Päivitetty 21.06.2017

Kodin saanut koira: SOMA


Syntymäaika: 2008-2009
Sukupuoli: narttu
Sijainti: Suomessa (Helsinki)
steriloitu

 

19.11.2015
Romaniassa, Rosiori de Veden kunnallisella koiratarhalla elää satoja koiria. Rescueyhdistys Kulkurit ry on käynnistänyt kaupunkiin jatkuvan massasterilointi- ja avustusprojektin vuonna 2015, jonka myötä osa Rosiorin tarhan koirista valikoituu adoptio-ohjelmaan etsimään omaa kotiaan Suomesta. Romanian matkallaan marraskuussa 2015 Kulkurien aktiivit vierailivat Rosiorissa, jolloin onnekas Somaksi nimetty koira valikoitui adoptio-ohjelmaan ja se pääsee aloittamaan kodinetsinnän yhdistyksen avulla.

Soma on ankeista tarhaolosuhteista huolimatta erittäin iloinen ja ystävällinen koiratyttö. Se hyppii riemusta ketjun päässä, kun se saa harvinaista seuraa ystävällisistä ihmisistä. Se haluaa kovasti huomiota ja nauttii saamistaan rapsutuksista. Kauniisti se antaa käsitellä ja tutkia itseään. Hampaista löytyy runsaasti hammaskiveä, joten hampaiden puhdistaminen eläinlääkärin toimesta tulee varmasti ainakin eteen ennen pitkää. Soma on melkoisen pullevassa kunnossa, kun korkeutta on noin 55cm ja painoa 30kg. Tulevan omistajan tuleekin huolehtia Soman terveydestä sopivalla ruoalla ja liikunnalla.

21.1.2016
Soma ilahtui niin kovasti, kun aktiivimme vierailivat sen luona, että sen häntä meinasi irrota riemukkaasta heiluttamisesta. Se aivan pomppi ilosta, sen mielestä kaikki ihmiset vain ovat niin ihania. Se on pentumaisen iloinen ja riemastuu kaikesta toiminnasta ihmisen kanssa. Se tarvitsee aktiivisen kodin, jossa se saa riittävästi liikuntaa ja muuta mielenvirkistystä.

Rapsutettaessa Soma painautuu ihmistä vasten, se osaa siis myös rauhoittua.

Soma on edelleen pullea, joten liikunnan ja ruokinnan sopivasta suhteesta tulee kodin huolehtia. Sillä on paljon hammaskiveä, joten hampaiden putsaus kuuluu ensimmäisiin hoitoihin uudessa kodissa, ei kuitenkaan muuta huolestuttavaa ollut hampaissa havaittavissa.

Tarhalla se vastasi viereisen kopin koiran haukuntaan, mutta ei ole mitenkään erityisen äänekäs. Iloinen ilme naamallaan Soma odottaa sitä omaa ihmistään, jos tänään olisi hänen vuoronsa…

23.3.2016
Soma on säilyttänyt iloisen asenteensa tarhalla ja ilahtuu kovin saadessaan vieraita. Se on mutkaton kaikkia ihmisiä kohtaan ja haluaa työntyä koko pyylevällä olemuksellaan syliin. Naamalla paistaa iloinen hymy ankeasta tarhaelämästä huolimatta.

11.6.2016
Soma odottaa edelleen omaa kotiaan Rosiorissa ketjun päässä. Se on viime päivinä ollut hieman allapäin ja Cornelia selvittää parhaillaan mikä neidillä on vikana. Luonteeltaan Soma on muutoin oma kultainen itsenä ja kaipaisi kovasti jo omaa kotiaan, jossa elää normaalia kotikoiran arkea.

11.7.2016
Kulkurien aktiivit vierailivat jälleen viime viikolla Rosiorin tarhalla ja saimme valitettavasti hieman huonoja uutisia Soman tilasta. Soman alakuloisuuden syyksi on paljastanut oireileva sterilointihaava. Rosiorin vapaaehtoinen eläinsuojelija Cornelia Stan kertookin, että Soma on siirtymässä piakkoin OneVet-klinikalle jossa se saa hoitoa. Tyttö joudutaan todennäköisesti leikkaamaan uudelleen. Hyvänä uutisena Soman kannalta tässä on toki se, että OneVetista tyttö ei enää palaa Rosiorin tarhalle, vaan siirtyy OneVetin hoitolaan Cosobaan. Vaikka olot OneVetissa ovatkin paremmat, ei se kuitenkaan ole paikka, jossa Soman olisi hyvä elää loppuelämäänsä. Tyttö siis kaipaa edeleen kovasti sitä ikiomaa Suomi-kotiaan.

Kivuista ja kuumuudesta huolimatta Soma on säilyttänyt kultaisen luonteensa. Aktiivien vierailun aikana tytön häntä heilui koko ajan ja liikakiloistaan huolimatta se olisi kovasti halunnut leikkiä. Huomiosta Soma ei meinannut saada tarpeeksi laisinkaan. Soma on avoin kaikkia kohtaan ja se antoi vieraankin tutkia haava-alueen ja suun ongelmitta. Hammaskiveä tytöllä on paljon, mikä on tyypillistä vanhemmille tarhakoirille. Myös sen korvamerkki oli ottanut hieman osumaa ja siinä oli verestävä haava. Tämäkin kiusankappale onneksi poistetaan, kunhan tyttö vain pääsee OneVetiin.

Lisätty kuvia.

7.8.2016
Saimme tiedon, että Soma on siirtynyt Rosiorista OneVetin hoitolalle. Soman sterilointihaava oli päässyt tulehtumaan epähygienisissa tarhaoloissa ja neiti oli jouduttu operoimaan uudelleen. Soma jatkaa kodinetsintää OneVetista käsin. Missä olisi oma koti tälle herttaiselle matamille?

2.9.2016
Terveisiä Somalta. Operaatio on sujunut hyvin ja neidin vointi jo parempi. Soma on varsin valloittava pullero joka ottaa ihmiset avosylin vastaan.

Lisätty Somalle uusia kuvia.

6.10.2016
Kulkurien aktiivit kävivät moikkaamassa Somaa vieraillessaan OneVetissa toissaviikolla. Soman tämän hetkinen osoite on siis Cosoban kylä, jossa OneVetin koirasuoja sijaitsee. Neiti asuu ketjun päässä koppipaikalla. Toki Rosioriin verrattuna olot ovat peremmat. Soma saa päivittäin pienen hetken ihmisen seuraa, ravintoa ja kopissa on nykyisin jopa kaikki seinät tallella. Kovasti kuitenkin toivoisimme tälle tytön tyllerölle vihdoin omaa kotia. Vieraat Soma otti tuttuun tapaan vastaan ilolla eikä se vaikuttanut olevan moksiskaan maiseman vaihdoksesta ja operaatioista. Vieraiden tuloon se oli varautunut oikein hiekkakylvyillä, pitäähän sitä edukseen olla, kun kotia etsitään.

Nyt siis äkkiä Soma kotiin!

Lisätty kuvia.

8.11.2016
Kulkurien aktiivien vierraillessa OneVetissa viime viikolla tapahtui meille pikkuinen moka. Unohdimme nimittäin lisätä Soman päivitettävien koirien listalle. Onneksi Soma on kuitenkin niin valloittava persoona, että reissulaisten huomio kiinnittyi siihen matkan aikana. Niin iloisesti se pomppi omalla koppipaikallaan, että aktiivit kuvasivat myös sitä ja halusivat ottaa Soman uutena koirana yhdistyksen adoptio-ohjelmaan. Reissun jälkeen selvisikin sitten, että tämä “uusi koira” olikin suloinen Soma-pullukka. Niin se vain on, Soma hurmaa kaikki. Ehkä vihdoin myös sen oman ihmisensä Suomesta?

14.1.2017
Saimme kuvaterveisiä ihanalta Somalta. Samalla kuulimme, että rouva on alun perin löytynyt Rosiorin läheltä Alexandrian kaupungista. Lisätty myös kuvia Soman operaatiosta. Niistä näkyy, kuinka huonossa kunnossa se on ollut ennen steriloinnin korjausleikkausta. Soma on varmasti ollut todella kipeä. Voi kuinka reipas ja hyväluonteinen se kivusta huolimatta onkaan ollut! OneVetin ikäarvio Somalle on 8, mutta tarkennamme ikäarviota tarvittaessa pian tulossa olevan Romanian matkan ja Soman tapaamisen jälkeen.

5.2.2017
Juttelimme Somasta Dr. Adinan kanssa taannoisen romanianmatkamme yhteydessä. Rouva tosiaan on hieman arviotamme vanhempi, noin 8 vuotias. Niinpä Soma siirtyy jatkamaan kodinetsintää seniori-koirien joukkoon. Tapaamishetkellä Somaa hieman jännitti uusi huone, johon koirat tuotiin valokuvattavaksi. Se oli kovasti sitä mieltä, että voisi jo lähteä takaisin tuttuun ympäristöön ja parkkeerasikin pian oven eteen istumaan. Herkut Somalle kuitenkin maistuivat ja se suhtautui meihin vieraisiin avoimesti ja hillitysti. Soma antoi ilman ongelmia tutkia itseään ja hampaatkin siltä sai katsoa. Soman kaikki etuhampaat ovat poikki ja hammaslääkärikäynti onkin tulevassa kodissa aiheellinen, kunhan rouva ensin kotiutuu. Hampaiden huono kunto on tyypillinen vanhemmille tarhakoirille. Todennäköisesti Somakin on tylsyyksissään purrut ketjua/häkkiä niin paljon, että hampaat ovat tämän vuoksi katkenneet. OneVetissa Soma pääsee päivittäin jaloittelemaan ulkoilualueelle toisten koirien kanssa. Soma tulee toimeen muiden kanssa, mutta Dr. Adina kertoo sen olevan vähän sellainen “old crazy lady”, joka haluaa ympärilleen myös tilaa. Toisille koirille se voi välillä sanoa, jos jokin asia eri rouvaa miellytä. Soma voidaan kuitenkin luovuttaa myös toisen koiran kaveriksi, kunhan omistaja huomioi Soman tilantarpeen ja osaa ennekoida tilanteita kotiutumisvaiheessa. Paras kaveri Somalle olisi varmasti tasapainoinen uros. Rouva tosin nauttisi varmasti myös ainoana koirana olosta, jolloin se saisi kaiken ansaitsemansa huomion itselleen.

Lisätty kuvia.

14.2.2017
Somaa kohtasi oikea onnenpotku. Matami saapuu kotihoitoon Suomeen 23.2.2017. Parasta toki olisi, että Soma pääsisi lentämään suoraan omaan kotiinsa. Joten jos sinun sydämessäsi ja sohvallasi olisi paikka tälle hurmaavalle matamille, niin ole rohkeasti yhteydessä Soman varaajaan.

23.2.2017
Soma saapui tänään Suomeen kotihoitoon, Soman kotihoitopaikka sijaitsee Helsingissä.

3.3.2017
Tässä kuulumisia Soman kotihoitajalta:

“Soma saapui meille torstaina 23.2. Somaa jännitti aluksi kovasti uusi paikka ja eteisessä oleva petipaikka oli hyvä turvapaikka josta pystyi tarkkailemaan ympärillä olevaa asuntoa. Nopeasti Soma on kuitenkin uskaltanut ylittää omia pelkojaan ja jännityksiä. Ensin Soma valloitti sohvan, sitten uskaltautui keittiöön (joka oli aluksi hirmuisen pelottava paikka) ja sitä kautta makuuhuoneeseen, josta löytyi toinen ihana köllöttelypaikka, sänky. Soma asustaa nyt kerrostalossa, toisessa kerroksessa, ja porrashuone oli Somasta sen verran pelottava paikka, että portaiden kulkeminen ei tullut mieleenkään. Ei kuitenkaan mennyt kuin kolme päivää kunnes Soma uskaltautui kokeilemaan portaiden kulkemista ja nyt portaat sujuvat todella hienosti. Ulkoilusta Soma selvästi nauttii. Kaupungin hulinassa on kuitenkin välillä vaikea keskittyä siihen remmissä kulkemiseen, mutta oppii varmasta ajan kanssa kävelemään hihnassa todella hienosti. Soma vaikuttaa älykkäältä rouvalta joka kaipaa paljon huomiota ja rakkautta. Ei tarvitse kuin vilkaista Somaa niin häntä alkaa vispaamaan niin vimmatusti siinä toivossa, että toinen tulisi rapsuttamaan. Leikkisäkin puoli Somasta alkaa pikkuhiljaa näkymään ja odotamme innolla mitä uusia puoli Somasta vielä tulee esiin, kun tottuu enempi uuteen elämäänsä ja meihin. Soma kaipaa siis kotia jossa saa paljon huomiota ja hellyyttä. Ja Somaan ei vaan voi olla rakastumatta, se hännänvispaus on vain niin vastustamatonta.”

Lisätty kuvia.

12.3.2017
Soma jatkaa reipastumista kotihoidossa. Mammasta onkin kuoriutunut vallan meneväinen kaveri. Se nauttii ulkoilusta ja uskoltaa lähteä päivä päivältä yhä pidemmälle tutkimaan. Rappukäytävä Somaa ei pelota enää lainkaan. Soma on tutustunut ulkona useaan koirakaveriin ja tullut niiden kanssa hyvin toimeen. Mamma on kutsunut toisia leikkimään kanssaan. Uusista asioista Soma vielä väsyy helposti. Vaikka se onkin avoin ja innoissaan kaikesta uudesta, tarvitsee se vielä huilipäivän uusien tapahtumien jälkeen. Huilipäivinä Soma on varsinainen sohvan- ja sydämenvaltaaja. Sisätiloissa Soma viihtyy hyvin myös omissa oloissaan, mutta käy välillä hakemassa ansaittuja rapsutuksia.

16.3.2017
Lisätty Somalle uusia kuvia. Rouva nauttii ulkoilusta ja onkin saanut taas monia uusia koirakavereita. Somasta alkaa kuoriutua melko leikkisä pakkaus.

1.4.2017
Somasta on kuoriutunut varsinainen ilopilleri. Rouva on nyt käynyt muutaman kerran koirapuistossa ja nauttii kovasti muiden koirien seurasta. Soma puhuu hyvin koiraa ja tulee toimeen toisten kanssa loistavasti. Vanhemman koiran oikeudella Somalla on omat rajat. Jos pennut hyppivät sen päälle, Soma ärähtää, mutta tekee sen tosi nätisti. Olisikin hienoa, jos Somalle löytyisi koti, jossa olisi koirakaveri tai ainakin mahdollisuus tavata toisia koiria säännöllisesti. Lenkeistä Soma nauttii. Sen pisimmät lenkit ovat noin tunnin mittaisia ja kotihoitaja kertoo, että Soma jaksaisi varmasti pidempiäkin. Painoa on rouvalta saatu hieman pois ja Soma on nyt normaaleissa mitoissa. Uskomme, että Soma voisi tykätä jostain harrastuksestakin oman ihmisensä kanssa. Soma on siis kotihoidossa nuortunut kovasti. Ikää on vaikea arvioida, mutta kovin paljoa yli kahdeksaa se ei todennäköisesti ole. Somalla on varmasti edessä vielä useita onnellisia ja aktiivisia vuosia!

14.5.2017
Somalla pyyhkii hyvin. Tämä rouvaskoira on kotihoidossa tottunut täysin kotikoiran elämään ja olisi valmis muuttamaan omaan loppuelämän kotiinsa. Vappuna Soma oli hoidossa kotihoitajan vanhempien luona. Tämä oli sujunut hyvin ja Soma sopeutunut nopeasti hoitopaikkaansa. Somalla tuntuukin olevan kaikki palikat kohdallaan ja taustoistaan huolimatta se on tasapainoinen ja varma koira.

Lisätty pari videota ja uusi kuva Somalle.

17.5.2017
Lisätty kuvia.

14.6.2017
Kerrassaan ihastuttava Soma on vihdoin varattu omaan kotiin.

21.6.2017
Soman pitkä odotus on vihdoin päättynyt. Lady on muuttanut tänään ikiomaan kotiinsa.

———————————————————————————————————————————

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan?

Jos tiedät, mitä vanhan koiran omistaminen merkitsee, tiedostat siihen kuuluvat ilot ja surut, olet varautunut panostamaan vanhan koiran ruokintaan sekä hoitoon ja koet pystyväsi tarjoamaan turvallisen eläkeläiskodin, ota rohkeasti yhteyttä.

Huomioithan, että vanhan koiran kohdalla saattaa ikääntymisestäkin johtuen koitua eläinlääkärikustannuksia. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Soma saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Soma on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö: Taija Mäkinen

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.