Päivitetty 02.08.2018

Kotia etsivä koira: VALDO


Syntymäaika: 11/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (OneVet)
ei kastroitu

 

Perustiedot ja tausta
1.4.2017
OneVet on eläinlääkäriklinikka Romanian pääkaupungissa Bukarestissa ja Kulkurien pitkäaikainen luottoyhteistyökumppani. OneVetin ylläpitämällä ja Cosoban kylässä sijaitsevalla tarhalla on satoja koiria, joista jokainen odottaa vuoroaan päästäkseen omaan kotiinsa. Moni niistä matkustaakin Suomeen ja moni viettää Suomessa jo lokoisaa kotikoiran elämää. Liian moni hännän heiluttaja joutuu seisomaan jonossa vailla tietoa omasta vuorostaan. OneVetin tarha on kuitenkin romanialaisittain hyvä, sillä siellä on päivittäin eläinlääkäri, koirat hoidetaan ja niiden elinolosuhteita pyritään parantamaan jatkuvasti.

Yksi tarhan pennuista on Valdo. Se päätyi jostain syystä Cosoban tarhan portille yhdessä muiden pentujen kanssa. Valdo kuuluu niin sanottuihin second generation-pentuihin, joihin myös sen kaveri Vilke lukeutuu. Pentupoppoon nimitys tulee kahdesta suuresta aallosta, jolloin pentuja löytyi useana yönä peräkkäin hylättynä portin pieleen. Ensimmäinen aalto oli alkusyksynä ja toinen tapahtui joulun aikaan. Työntekijät poimivat tietysti katraat turvaan. Valdo on pian viettänut tarhalla vuoden päivät ja kasvanut pienestä pennusta nuoreksi pojuksi.

Valdo on ujo koira, joka tarvitsee paljon aikaa uusiin ihmisiin tutustumisessa. Se on tullut tarhalla hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Rauhallinen asuinympäristö olisi sen kannalta ihanteellinen, sillä kaupunkivilinä ja -hulina saattaisi olla tälle kainolle herralle aluksi liikaa, varsinkin kun kaikki tarhan ulkopuolinen on sille vierasta ja pelottavaakin. Sen olemukseen tulee varmasti myös aimo annos reippautta, kun se pääsee viettämään koiran elämää ymmärtäväiseen ja johdonmukaisesti rohkaisevaan kotiin. Reipas koirakaveri olisi Valdolle varmasti tärkeä tuki omassa kodissa rohkaistumisen kannalta, vaikka tärkeintä on antaa Valdon edistyä uusien asioiden suhteen omaan tahtiin.

Valdo on isohko keskikokoinen, noin 20 kiloa painava koira, jolla on säkäkorkeutta 50 cm:n kieppeillä.

 

Päivitykset
2.8.2018
Valdon elämä rullaa päivästä toiseen kovin samanlaisena. Se asustelee edelleen kämppiksensä Petjan kanssa. Petja on se menevämpi tyyppi, joka jyrää ja määrää, miten heillä asutaan ja Valdo vetäytyy pois tieltä. Valdo kuitenkin ilahtui saadessaan vieraita ja vaikka sitä selvästi jännittikin niin uudet ihmiset kuin Petjan reaktio, se näytti olevan tyytyväinen saadessaan rapsutuksia ja huomiota osakseen. Ehkä jonain päivänä ujohko Valdo pääsee nauttimaan kirmailuista kivan koirakaverin kanssaa, oman kodin rauhasta, ihmisen kainalossa köllöttelystä ja vähintäänkin kokoillan elokuvan mittaisista rapsutussessioista.

 

21.6.2018
Valdon saadessa vieraita kuumana kesäpäivänä, se jähmettyi monen ihmisen huomiosta eikä pitänyt yhtään silityksistä. Valdo vetäytyi pois tilanteesta. Kun vieraiden määrä väheni, alkoi Valdokin rentoutua. Se kulki aktiivin perässä ja heiluttaa häntäänsä. Pienen hetken päästä se otti jo silityksiä vastaan ja antoi aktiivimme ja Adinan selvitellä takkuja turkistaan. Valdo ei siis ole suin päin uusien ihmisten kaveri, mutta ihmisen seura kelpaa sille mainiosti, kun tutustumisessa edetään rauhalliseen tahtiin ja pienellä porukalla.

 

19.3.2017
Valdo onkin maaliskuun tarhareissun yllättäjä, joka hurmasi kaikki kolme yhdistysaktiivia! Valdo asuu tällä hetkellä Petjan kanssa samassa häkissä ja reipas kaveri on tehnyt hyvää tälle ujolle pojulle. Valdo on todella kiinnostunut vieraista, se seuraa ja katselee koko ajan ja on niin innostunut kuin vaan uskaltaa olla. Vaikuttaa siltä, että Valdo palkkautuu namejakin paremmin sillä, että se uskaltaa tehdä jotain esimerkiksi uskaltaa ottaa namin kädestä, uskaltaa tehdä leikkieleitä ja uskaltaa innostua. Valdo käyttää paljon rauhoittavia eleitä ja tilanne on selvästi sille jännä. Lyhyen alkuhämmennyksen jälkeen sen häntä alkaa jo heilua innostuksesta ja tuntuu, ettei Valdo meinaa innostukseltaan pysyä edes nahoissaan. Valdo ei mene itsekseen koppiinsa, vaikka hyvin voisi, vaan ihmisseura on siitä selvästi kiinnostavampaa ja houkuttelevampaa. Valdo kuitenkin pysyttelee turvallisesti kopin lähistöllä. Valdo tulee edelleen tarvitsemaan rutkasti aikaa ja ymmärrystä omassa kodissaan, mutta voi vain kuvitella, miten leikkisä ja hurmaava nuori koira tämän kuoren alta saattaa paljastua!


1.12.2017
Valdon ihmiskontaktit ovat olleet sen verran vähäisiä, että sitä jännittää tosi paljon uusien ihmisten kanssa oleminen varsinkin aluksi. Kun marraskuisella reissulla olleet aktiivimme menivät Valdon häkkiin, se luikki takaisin koppiinsa piiloon. Se ei tahtonut millään tulla sieltä pois. Onevetin eläinlääkäri Adina otti Valdon ulos kopista ja tarjosi sille kädestään nameja, mutta Valdo ei tohtinut ottaa niitä. Maasta tarjottuna namit kyllä kelpasivat. Valdo oli hyvin epäileväinen ja vältteli vieraitaan. Pienen hetken kuluttua Valdo liikkui jo rennommin häkissään ja kuikuili, jos vaikka saisi nameja vierailta. Kädestä se ei edelleenkään meinannut uskaltaa niitä ottaa, vaan se poimi ketterästi maahan heitetyt herkut. Lopulta se kuitenkin rohkaistui hakemaan nameja suoraan kädestä. Valdo siis tarvitsee runsaasti lempeää rohkaisua ja aikaa tulevassa kodissaan, jotta se voi suhtautua ihmisiin luottavaisesti.

 

20.9.2017
Valdo-poikaa ei voi suoranaisesti sanoa araksi koiraksi, mutta ujo se kyllä on. Aktiiviemme vierailu tarhalla selvästi jännitti Valdoa ja se notkuikin mielellään kauempana ja tarkkaili, miten tilanne etenee. Valdo vaikutti hieman siltä, että se oli aika lailla pihalla siitä, mitä tapahtuu ja mitä sen tulisi tehdä. Aktiivimme eivät siis päässet kovin lähelle tutustumaan Valdoon, mutta samaan aikaan ulkona oli paljon muita koiria, mikä tietysti on vaikeuttaa tällaisia tilanteita. Valdosta saanee aivan kelvon kotikoiran, mutta se kyllä tarvitsee aimo annoksen aikaa ja rakkautta. Muiden koirien kanssa Valdo pärjäsi oikein hyvin ja sen kannalta olisikin hyvä, jos sitä odottaisi kotona joku reipas koirakaveri. Valdolle on lisätty lisätty kuvia ja video!


14.7.2017
Tämä komea nuori herra tervehti jälleen Kulkureitten aktiiveja omalla ujolla tavallaan. Sitä jännitti hieman aluksi, mutta se tuli kuitenkin hakemaan rapsutuksia. Se olisi hakenut ihmisiä leikkimäänkin, jos sen oma innokkuus ei olisi hämmentänyt sitä niin paljon.  Valdossa on siis kyllä potentiaalia, kunhan se vain pääsee rohkaistumaan turvallisten ja johdonmukaisten ihmisten pariin. Valdo tulee hyvin toimeen muiden koirien kanssa.

12.5.2017
Valdo tapasi aktiivimme ja päätyi tietysti samalla myös valokuvattavaksi. Kamera jännittikin sitä jonkin verran, mutta se ei kuitenkaan paennut kuvauksia. Myös ihmisten kohtaaminen ujostutti sitä hieman, mutta muun koiraporukan mukana se kuitenkin tuli uteliaana ihmettelemään vieraita. Ihmiset siis kiinnostivat, mutta jännitystä oli edelleen ilmassa. Valdon tulevassa kodissa onkin hyvä olla aikaisempaa koirakokemusta ja ymmärrystä ujon nuorukaisen kanssa elämiseen sekä malttia vahvistaa koiraa kohtaamaan uusia asioita muun muassa kehujen ja namien avulla.

 

1.4.2017
Aktiivimme tapasivat Valdo-pojan maaliskuussa. Valkotassuista Valdoa kohtaaminen hieman jännitti aluksi. Se oli hämillään uudesta tilanteesta ja jäi tarkkailemaan tapahtumia muiden pentujen keskelle. Ujous kuitenkin hälveni, kun ihminen lähestyi sitä. Muutaman rapsutteluhetken jälkeen Valdo alkoi rentoutua ja se vaikutti selvästi itsevarmemmalta. Valdo siis suhtautuu ihmisiin ystävällisesti ja lempeästi, kunhan saa tutustua rauhassa.

 

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Valdo saapuu Suomeen asianmukaisesti kastroituna (mikäli ikä sen sallii), rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Valdo on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Mikäli Valdo tulee Suomeen steriloimattomana nuoren iän vuoksi, tuleva koti sitoutuu kastroimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu omistajan niin halutessakastroinnin kustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhteyshenkilöösi ennen kastrointia.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Valdon yhteyshenkilönä toimii Maikku Wikberg.

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.