Päivitetty 28.11.2022

Kotia etsivä koira: MIO (ent. Lipton, Tea Puppies), Suomessa


Syntymäaika: 10/2021
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
kastroitu

 

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin kuvaukseen adoptioprosessistamme, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
28.11.2022

Adina Vladut on eläinlääkäri, joka omistaa yhdessä miehensä Dragos Vladutin kanssa Onevet-klinikan. Eläinlääkäriklinikka OneVet on yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista. Vuodesta 2012 lähtien jokainen Kulkurien adoptio-ohjelman läpikäynyt koira on kulkenut OneVetin kautta huolellisen yhdessä laaditun prosessin läpi. Eläinlääkärin työnsä lisäksi Dr. Adina käyttää kaiken aikansa kodittomien koirien auttamiseen. Adina perusti One Rescue Association -yhdistyksen vuonna 2017 ja yhdistyksellä on tarha Cosobassa noin puolen tunnin matkan päässä Bukarestista. Tarhalla asuu noin 400 koiraa. One Rescue Associationin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri ja useita koirien hoidosta vastaavia työntekijöitä ja koirien elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Adina on lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. Cosoban tarhan yhteydessä sijaitseekin yhteistyössä rakennettu sterilointiklinikka, jonne koirien ja kissojen omistajat saavat tuoda lemmikkejään maksuttomaan sterilointiin viikottain.

Lipton ja muut Tea Puppies -sisarukset Gunpowder, DalgonaRooibos, Chai, Matcha, BanchaSencha, Oolong ja Earl Grey hylättiin tarhalle niiden ollessa aivan pieniä. Niiden taustasta ei ikävä kyllä tiedetä muuta, mutta on melko todennäköistä, että pennut ovat jonkin paikallisen perheen koiran vahinkopentuja, joista ei sitten ole haluttu tai kyetty pitämään huolta.

Tarhalla ollessaan herttainen ilopilleri Lipton on ollut pentueensa hulivili, energiapakkaus ja rasavilli elämästä nauttija. Se asui tarhan sisätiloissa muiden pentujen kanssa ja päästessään päivisin jaloittelemaan tarhan pihalle, pomppi se kengurun lailla muiden pentujen seassa. Lipton vaikutti sopuisalta tyypiltä, joka nauttii niin koira- kuin ihmisseurasta. Pentueen muihin tyyppeihin verrattuna se oli kuitenkin hieman päsmäri ja porukassa se selvästi tykkäsi näkyä ja olla huomion keskipisteenä. Lipton otti tarhalla asuessaan vieraatkin ihmiset avosylin vastaan, änkesi suoraan syliin hakemaan rapsutuksia ja nautti saamastaan huomiosta. Se onki oma-aloitteisesti herkkuja vierailijoiden taskuista ja innostui leikkimään ihmisten vaatteilla ja roikkumaan hiuksista pentuhampaillaan. Tavallinen, aktiivinen pentu siis kaikin tavoin.

Suomessa: Lipton, uudelta nimeltään Mio, sai kodin Suomesta kesäkuussa 2022, mutta joutui palaamaan pian etsimään uutta kotia perheen sisällä tapahtuneen äkillisen vaikean elämäntilanteen muutoksen vuoksi. Mio siirtyi kotihoitoon Helsinkiin juhannuksena 2022. Mion tuoreimmat kuulumiset voi lukea alta päivitykset-osiosta.

Mio etsii kotia seuraavin kriteerein:

  • Ympäristön tulee olla rauhallinen, Mioa ei luovuteta vilkkaimpaan kaupunkiympäristöön. Koti voisi sijaita rivi- tai omakotitalossa, myös hyvin rauhallinen kerrostaloympäristö voi olla mahdollinen
  • Mio tarvitsee tulevassa kodissaan varman ja reippaan koirakaverin. Vinttikoiraperimän vuoksi kuitenkaan ihan kilon tai parin painoiset pienet koirat eivät valitettavasti tule kyseeseen, sillä saattavat herättää Miossa saalistusvietin
  • Miosta vinttikoiraperimän vuoksi tuskin koskaan tulee vapaana lenkitettävää koiraa. Sen sijaan Mion tulevan kodin tulee pystyä tarjoamaan Miolle säännöllisesti mahdollisuuksia rallattaa vapaana aidatulla alueella taikka koirapuistossa
  • Tulevilla omistajilla tulee olla ymmärrystä herkän koiran elekielestä ja kokemusta koiran kouluttamisesta positiivisin metodein. Mioa ei luovuteta ensimmäiseksi eikä ainoaksi koiraksi

Päivitykset

28.11.2022

Miolle lisätty kuvia ja video kotihoidosta. Mion ensimmäinen talvi Suomessa!

29.10.2022

Mio ja kotihoitaja ovat jo hiukan harjoitelleet vaatteiden pukemista tulevaa talvea ajatellen. Mion mielestä vaatteet ovat alkuun olleet vähän erikoinen homma, mutta harjoitellen hyvä tulee!

21.10.2022

Mio ja kotihoitaja ovat aloittaneet juoksuharrastuksen ja Miosta on hyvää vauhtia kuoriutumassa mitä mainioin lenkkikumppani. Se todella tykkää vetää ja jolkotella koirakon kärjessä! Kotihoitaja kertoo Mion rohkaistuvan kotihoidossa koko ajan enemmän ja enemmän, ja mietimmekin, että miksi ihmeessä näin ihanalle ja aktiiviselle koiralle ei ole vielä löytynyt sitä omaa, loppuelämän kotiaan?

4.10.2022

Mion profiiliin lisätty uusia kuvia ja videoita

28.9.2022

Mio kasvaa kohisten – iso poika painaa jo 23 kiloa! Sisäsiisteydessä Mio on petrannut, kotihoitajan koiralauman kanssa on kiva juosta puistossa ja luiden pureskelu on erityisen mieluista puuhaa juuri nyt. Kynsiä leikatessa Mio on vähän venkula, joten käsittelytreenejä omaehtoisesti ja positiivisen vahvistamisen metodein Mion tulevassa kodissakin tulee jatkaa.

4.9.2022

Mio alkaa lähestyä vuoden ikää, ja kotihoidossa taantumista on jonkin verran tullut niin sisäsiisteydessä kuin yksinolossa. Innokas nuori herra on myös alkanut vetää hihnassa, joten Mion tulevan kodin tulee olla sitoutunut harjoittelemaan hihnakäytöstä Mion kanssa kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti positiivisen vahvistamisen keinoin. Muutoin Mio on aivan samanlainen ihana hönö mitä tähänkin saakka, teini-ikä vain tuonut nyt omat haasteensa, mitkä varmasti ajan kanssa, ymmärtävässä kodissa ratkeavat.


23.8.2022

Mio on parissa kuukaudessa saanut kuutisen kiloa lisää ja painaa nykyään näppärät 20.9 kiloa! Nuori herra kasvaa kohisten. Miolle lisätty uusia kuvia ja videoita.

10.8.2022

Kotihoitaja kertoo Mion osaavan nykyään olla noin kahdeksan tuntia yksin, yksinolot siis etenevät hienosti! Mio on myös päässyt kotihoitajan kanssa harjoittelemaan hyppyesteitä, sekä ovat harjoitelleet muutenkin peruskäskyjä, kuten paikallaan oloa ja istumista. Myöskin ulkoilussa Mio on petrannut aivan huimasti, vaikkakin vieläkin ympäristössä vastaan tulevat yllättävät asiat kuten vaikkapa hevoset saattavat nuorta herraa jännittää.

18.7.2022

Miolla alkaa tulla kotihoidossa vajaa kuukausi täyteen. Hän on oppinut leikkimään leluilla, ulkoiluvarusteet alkavat olla jo tutut, ja hän on nauttinut täysin rinnoin puistoilusta kotihoitajan omien koirien kanssa.

Hihnassa ulkoillessa jännittää vielä paikoiteillen muut koirat, liikennevälineet, yleinen häly ja jotkut ihmisetkin, joten hihnassa ulkoilua pitää tulevan kodin olla valmis harjoittelemaan ja työstämään Mion tahtiin, positiivisin koulutusmetodein, vilkkaimpia ulkoiluaikoja välttäen sekä Miolle aikaa antaen. Myöskin yksinoloa harjoitellaan kotihoidossa vielä pienin askelin. Kaiken kaikkiaan Mio on kuitenkin ihanan oloinen, kiltti nuorimies.

Miolle lisätty uusi video kotihoitajan koirien kanssa puistoillessa.

9.7.2022

Mio on ollut kotihoidossa omalla pihalla varustetussa omakotitalossa vinttikoiralauman jatkeena nyt parisen viikkoa. Kotihoitajan mukaan Mio on kiltti, suloinen ja ihastuttava nuorimies. Se tulee loistavasti juttuun kotihoitajan omien koirien kanssa, hakeutuu ihmisen seuraan ja haluaisi vain olla sylissä ja halittavana. Se ei juurikaan arastele mitään sisätiloissa, joskin saattaa toisinaan vahtihaukahdella. Mio on jo tottunut moniin kotielämän asioihin, kuten imurointiin ja muuhun normaaliin touhuamiseen kotioloissa. Television jännät ääneet saavat Mion joskus reagoimaan haukahtamalla. Mio myös antaa käsitellä itseään hyvin ja mm. kynsienleikkuu on jo onnistunut hienosti.

Mion suurimpana haasteena on ulkoilu kaupunkiympäristössä, ja sitä Mio kovasti jännittääkin. Myöskin yksinolon kanssa on vielä haastetta, joten treenit kotihoitajan kanssa jatkuvat ja näitä asioita tulee olla valmis työstämään rauhassa ja ajan kanssa myös tulevassa kodissa.

Mion tulevalta kodilta toivoisimme osaamista vinttikoiraroduista ja niiden rotuominaisesta käytöksestä, sekä tahtoa ja halua opastaa Mioa niin ulkoilun kuin yksinolonkin kanssa kärsivällisellä ja pitkäjänteisellä otteella positiivisen vahvistamisen keinoin. Koirakaverista tulevassa kodissa olisi varmasti Miolle tukea, joten etsimme Miolle koirakaverillista kotia. Myös oma, aidattu piha auttaisi aivan valtavasti ainakin alkuun ulkoilun harjoittelemisen kanssa ja mahdollistaisi Miolle myös sen rakastamaa juoksemista turvallisesti. Miolle sopiva koti sijaitsee rauhallisemmalla alueella, ei kaupungin vilinässä.

Mion säkäkorkeus on tällä hetkellä noin 50 cm, paino noin 15 kiloa. Aikuispaino jäänee 25 kilon paikkeille, eli nuori herra kasvaa vielä jonkin verran nykyisestä.

Miolle on lisätty uusia kuvia ja videoita kotihoidosta.

21.6.2022
Mio palaa etsimään uutta kotia. Miosta luovutaan täysin siitä riippumattomista syistä. Päivitämme profiilia pian lisää.

11.6.2022
Lipton saapui Suomeen omaan kotiinsa ja sai uudeksi nimekseen Mio. Onnea elämääsi, Mio!

24.4.2022
Lipton sai valtakunnallisen Koiranpäivän kunniaksi parhaita uutisia: sitä odottaa Suomessa ikioma koti!

11.4.2022
Lipton aloitti oman kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Lipton saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lipton on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Liptonin yhteyshenkilönä toimii Ida Ekman.

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.