Päivitetty 18.11.2021

Kotia etsivä koira: PEPPER (nyk. Nobu) (Suomessa)


Syntymäaika: 2014
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Espoo)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenkuvaukseen adoptioprosessistammeoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

12.11.2021
Carpen tarha lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, joka rahoitetaan pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran tarha, jossa koirista pidetään huoli ja mahdollisuuksien mukaan ne pääsevät Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Tarhan rakennusprojekti startattiin toukokuussa 2016 ja se jatkui elokuuhun 2019 asti. Kulkurien ja Mandescun yhteistyö on jatkunut eri muodoissaan myös tämän jälkeen adoptiotoiminnan ohella muun muassa valistustyön sekä sterilointityön merkeissä. Tarhalla asuu tällä hetkellä pariskunta, joka pitää koirista huolta. Pepperin asuessa Carpen tarhalla, siellä asui vielä suomalainen valokuvaaja Veera Nuri huolehtimassa päivittäin tarhan koirista.

Pepper, Chili ja Cayenne elivät löytöhetkellään vuoden 2014 lopulla hylätyssä talonrähjässä Bukarestissa, kirjaimellisesti keskellä roskia. Kuten niin moni muu romanialainen koira, syntyi myös tämä pentue kadulle oman onnensa nojaan. Pentueen onneksi niiden emo jäi henkiin ja auttoi pikkuisia selviämään kovissa oloissa. Ainoastaan pahnan pienemmäinen ei jaksanut pitää elämänlangasta kiinni ja menehtyi. Pikkuperheen onneksi ja ystävällisten ihmisten avustuksella, ne päätyivät yhteistyökumppanimme Carmen Mandescun hoiviin. Pepper eli pitkään Glinan kylän tarhalla, jossa olosuhteet ovat suorastaan katastrofaaliset. Pepper pääsi onnekseen sieltä Carmenin mukana tämän uudelle tarhalle vuoden 2019 lopulla  ja se pääsi aloittamaan kodinetsintänsä Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Näin Pepperistä kerrottiin tuossa vaiheessa, kun se pääsi adoptio-ohjelmaan: “Saadessaan vieraita koppiinsa, Pepper on näistä kovin kiinnostunut, mutta tuttu Veera saa aikaan riemukkaan vastaanoton. Se rohkaistuu nopeasti ja tulee vieraan luokse jääden siihen lähelle. Pepperillä olisi mahdollisuus mennä turvaan koppiinsa, mutta se kokee olonsa sen verran hyväksi vieraidenkin ihmisten kanssa, että jää näiden luokse maistelemaan kissan märkäruokaa. Kun se sitten kokee saaneensa päivän annoksensa jännitystä, se menee koppiinsa sulattelemaan yllättävää, mutta toivottua muutosta sen tylsässä arjessa. Pepper onkin elänyt koko elämänsä hyvin suppeissa olosuhteissa, joten kotiuduttuaan moni asia on sille uusi ja jännä ja sen kanssa tullaankin kysymään pitkiä hermoja ja paljon kärsivällisyyttä ja koiralähtöistä ohjaamista. Glinan tarhalla sillä oli kaksi koiraa kavereinaan, joista toinen oli uros ja se tuli niiden kanssa hyvin toimeen. Joskus se Chili- veljensä kanssa tosin soitti suutaan häkkinsä ohittaville koirille.” 

Pepper sai kodin Suomesta noin vuosi sitten, vuoden 2020 marraskuussa. Ennen kotiutumista Pepperillä aloitettiin sydänmatohoito, jonka jatkohoito tapahtui Suomessa ja Pepper on sairaudesta täysin toipunut. Sydänmadosta ja sen hoidosta löytyy tietoa täältä. Nobulta on viime kesänä testattu sydänmato, leishmania ja koiran ihomato ja kaikki testitulokset olivat negatiiviset.  Oltuaan tarhalla niin pitkään, Pepper, uudelta nimeltään Nobu, oli hyvin arka ja kesti pari viikkoa ennen kuin omistaja sai koskea Nobuun ja ulkoilemaan Nobu uskaltautui kuukauden kuluttua kotiutumisesta. Kului vielä aikaa ennen kuin tavanomaiset hoitotoimet onnistuivat. Vähitellen Nobun luottamus omaan ihmiseen kasvoi ja Nobusta kehkeytyi omistajaansa kiintynyt ja hellyyttä hakeva perheenjäsen. Nobulla on kotikoiran perustaidot hallussa ja ulkoillessa Nobu kävelee hihnassa vetämättä eikä rähise vastaantulijoille vaikka jännittäisikin.

Nobun elämässä tapahtui kuitenkin suuri muutos kun omistaja muutti Nobun kanssa yhteiseen kotiin Nobulle jo tutun kumppaninsa kanssa ja perheeseen kuuluu nyt myös kaksi lasta joka toinen viikko. Perheen vaihteleva kokoonpano on ollut Nobulle stressaavaa ja stressiä on lisännyt kerrostaloasuntoon naapureista kuuluvat äänet, joihin Nobu ei ole tottunut. Nobun stressi ja epävarmuus näkyvät murisemisena, haukkumisena ja näkkimisenä yllättävissä tilanteissa. Lähes kaikki vieraat asiat pelottavat Nobua ja kaupunkiympäristössä sen stressi ei pääse laskeutumaan. Nobu pelkää muun muassa ihmisten äkillisiä liikkeitä, äkillisiä ääniä, liian pitkään paikallaan seisovia ihmisiä, huppupäisiä ihmisiä, kotiin tulevia vieraita. Muista koirista Nobu on  kiinnostunut, mutta ei uskalla kohdata vaan hakeutuu omistajan taakse turvaan.

Perheessä on pohdittu erilaisia ratkaisuja, joilla yhteiselämää voitaisiin jatkaa, mutta mistään ei tunnu olevan riittävästi apua. Nobulle sopiva koti on aikuisperhe, joka asuu suhteellisen rauhallisessa ympäristössä rivitalossa tai pientalossa. Tasapainoinen ja sosiaalinen koirakaveri voisi olla Nobulle hyvä apu kotiutumisessa. Sopivassa ympäristössä Nobusta saa kultaisen ja uskollisen koiraystävän ja -perheenjäsenen.

Pepper on kooltaan noin 55 cm ja noin 19 kg.

Päivitykset

12.11.2021
Pepper eli Nobu palaa adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia.

29.11.2020
Pepper on saapunut kotiin ja on aloittanut uuden elämänsä Nobu-nimisenä. Paljon onnea Nobu ja perhe!

7.9.2020
Pepperillä on ollut salainen ihailija jo viime vuoden puolella, mutta nyt rakkaus johti siihen, että Pepperiä odottaa oma koti Suomessa.

26.12.2019
Pepperiä käytiin tervehtimässä jälleen joulukuussa. Kun vieraat menevät häkkiin, Pepper vetäytyy koppiin. Poika tulee kopista haistelemaan nameja, mutta namit eivät ole tarpeeksi hyviä, Pepperiä ei kiinnosta. Aktiiveista Jenni käy kyykkyyn, selin Pepperiin, mikä saa Pepperin uskaltautumaan kopistaan haistelemaan Jenniä takaa. Pepper haistelee aikansa aika tarkkaan, käy sitten taas kopissa keräämässä rohkeutta ja palaa kopin ulkopuolelle syömään maahan jääneet namit. Nyt Pepper uskaltaa ottaa jo kädestä namin, mutta vie sen koppiinsa syötäväksi. Vähitellen Pepper haistelee jo vähän rennommin ihmisiä, käy välillä tauottamassa kopissa, mutta vierailun loppua kohden käynnit kopissa jäävät. Pepper on vieraista kiinnostunut, eikä missään nimessä täysin kohmeessa, mutta vaatii aikaa ja tilaa. Carmen on häkin ulkopuolella ja häntä Pepper käy moikkaamassa. Pepper asustaa tällä hetkellä aran koiran kanssa ja reippaampi koirakaveri voisi auttaa Pepperiä rohkaistumaan. Lisätty maustepojalle uusia kuvia.

11.8.2019
Komea Pepper sai heinäkuussa vieraita aktiiviemme käydessä tarhalla. Pepper pohtii ja tuumailee aluksi tulisiko tutkimaan ja nuuskimaan vai pysytelläkkö kopissa. Namit houkuttavat sitä kuitenkin niin, että rauhallisesti se lähestyy ihmistä, syö namit kädestä ja nuuskii. Se ei jää pitkäksi ajaksi kerrallaan vieraan luo vaan väistyy tauolle ajoittain. Pepper antaa tarhalla työskentelevän Veeran silittää sitä pieniä hetkiä kerrallaan.

29.5.2019
Romaniassa ja Carpen tarhalla toukokuussa vierailleet aktiivimme tapasivat myös Pepperin. Kun vieraat menevät sen häkkiin, se tulee varovasti moikkaamaan uutta ihmistä. Se puntaroi ensin hetken, mitä sen kannattaisi tehdä ja onko tulokas ystävällinen, mutta tulee sitten syömään nameja kädestä. Pepper on varovainen koira, joka on elänyt koko elämänsä häkissä minimaalisin ihmiskontaktein eikä siten ole siis kosketukseen tottunut, eikä se nytkään päästä vieraita itseään rapsuttelemaan. Se ei kuitenkaan ole missään nimessä välinpitämätön ihmisen suhteen, vaan käy välillä kopissa tauolla ja palaa hetken happea vedettyään vieraita kuikuilemaan. Paitsi, että se se asuu aran koiran kaverin, myös kamera jännittää siten, joten vieraat antavat sen tehdä lähestymispäätökset itse ja niin se lopulta ylittää itsensä ja hakeutuu nuuskuttelemaan vieraita takaapäin. Pepperin Suomessa asuvat sisarukset toivottaisivat veljensä varmasti ilomielin Suomeen.

Lisätty kuvia ja video.

24.3.2019
Vihdoin ja viimein on Pepperinkin vuoro aloittaa kotinsa etsiminen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Nobu on saapunut Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Nobu on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Marjukka Kokko

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa