Päivitetty 12.09.2022

Kodin saanut koira: NOBU (ent.Pepper) (Suomessa)


Syntymäaika: 2014
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Vantaa)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenkuvaukseen adoptioprosessistammeoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
2.7.2022

Carpen tarha lähellä romanialaista Mitrenin kylää on romanialaisen eläinsuojelija Carmen Mandescun ja Kulkurien yhteinen projekti, joka rahoitetaan pääosin lahjoitusvaroin. Carpe on tällä hetkellä noin sadan kodittoman koiran tarha, jossa koirista pidetään huoli ja mahdollisuuksien mukaan ne pääsevät Kulkurien adoptio-ohjelmaan. Tarhan rakennusprojekti startattiin toukokuussa 2016 ja se jatkui elokuuhun 2019 asti. Kulkurien ja Mandescun yhteistyö on jatkunut eri muodoissaan myös tämän jälkeen adoptiotoiminnan ohella muun muassa valistustyön sekä sterilointityön merkeissä.

Pepper, Chili ja Cayenne elivät löytöhetkellään vuoden 2014 lopulla hylätyssä talonrähjässä Bukarestissa, kirjaimellisesti keskellä roskia. Kuten niin moni muu romanialainen koira, syntyi myös tämä pentue kadulle oman onnensa nojaan. Pentueen onneksi niiden emo jäi henkiin ja auttoi pikkuisia selviämään kovissa oloissa. Pikkuperheen onneksi ja ystävällisten ihmisten avustuksella, ne päätyivät yhteistyökumppanimme Carmen Mandescun hoiviin. Pepper eli pitkään Glinan kylän tarhalla, jossa olosuhteet ovat suorastaan katastrofaaliset. Pepper pääsi onnekseen sieltä Carmenin mukana tämän uudelle tarhalle vuoden 2019 lopulla  ja se pääsi aloittamaan kodinetsintänsä Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Pepper sai kodin Suomesta noin vuosi sitten, vuoden 2020 marraskuussa. Ennen kotiutumista Pepperillä aloitettiin sydänmatohoito, jonka jatkohoito tapahtui Suomessa ja Pepper on sairaudesta täysin toipunut. Sydänmadosta ja sen hoidosta löytyy tietoa täältä. Pepperin uudeksi nimeksi tuli Nobu. Nobulta on kesällä 2021 testattu sydänmato, leishmania ja koiran ihomato ja kaikki testitulokset olivat negatiiviset.

Joulukuussa 2021 Nobu siirtyi kotihoitoon Vantaalle etsimään uutta kotia. Nobun entisessä kodissa haasteeksi tuli perheen muuttunut kokoonpano, jossa uusperheen vaihtuva kokoonpano lapsineen sekä muutos Nobulle liian vilkkaaseen kaupunkiympäristöön aiheuttivat Nobulle niin paljon stressiä ja stressi puolestaan käytöshaasteita, pelkoa ja epävarmuutta, että perhe päätyi Nobun uudelleensijoittamiseen.

Nobu on ollut nyt kotihoidossa Vantaalla joulukuusta 2021 lähtien. Nobulla sujuu hoitopaikassa erinomaisen hyvin. Tuoreimmat päivitykset Nobusta voi lukea alta.

Nobu on noin kahdeksan-vuotias kastroitu uros. Kooltaan Nobu on noin 50 cm ja 18 kg.

Päivitykset

12.9.2022
Nobu siirtyi omaan kotiin 2.9.2022. Kiitos Nobun kotihoitajalle!

30.8.2022
Nobu on vihdoin varattu omaan kotiin.

2.7.2022
Nobun kesäkuulumisia!

Nobua on kevään ja kesän aikana tutkittu eläinlääkärissä melko kattavasti, sillä Nobu on muutamia kertoja saanut “kohtauksen”, jossa on käynyt kotihoitopaikan toisen koiran päälle ilman selittävää tekijää. Kaiken muun ajan koirat tulevat hyvin toimeen keskenään ja ihmistä kohtaan tälläistä käytöstä ei ole esiintynyt. Nobua on hierottu ja se on käynyt niin ortopedilla röntgen-kuvissa (niska, rinta, lonkat, lanneranka, kaikki siistit, ei löydöksiä), kuin myös kipututkimuksessa, jossa lämpökameralla ei myöskään löytynyt selittäviä tekijöitä. Nobun verikokeet ja vektorivälitteiset taudit on testattu ja ne ovat samoiten kaikki kunnossa. Mikäli “kohtauksia” esiintyy vielä, jatkotutkimuksia harkitaan. Tulevan kodin on hyvä olla tietoinen asiasta ja myös sitoutua Nobun jatkotutukimuksiin mikäli niille esiintyisi tarvetta. Tuleva omistaja saa käyttöönsä kaikki tähänastiset eläinlääkäri-paperit röntgenkuvineen.

Tätä lukuunottamatta Nobu voi todella hyvin ja hän kukoistaa hoitopaikassaan. Nobu on tavannut myös naapurustossa asuvaa arahkoa ja epävarmaa rescuekoiraa, jolle Nobu on ollut upea tuki ja näyttänyt mallia miten toimia. Helteiden aikaan Nobulla on ollut hieman kuuma paksulla turkillaan, mikä on verottanut menohaluja, mutta muutoin Nobu on aktiivinen ja reipas senioriherra.

Kertauksena vielä toiveita Nobun tulevalle kodille tässä kootusti:

  • Omistajalla tulisi olla jonkin verran koiranlukutaitoa ja ymmärrystä positiivisen vahvistamisen merkityksestä koulutuksessa ja arkielämässä koiran kanssa
  • Asuinmuoto voisi olla mikä tahansa, mutta asuinympäristön tulee olla rauhallisella lähiöalueella tai sitä rauhallisemmassa paikassa. Vilkkaaseen keskustaan Nobu ei sovellu.
  • Nobu nauttii paljon koiraseurasta ja tulevassa kodissa voisikin olla tasapainoinen koirakaveri tai vähintään mahdollisuus säännölliseen koirakontaktiin muulla tavoin.
  • Nobun tulevan kodin tulee sitoutua seniorikoiran hyvään hoitoon ja em. terveysasioiden mahdollisiin jatkotutkimuksiin.

Lisätty ihana hepulivideo iloisesta Nobusta.


2.5.2022

Nobulla lähenee kotihoidossa jo puolivuotispäivä ja Nobun uutta kotia ei vielä ole löytynyt. Onneks Nobua se ei taida kauheasti harmittaa, sillä elämä kotihoitopaikassa on kivaa ja sujuvaa. Nobu on todella puhjennut kukkaan kotihoidossa ollessaan ja jo kuvista ja videoista näkee miten hän avautuu koko ajan enemmän. Arki Nobun kanssa on ongelmatonta ja miellyttävää. Nobu kulkee hienosti hihnassa ja nykyisin se tutustuu vieraisiinkin ihmisiin hetken tuuminnan jälkeen reippaasti ja avoimesti. Nobu on iloinen ja hassutteleva poika, josta ei tosiaankaan uskoisi sen olevan aikalailla seniori-ikää lähestyvä. Samaa sanoivat röntgenkuvat, jotka Nobusta otettiin huhtikuussa 2022, selkä, lonkat ja niska ovat virheettömässä kunnossa.

Kotihoitajan matkan aikana Nobu oli myös hoidossa 1,5 viikkoa toisessa paikassa ja sielläkin kaikki sujui hyvin. Nobu asusteli tuolla myös kissan kanssa ongelmitta.

Lisätty upeita uusia kuvia herrasmies Nobusta!

Nobuun pääsee tutustumaan Vantaalle adoptioprosessiin kuuluvan haastattelun jälkeen sovitusti.

1.3.2022

Nobun tuoreimpia kuulumisia kotihoidosta!

Persoonaltaan Nobu on utelias, hauska, leikkisä ja energialtaan perustasoa. Nobu innostuu helposti mutta hänellä on myös hyvät rauhoittumistaidot. Arki Nobun kanssa on sujunut hyvin ja soljuvasti, Nobu on taitava kommunikoimaan ja sen kanssa on kiva tehdä päivittäisiä askareita. Nobu nauttii ihmisten seurasta ja tulee mielellään syliin sohvalle. Yksinolo sujuu hyvin ja hihnakäytös on pääsääntöisesti hyvällä mallilla, Nobu saattaa vetää silloin tällöin hihnassa jos sattuu näkemään vaikka jäniksen tai saa ilohepulin lumihangesta.
Nobulle ihanteellinen koti olisi omakotitalo tai rivitalo tai harkiten rauhallisessa ympäristössä kerrostalossa jossa hiljaiset naapurit. Nobu on tällä hetkellä hoidossa viimeisimpänä kuvatussa, rauhallisessa kerrostalossa lähiön laidalla. Nobu ei hauku kerrostalon äänille edes yksin ollessaan, mutta se saattaa reagoida kovempiin ääniin kävelemällä lyhyen hetken eteisessä.

Nobulle koirakaverin seura on tärkeää, nykyisessä kotihoitopaikassa sillä on seuranaan itseään hieman isompi narttu josta se saa paljon tukea ja ottaa mallia. Nobu on myös tavannut jonkin verran muita koiria ja se on toistaiseksi tullut toimeen niin urosten kuin narttujen kanssa. Tulevassa kodissa toivotaan myös olevan koirakaveri tai kavereita. Nobulla on resurssitarkkuutta jonkin verran leluista, nukkumapaikoista, ruoasta ja ihmisen huomiosta ja tämä tulee ottaa kotiutumisvaiheessa huomioon.

Nobu on tavannut myös kissoja ja ollut heitä kohtaan varovainen ja mielummin väistänyt kuin tehnyt turhan innokasta tuttavuutta.

Lisätty uusi kuva & video.

7.2.2022
Nobu on ollut kotihoidossa nyt pari kuukautta ja sillä menee todella hyvin melko rauhallisessa kodissa koirakaverin kanssa. Hoitopaikka sijaitsee kerrostalossa ja Nobu pärjää siellä hyvin, vaikka asumismuoto ei sille ehkä kaikista ideaalein olekaan. Nobu tykkää ulkoilusta ja sen kanssa on alettu myös onnistuneesti treenata vapaanaoloa ja luoksetuloa aidatussa koirapuistossa. Hoitopaikan koira Ariana on Nobulle suuri ja tärkeä esimerkin näyttäjä monessa asiassa ja oma koirakaveri onkin tärkeä tekijä myös uudessa kodissa. Nobu ei ole toistaiseksi tavannut paljon muita koiria, mutta yhden vieraan koiran kanssa se on lenkkeillyt sujuvasti.

Nobu on myös tavannut vieraita ja sekin on sujunut hyvin. Vieraita on ohjeistettu ettei Nobuun tule tehdä tuttavuutta ennen kuin Nobu itse tekee siihen aloitteen ja tämä onkin toiminut hyvin. Kun Nobu on saanut tulla tutustumaan omaan tahtiinsa ja Arianan esimerkin avulla, ovat niin nais- kuin miespuolisetkin vieraat olleen aivan kivoja kokemuksia ja osa vieraista on saanut silitelläkin Nobua.

Nobu on siis kehittynyt parissa kuukaudessa valtavasti ja tullut iloisemmaksi ja rennommaksi. Oikeassa ympäristössä oikeiden ihmisten ja koirakamun kanssa tämä kehitys tulee varmasti jatkumaan!

Lisätty uusia videoita ja kuvia Nobusta.

10.1.2022
Nobulle kuuluu varsin hyvää kotihoidossa. Nobu on reipastunut valtavasti ja iso ansio kuuluu tästä Ariana-koiralle, joka toimii Nobulle esikuvana. Nobusta on tullut päivä päivältä leikkisämpi ja kun Arianalla on tapana tervehtiä kotihoitajaa hyppimällä ilosta ja heittelemällä leluja tämän tullessa kotiin, Nobu on alkanut tehdä samaa ja välillä koirat hyppivät tohinassa päin toisiaan. Jonkin verran Nobu vielä puolustaa resurssejaan Arianalta, mutta lähinnä iltaisin ollessaan väsynyt. Nobu käyttää kuitenkin kattavasti rauhoittavia eleitä ja tilanteet ovat hyvin ennakoitavissa, kun ihminen vain osaa havainnoida niitä ja ohjata Nobua ennen kuin poika etenee varoittamaan esim. murisemalla. Leikin ja palkitsemisen avulla Nobun luottamusta niin koirakaveriin kuin ihmiseenkin on lisätty onnistuneesti. Nobu uskaltaa jo tuoda kotihoitajalle ison pehmolelupallon, kun siitä seuraa kivoja asioita eli nameja ja leikkiä.

Ulkona Nobu on rohkaistunut hurjasti ja tutkii innoissaan ympäristöä. Jännittävissä tilanteissa kuten ohituksissa Nobu hakeutuu kotihoitajan tai koirakaverin lähelle, ei hauku ja pysyy rauhallisena. Nobu on ihan viime aikoina alkanut lähestyä myös ihmisiä ja muita koiria, mutta tässä kohtaa edetään rauhallisesti, ettei hyvään kehitykseen tule takapakkia. Innokkuus näkyy jopa pienenä vetämisenä välillä. Kotihoitaja on tehnyt yhden yhteislenkin miespuolisen ystävänsä ja tämän narttukoiran kanssa ja lenkki sujui hyvin, ja tällaista tutustumista vieraisiin ihmisiin ja koiriin harjoitellaankin lisää.  Vaikuttaa siltä, että Nobu voisi tulla toimeen monenlaisten koirien kanssa, kunhan toinen koira ei ole herkkä provosoitumaan Nobun mahdollisesta resurssin puolustuskäyttäytymisestä. Toki se on vähentynyt koko ajan, mutta uuteen kotiin sopeutuminen nostaa stressiä ja tilapäisesti saattaa lisätä resurssin puolustamista, mikä edellyttää uudelta kodilta taitoa vahvistaa Nobun luottamusta sekä ihmisiin että koirakaveriin.

Nobu reagoi jonkin verran kerrostalon ääniin, esim. hissin oven avautumisen ääni saa pojan vähäksi aikaa kävelemään levottomasti ja kuulostelemaan. Nobu ei kuitenkaan hauku eikä murise. Hississä ja rapuissa Nobu sen sijaan kulkee reippaasti eikä jännitä vastaan tulevia naapureitakaan. On kuitenkin aika selvää, ettei vilkas kerrostalo ole Nobulle sopiva asuinympäristö. Lisätty kuvia ja video.

17.12.2021
Terveisiä Nobulta! Nobu siirtyi kotihoitoon 9.12. eli on nyt ollut kotihoidossa viikon. Aluksi Nobu oli tietysti hyvin ihmeissään, mutta on alkanut kotiutua hoitokotiin, missä Nobulla on seurana lempeä, myös Romaniasta kotoisin oleva narttukoira. Nobun hoitokoti on kerrostalossa, mutta rauhallisessa ympäristössä. Koirakaverin kanssa lenkkeilykin on alkanut sujua mukavasti. Nobusta on alkanut paljastua hassuttelevia piirteitä, muun muassa nukkumapaikkojen valinnassa poika osoittaa suurta luovuutta: vaikka mahdollisia pehmoisia paikkoja olisi valittavana monta, eräänä päivänä Nobun valinta oli nukkua hyllyllä ja toisena päivänä vaatekaapissa. Yhtenä päivänä lenkille Nobu halusi ehdottomasti mukaan lelun, jota sitten kantoi suussaan koko matkan. Ensimmäisinä päivinä Nobu murisi herkästi jos koki tarvetta puolustaa jotain lelua, mutta kun hoitokodissa on niin leluja kuin lepopaikkoja runsaasti, murina on huomattavasti vähentynyt. Tässäkin auttaa hoitopaikan koiran ymmärtävä suhtautuminen, sillä tämä kaveri ei piittaa Nobun murinoista. Lisätty pari kuvaa Nobusta kotihoidossa.

12.11.2021
Pepper eli Nobu palaa adoptio-ohjelmaan etsimään uutta kotia.

 


 

Vanhat päivitykset ennen Suomeen tuloa

29.11.2020
Pepper on saapunut kotiin ja on aloittanut uuden elämänsä Nobu-nimisenä. Paljon onnea Nobu ja perhe!

7.9.2020
Pepperillä on ollut salainen ihailija jo viime vuoden puolella, mutta nyt rakkaus johti siihen, että Pepperiä odottaa oma koti Suomessa.

26.12.2019
Pepperiä käytiin tervehtimässä jälleen joulukuussa. Kun vieraat menevät häkkiin, Pepper vetäytyy koppiin. Poika tulee kopista haistelemaan nameja, mutta namit eivät ole tarpeeksi hyviä, Pepperiä ei kiinnosta. Aktiiveista Jenni käy kyykkyyn, selin Pepperiin, mikä saa Pepperin uskaltautumaan kopistaan haistelemaan Jenniä takaa. Pepper haistelee aikansa aika tarkkaan, käy sitten taas kopissa keräämässä rohkeutta ja palaa kopin ulkopuolelle syömään maahan jääneet namit. Nyt Pepper uskaltaa ottaa jo kädestä namin, mutta vie sen koppiinsa syötäväksi. Vähitellen Pepper haistelee jo vähän rennommin ihmisiä, käy välillä tauottamassa kopissa, mutta vierailun loppua kohden käynnit kopissa jäävät. Pepper on vieraista kiinnostunut, eikä missään nimessä täysin kohmeessa, mutta vaatii aikaa ja tilaa. Carmen on häkin ulkopuolella ja häntä Pepper käy moikkaamassa. Pepper asustaa tällä hetkellä aran koiran kanssa ja reippaampi koirakaveri voisi auttaa Pepperiä rohkaistumaan. Lisätty maustepojalle uusia kuvia.

11.8.2019
Komea Pepper sai heinäkuussa vieraita aktiiviemme käydessä tarhalla. Pepper pohtii ja tuumailee aluksi tulisiko tutkimaan ja nuuskimaan vai pysytelläkkö kopissa. Namit houkuttavat sitä kuitenkin niin, että rauhallisesti se lähestyy ihmistä, syö namit kädestä ja nuuskii. Se ei jää pitkäksi ajaksi kerrallaan vieraan luo vaan väistyy tauolle ajoittain. Pepper antaa tarhalla työskentelevän Veeran silittää sitä pieniä hetkiä kerrallaan.

29.5.2019
Romaniassa ja Carpen tarhalla toukokuussa vierailleet aktiivimme tapasivat myös Pepperin. Kun vieraat menevät sen häkkiin, se tulee varovasti moikkaamaan uutta ihmistä. Se puntaroi ensin hetken, mitä sen kannattaisi tehdä ja onko tulokas ystävällinen, mutta tulee sitten syömään nameja kädestä. Pepper on varovainen koira, joka on elänyt koko elämänsä häkissä minimaalisin ihmiskontaktein eikä siten ole siis kosketukseen tottunut, eikä se nytkään päästä vieraita itseään rapsuttelemaan. Se ei kuitenkaan ole missään nimessä välinpitämätön ihmisen suhteen, vaan käy välillä kopissa tauolla ja palaa hetken happea vedettyään vieraita kuikuilemaan. Paitsi, että se se asuu aran koiran kaverin, myös kamera jännittää siten, joten vieraat antavat sen tehdä lähestymispäätökset itse ja niin se lopulta ylittää itsensä ja hakeutuu nuuskuttelemaan vieraita takaapäin. Pepperin Suomessa asuvat sisarukset toivottaisivat veljensä varmasti ilomielin Suomeen.

Lisätty kuvia ja video.

24.3.2019
Vihdoin ja viimein on Pepperinkin vuoro aloittaa kotinsa etsiminen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. 

Nobu on saapunut Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Nobu on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Salla Honkapää

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.