja olla huomion keskipisteenä.

Lipton ottaa vieraatkin ihmiset avosylin vastaan, änkeää suoraan syliin hakemaan rapsutuksia ja nauttii saamastaan huomiosta. Se onkii oma-aloitteisesti herkkuja vierailijoiden taskuista ja innostuu leikkimään ihmisten vaatteilla ja roikkumaan hiuksista pentuhampaillaan. Tavallinen, aktiivinen pentu siis kaikin tavoin.

Liptonille ja sen sisaruksille uuteen kotiin muuttaminen ja tarhalta pois pääseminen tulee olemaan valtava muutos ja kotikoiran arkeen tottuminen voi viedä aikaa. Koska jo kodissa asuminen ja hihnassa lenkkeilykin tulevat olemaan Liptonille uutta ja ihmeellistä, haemme sille perhettä jossa osataan tukea pentua matkalla kohti kotikoiran elämää. Lipton myös hyötyisi varmasti kotona odottavasta leikkisästä koirakaverista, mutta pärjäisi varmasti myös ainoana koirana.

Pentujen perimässä epäillään olevan jonkin verran vinttikoiraa. Liptonin tulevan perheen olisi hyvä etukäteen tutustua vinttikoirien erityispiirteisiin ja varautua esimerkiksi voimakkaaseen saalisviettiin. Liptonin ei kuulla erityisemmin haukkuvan.

Pennut ovat tällä hetkellä noin 45 cm korkeita ja painavat noin 13 kiloa. Pentujen arvioidaan kasvavan noin 55 cm korkuisiksi ja noin 20 kg painoisiksi.

Päivitykset

21.6.2022
Mio palaa etsimään uutta kotia. Miosta luovutaan täysin siitä riippumattomista syistä. Päivitämme profiilia pian lisää.

11.6.2022
Lipton saapui Suomeen omaan kotiinsa ja sai uudeksi nimekseen Mio. Onnea elämääsi, Mio!

24.4.2022
Lipton sai valtakunnallisen Koiranpäivän kunniaksi parhaita uutisia: sitä odottaa Suomessa ikioma koti!

11.4.2022
Lipton aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Lipton tulee Suomeen alle kuuden kuukauden ikäisenä, sitä ei kastroida ennen kotiutumista. Tällöin tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessa kastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen ennen kastraatiota.

Lipton saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lipton on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Liptonin yhteyshenkilönä toimii Salla Honkapää (adoptioyhteydenotot vain sähköpostitse)

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.