Päivitetty 22.06.2019

Kodin saanut koira: SANZIANA (Field puppies), SUOMESSA


Syntymäaika: 6/2018
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Vesanto)
ei steriloitu

Perustiedot ja tausta
5.6.2019

Sanziana on ollut kotihoidossa Pohjois-Savossa 13.4.2019 alkaen. Sen tarina ennen Suomeen tuloa on Romaniassa tavanomainen. Romaniassa suurin osa kodittomista koirista hylätään kaduille. Omistettuja koiria ei ole leikattu ja niinpä ei-toivottuja pentuja syntyy jatkuvasti. Pennuista ei ole varaa huolehtia ja niinpä ne hylätään kadunvarteen tai pellonlaitaan, missä niillä on häviävän pienet mahdollisuudet selvitä hengissä. Toisinaan tällaisia pentuja kohtaa onni ja hyväsydäminen eläinsuojelija löytää ne ajoissa. Näin kävi kun Kulkurien yhteistyökumppani Luiza Mandru löysi läheiseltä pellolta sinne hylätyt pienet pennut, joista Sanziana oli yksi. Vaikka Luizalla ei enää ollut yhtään ylimääräistä tilaa kotonaan hän ei voinut jättää pieniä pentuja pellolle ja niinpä pentue pääsi Mandrujen luokse turvaan.

Pennut ovat saaneet rauhassa kasvaa ja voimistua ja ovat nyt jo aikuisuuden kynnyksellä. Cataline, Bocanila ja Lukas ovat löytäneet oman kotinsa, Sanziana on jo Suomessa kotihoidossa ja Soreanca, Mayla ja Adryan vielä odottavat tarhalla. Ne ovat iloisia, leikkisiä ja aktiivisia nuoria koiria. Pennut viettivät päivänsä keskenään leikkien ja ovatkin sosiaalisia ja uteliaita nuoria koiria. Koko pentue tulee hienosti toimeen muiden koirien kanssa. Vieraisiin ihmisiin pennut suhtautuvat ystävällisesti ja ovatkin hyvin ihmisrakkaita ja huomionkipeitä.

Sanziana on nyt noin 55 cm korkea keskikokoinen koira.

Päivitykset

20.6.2019

Sanziana muutti omaan loppuelämän kotiinsa. Paljon onnea Sanni ja perhe!

13.6.2019

Sanziana on varattu ja pääsee pian omaan kotiin!

5.6.2019

Sanni on odottanut omaa kotiaan kotihoidossa jo pian kaksi kuukautta. Sanni on nuoreksi koiraksi hyvin rauhallinen, vaikka voi olla, että vauhtia löytyy enemmänkin kunhan tyttö kotiutuu kunnolla. Sanni ehti elää tarhalla melkein yksivuotiaaksi, joten sen kokemukset maailmasta ovat olleet aika rajalliset. Sanni on lempeä koiraneiti, joka on suhtautunut kaikkiin tapaamiinsa koiriin ystävällisesti ja on aina valmis leikkiin. Sanni on vähitellen oppinut arvostamaan makupaloja ja sisällä tulee hakemaan oman naminsa ja välillä ulkonakin. Sanni on ollut useita tunteja kotona yksin perheen muiden koirien kanssa täysin ongelmitta. Kamera on ollut tallentamassa koirien puuhailuja yksin ollessa. Ensimmäisillä kerroilla Sanni liikkui paljon, mutta nyttemmin se viettää ajan muiden koirien kanssa lepäillen. Yksinkin se on ollut lyhyitä aikoja ja silloinkin se on makoillut sohvalla kaikessa rauhassa. Sanni kävelee lenkillä vetämättä ja malttaa jo haistella ja tutkia ympäristöä. Pihalla vapaana ollessaan se välttelee ihmisen lähelle tulemista, mutta välillä jo uskaltautuu hakemaan namin kädestä ottaen mallia muista koirista. Sanni on lähes sisäsiisti kunhan vain pääsee ulos riittävän usein. Ovista kulkeminen jännittää vielä Sannia, mutta sitä harjoitellaan ahkerasti. Lisätty uusia kuvia ja video.

14.5.2019

Sanziana, kotoisasti Sanni, on ollut kotihoidossa nyt kuukauden. Sannin kotiutuminen on edennyt vaihtelevasti, välillä se on edistynyt, välillä taas on tullut takapakkia. Sannin rentoutuminen näkyy siinä, että se on alkanut leikkimään toisten koirien kanssa ja välillä itsekseenkin. Lumesta se piti kovasti ja haikaili lumen perään makoilemalla pihalla viimeisen lumipenkan jäännöksillä. Sannin leikkisä puoli alkaa pilkahdella esiin. Toukokuinen takatalvi lumipyryineen sai sen riemastumaan. Sanni turkki onkin todella paksu, joten viileä ulkoilma on sen mieleen. Ulko-ovesta kulkeminen on jo hieman aikaisempaa helpompaa, vaikka se vielä ottaakin reippaan vauhdin. Omalla pihalla se viihtyy hyvin haistellen ja juosten, välillä riemukkaastikin, ympäri pihaa. Monta päivää meni, että se kieltäytyi poistumasta pihan ulkopuolelle eikä lähtenyt muiden koirien mukana lenkille, mutta nyt on jo pari kertaa uskaltautunut mukaan. Todennäköisesti hihnassa kävely on edelleen sen mielestä epämiellyttävää vaikka se alun jälkeen käveleekin nätisti vetämättä ellei pelästy jotain. Pitkä hihna selvästi helpottaa sen oloa. Viime viikonloppuna kotona oli vieraita ja Sanni uskalsi olla sohvalla lähellä vieraita ja jopa ottaa vastaan rapsutuksia. Ulkona se sen sijaan haukkui vieraille kovasti. Sanni haukkuu muutenkin vielä sen mielestä oudoille äänille, myös yöllä, joten kerrostaloasujaksi siitä ei ainakaan tässä vaiheessa ole. Sanni siis kokee vielä aika monet asiat epäilyttäviksi vaikka alkaakin vähitellen luottaa tuttuihin ihmisiin. Sannin kanssa on eletty mahdollisimman tavallista arkea ja uusia asioita on tuotu sen elämään vähitellen. Toiset koirat ovat Sannille ilmiselvästi tuki ja turva, joten uudessa kodissa olisi hyvä olla tasapainoinen koirakaveri odottamassa.

27.4.2019

Sanziana on ollut nyt kaksi viikkoa kotihoidossa ja vähitellen tyttö alkaa rentoutua. Muutos romanialaiselta koiratarhalta suomalaiseen kotiin on ollut Sanzianalle valtavan iso ja se on näkynyt sen olemisessa. Ensimmäisen viikon se makoili omalla petillään ja tarkasteli sieltä hipihiljaa ympäristön tapahtumia. Kaikki uudet äänet saivat sen huolestumaan. Ulos se ei olisi lähtenyt millään, erityisesti ovista ja porteista kulkeminen on edelleen sen mielestä pelottavaa. Onneksi kotona on kaksi muuta koiraa, joiden perässä uskaltaa ulos ja sisään, pihalle ja pihasta pois kunhan ottaa kunnon vauhdit. Ensimmäisen viikon jälkeen Sanziana löysi äänensä ja haukkuikin sitten ahkerasti, mutta vähitellen haukkuminen on jäänyt eikä se lähde enää edes muiden koirien ilmoitushaukkuihin mukaan. Sanziana liikkuu edelleen varovasti sisätiloissa, mutta on jo löytänyt oman paikkansa muiden koirien seurasta sohvalla ja on tottunut kodin ääniin. Muutenkin se tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa, joita se on ehtinyt jo tavata kolme eri koiraa kotihoitopaikan omien koirien lisäksi. Leikkimään se ei vielä ole uskaltautunut. Aamuisin se tervehtii häntä heiluen kotihoitajaa, mutta orastavaan luottamukseen tulee päivän mittaan ryppy, kun ulos lähtiessä täytyy kiinnittää hihna. Alussa Sanziana suorastaan inhosi ja pelkäsi hihnaa ja sen toisessa päässä olevaa ihmistä, mutta vähitellen hihnakävelyt ovat alkaneet sujua rennommin. Sen verran jännittynyt Sanziana vielä on, etteivät namit sille kelpaa vaikka ruoka kyllä maistuu. Se on myös alkanut nukkua yöt rauhallisesti ja aamulla tullut oma-aloitteisesti ulko-ovelle ulos lähtemistä varten toisten koirien mukana. Parina viime päivänä se on tehnyt kaikki tarpeensakin ulos.

Sanziana on nuoreksi koiraksi erittäin rauhallinen, vaikka varmasti siihen tulee lisää virtaa kunhan stressitasot laskevat. Sanziana odottaa jo omaa kotia, jossa sitä jaksetaan kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti kannustaa, rohkaista ja valaa siihen itseluottamusta.

13.4.2019

Sanziana saapui kotihoitoon Pohjois-Savoon Vesannolle.

10.3.2019

Sanziana on onnentyttö, sillä lauantaina 13.4. se lentää Suomeen kotihoitoon. Voisiko Sanzianaa kohdata sellainenkin onni, että oma koti odottaisi jo nurkan takana? Sanzianalta on testattu multiresistentit bakteerit ja tulos on negatiivinen.

9.4.2019

Yhdistyksemme aktiivit tapasivat Sanzianan sisaruksineen helmikuun lopulla. Sanziana on touhukas ja aktiivinen kuten nuoren koiran kuuluukin, mutta se osaa myös rauhoittua pihalla juoksemisen jälkeen. Se hyppää iloisena vasten ihmistä ja painautuu kiinni saadakseen rapsutuksia. Myös vieraiden rapsutukset ovat sille tervetulleita. Kun vieraat lähtivät jatkamaan kierrostaan tarhalla, Sanziana jäi seuraamaan heidän menoaan aidan läpi rauhallisena. Sanziana vaikuttaa sisarustensa tavoin keskittymis- ja oppimiskykyiseltä, joten siitä kasvaa oiva kotikoira kunhan se pääsee omaan kotiin.

30.1.2019
Field pennut elelevät edelleen Luizan pihalla. Kylmän talven myötä niille on kasvanut suloinen pörröturkki. Muuten ne ovat edelleen aivan kuin ennen ja suhtautuvat ihmisiin innokkaan iloisesti. Lisätty tuore kuva Sanzianasta.

21.12.2018
Field pennuista suurin osa odottelee edelleen omia kotejaan Luizan luona. Vaikka pennut asuvat pihalla aitauksessa ne ovat säilyttäneet upeat, sosiaaliset ja iloiset luonteensa. Pennut suhtautuvat niin tuttuihin kuin vieraisiin ihmisiin suurella riemulla. Ne ovat heti ensimmäisenä pomppimassa tulijoita vasten saadakseen huomiota ja rapsutuksia. Pennut antavat nätisti käsitellä itseään ja suhtautuvat ystävällisesti ihmisiin. Alkuinnostuksen jälkeen ne malttavat myös rauhoittua ja asettua nauttimaan vieraiden huomiosta. Sanziana, Adryan, Mayla ja Cataline ovat kaikki avoimia ja reippaita ja sopivat varmasti monenlaiseen kotiin. Soreanca on pennuista hieman varovaisempi ja seurailee mielummin tilanteita alkuun sivummalta.

Pennut ovat nyt keskikokoisia, noin 15-20 kiloisia, ja kasvavat varmasti vielä jonkun verran lisää.

12.10.2018
Sanziana aloitti kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

____________________________________________________________________

Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.

Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Mikäli Sanziana tulee Suomeen niin nuorena, että sitä ei steriloida ennen kotiutumista tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu halutessanne steriloinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.

Sanziana saapuu Suomeen asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Sanziana on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Marjukka Kokko

3

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.