Kodin saanut koira: DONA (entinen Donas) (Team Smurf)

Syntymäaika: Noin 5/2017
Sukupuoli: Narttu
Steriloitu
Sijainti: Suomessa (Tampere)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja taustat

2.7.2021
Yksi Kulkurien keskeisimmistä yhteistyötahoista on Clinica Veterinara Onevet , jonka kautta jokainen yhdistyksemme kautta adoptoitu koira saapuu. Onevetilla on eläinlääkäriklinikka Bukarestin keskustassa mutta myös koirahoitola, pensioni, hieman Bukarestin ulkouolella Cosoban kylässä. Pensionissa asuu monta koiraa, jotka myös löytyvät Kulkurien adoptio-ohjelmasta. Yksi tarhan vapaaehtoistyöntekijöistä on kultaisella sydämellä ja viisaalla elämänasenteella varustettu eläinsuojelija Ioana Bodea. Ioanalla on myös sijoitettuna Cosobassa useampi oma suojatti. Heinäkuussa 2017 kävin itse tarhalla ja tapasin silloin “smurffi-vauvat”, Belles, Bellas ja Donas. Nimitys smurffi-vauvat tulee siitä, että pennut silloin saivat hoitoa erittäin pahaan demodexiin (sikaripunkkiin) ja hoidosta johtuen ne olivat aivan sinisiä. Silloin emme vielä ottaneet kolmikon adoptio-ohjelmaan, sillä ei vielä ollut tiedossa selviävätkö pennut vai ei. Marraskuussa 2017 Team Smurf kuitenkin olivat valmiita astumaan adoptio-ohjelmaan.

Koko kolmikko löysi omat kotinsa täältä Suomesta ja 6.10.2018 oli päivä jolloin Donas muutti kotiin.

Nyt, heinäkuussa 2021, Dona palaa kuitenkin adoptio-ohjelmaan hakien itselleen uutta kotia Donasta riippumattomista syistä. Dona asuu tällä hetkellä Tampereella.

Dona on herkkä ihmisin tunnetiloille ja peilaa myös itse näitä tiloja. Aiemmin oli enempi eroahdistusta, saattoi jäädä itkemään ihmisen perään ja sen oli vaikea rauhoittua. Aika usein oli myös pissannut sisälle yksinollessaan. Tämä on ailahdellut hieman mutta yhä edelleen näin tapahtuu. On kuitenkin mahdollista, että tämä johtuu myös kokonaistilanteesta ja siitä, että Dona kokee jonkinverran stressiä tällä hetkellä.

Dona vaihtaa kotia sillä tällä hetkellä resurssit eivät riitä siihen, että Dona saisi kaiken sen minkä tarvitsee. Se on kuitenkin vielä ikänsäkin puolesta suht nuori koira ja aktiivisuutta ja energisyyttä varmasti löytyy. Se on kuitenkin ollut aika apea tällä hetkellä, varmaan sekin tilanteesta johtuen. Dona tarvitsisi jonkun joka jaksaisi sen kanssa tehdä ja toimia, tutkia ympäristöä ja “nähdä maailmaa”. Joku joka jaksaisi sitä aktivoida ja kannustaa tekemään ja liikkumaan. Dona mielellään tekee ja touhuaa, mutta kaipaa hieman ohjausta ja kannustusta siihen.

Dona suhtautuu muihin koiriin tällä hetkellä hieman varaukselliseti, sillä oli viime vuonna ollut pieni kärhämä toisen koiran kanssa ja siitä lähtien se on ollut hieman epävarma ja jännittää tilanteita, jolloin saattaa hieman herkemmin myös ärähtää toiselle. Dona on kuitenkin tullut toimeen muiden kanssa ja on mahdollista, että yhteinen sävel löytyy koirakaverin/kavereiden kanssa, kunhan tutustuttaminen tekee rauhassa ja huolellisesti, ajan ja tilan kanssa.

Donalta on poistettu vasemmasta silmäluomesta pieni muutos, helmikuussa 2021 ja leikkausken jälkeen tuli reaktio ilmeisesti leikkauksessa käytettyihin lääkkeisiin ja kipulääkkeisiin, sillä se alkoi oksentamaan ja ripuloimaan. Omistaja joutui käyttämään sen uudelleen eläinlääkärillä, joka laittoi sen tiputukseen ja otti verikokeet. Tuolloin oli tulehdusarvot koholla ja valkosolut alhaiset.  Kontrollissa tulehdusarvot oli tippunut ja valkosolut palautuneet mutta maksa-arvot olivat hieman koholla. Eläinlääkärin mukaan maksa-arvojen nousuun voi olla useampi syy, mutta todennäköisesti tässä tapauksessa on reaktiivinen seuraus suolistotulehdukselle. Donan vointi on tuon jälkeen palautunut normaaliksi. Eläinlääkäri oli kuitenkin suositellut, että voisi tarkistaa maksa-arvot tulevaisuudessakin jonkun eläinlääkärikäynnin yhteydessä.

Donalla menee säännöllisenä lääkityksenä myös Propalin, virtsankarkailun estämiseksi. Osalla nartuista esiintyy virtsankarkailua steriloinnin jälkeen, näin myös Donalla ja tästä syystä sille menee tuo propalin. Lääke on toiminut Donalla hyvin.

Dona on kovin ihmisrakas koira, joka nauttii ihmisten huomiosta. Se haluaa mielellään mennä moikkaamaan kaikkia ja saattaa tässä olla aika tarkkana myös ihmishuomiosta, muiden koirien suhteen. Dona varmasti arvostaisi kotia, jossa pääsee nauttimaan elämästä ja missä sen ei tarvitsisi olla liian pitkiä aikoja yksin. Dona on tottunut kouluikäisiin lapsiin, siitä nuoremmat eivät ole niin tuttuja ja koska Dona on aika energinen ja vauhdikas, pitää olla tarkka pienten lasten kanssa ettei tule vauhdikkaita törmäyksiä.

Tällä hetkellä Dona on Tampereella, mutta on mahdollisesti muuttamassa kotihoitoon lähitulevaisuudessa, ellei uutta kotia löydy sitä ennen.

Kooltaan Dona on noin 55cm/22kg.

Päivitykset

26.7.2021

Donalle löytyi se uusi oma perhe kenen kanssa on aloittanut yhteisen taipaleen.

2.7.2021
Dona palaa kotia etsimään.

12.10.2018
Donas saapui kotiin 6.10.2018 ja hänestä tuli jälleen Dona, kuten oli alunperinkin. Yhteiselo on aalkanut kivasti ja Dona jakeli pusuja perheelleen jo kentällä.

27.8.2018
Vihdoinkin koitti päivä, jolloin ensimmäinen vallattomista ja ihanista smurffitytöistä varataan omaan kotiin. Onnea Donas ja perhe <3

25.7.2018
Donas jakaa nyt häkkinsä ujon uroksen kanssa. Se tulee hyvin toimeen tämän kanssa ja toivottavasti sen reippaus antaa myös ujopiimälle rohkeutta. Korkeutta Donasilla on nyt noin 50-55cm. Donasilla on tummat silmät ja tumma nenä, takajaloista löytyy kannukset.

Allekirjoittanut (yhteyshenkilö itse) tapasi Smurffitytöt heinäkuussa kun jälleen pääsin käymään Romaniassa. Oli aivan ihana tavata nämä ja nähdä omin silmin miten hyvältä ne nyt näyttävät ja miten hyvätuulisia näistä on kasvaneet. Donas tulee vauhdikkasti häkistä kaverinsa kanssa kun ne pästetään nurmialueelle juoksemaan, tyttö vetää kunnon spurtit jonka jälkeen tulee suoraan meidän luokse iloisesti ja touhukkaasti. Kaikki kolme ovat kovin samankaltaisia ja sopisivat monenlaiseen kotiin kunhan ihmiset eivät ole täysiä sohvaperunoita. Donas nauttii juoksemisesta, nuuskuttelusta ja kivasta tekemisestä. Huomiota kiinnitti se, että Donas ei haukkunut missään vaiheessa, ei edes silloin kun olivat jälleen häkissä ja kaikki muut koirat haukkuivat. Donas vaan katsoi ja tarkkaili tilannetta.

16.6.2018
Donas nauttii päästessään kirmaamaan vapaana pihamaalle. Se ottaa edelleen ihmiset vastaan avosylin ja nauttii kovasti siitä kun saa olla lähellä. Donas tulee toimeen pääsääntöisesti hyvin muiden koirien kanssa. Touko- kesäkuun vaihteessa aktiivimme matkasivat jälleen Romaniaan ja Cosoban tarhalle. Siellä he tapasivat myös Donasin. Donas on aina suhtautunut positiivisesti ihmisiin ja sen päästessään ulos häkistään se kirmailee onnellisena ympäri pihaa ja tulee sit vauhdikkaasti vieraiden luokse hakemaan huomiota ja rapsutuksia. Se hyppii innoissaan ihmistä vastaan ja nauttii suunnattomasti siitä, kun se saa olla ihmisen lähellä. Ioanan kertoman mukaan Donas tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Aiemmin se on ollut hieman tarkka resursseista, mitkä osalle koirista voi olla kovinkin isossa roolissa tarhaoloissa.

29.4.2018
Kesälämmöt ovat vyörymässä Romaniaan ja Cosoban tarhalla koirien täytyy jo päästä vilvoittelemaan vesiastioissa ja saada suojaa auringonpaahteelta. Donas nauttii valtavasti kun välillä pääsee ulkoilemaan tarhan leikkialueelle, missä on tuoksuja ja tilaa painella menemään. Ideaalisinta olisi tietenkin, että neitokainen pääsisi nauttimaan kesästä omaan kotiinsa Suomeen. Luulen, että se arvostaisi sitä oikein kovasti.

22.3.2018
Aktiivimme kävivät Romaniassa jälleen maaliskuussa. He kertovat Donaksesta näin “Donas asuu edelleen Alyoshan kanssa ja molemmat säheltävät innoissaan vierailijoiden tullessa häkkiin. Donas rauhoittuu, kun pääsee ihmisen lähelle. Se tuntuu kaipaavan ihmiseltä selkeitä ohjeita, pikemmin kuin tilaa. Donasin on helpompi tutustua vieraisiin leikin kautta, mutta toisaalta liikaa innostuessa sillä menee kuppi nurin. Vieraiden ollessa häkissä Donas varasti lapasen, jonka Alyosha meinasi napata, siinä vaiheessa piti hieman ärähtää. Donasin ei kuultu haukkuvan.” Donas on tällä hetkellä rohkein smurffisiskoista ja kiipeää syliin saakka rapsutuksista nautiskellen. Tällä kaunottarella on turkki nyt hyvässä kunnossa, tarhaolosuhteisiin nähden. Donas hakee energisesti ja iloisesti sekä ihmisiä, että muita koiria leikkimään.

8.1.2018
Donas on muuttanut asumaan Alyoshan kanssa, kun häkki kävi liian ahtaaksi kolmelle koiralle. Missä viipyy tämän kauottaren ja iloisen nuoren koiraneidin ikioma perhe?


Koiraa harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.

Koiraa harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Nuori koira tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Donas saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Donas on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasti sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Donasin yhteyshenkilö on Mia Takolander

 

 

 

 

 

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/vb.100001640490460/1796715500393116/?type=3 ” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: