Enkelikoira: IVANNA (Kristalin pennut)

Syntymäaika: 11/2016
Sukupuoli: Narttu
Steriloitu
Sijainti: Suomessa, Varsinais-Suomi
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Perustiedot ja tausta

10.1.2021
Kulkurien aktiivit vierailevat säännöllisesti Romaniassa paikallisten yhteistyökumppaneiden luona. Yksi matkojen tarkoituksista on kartoittaa uusia sopivia koiria yhdistyksen adoptio-ohjelmaan. Tammikuussa 2017 Romanian matka kohdistui mm. Kulkurien pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Cosobassa sijaitsevaan, Onevetin hoitolaan,  jossa pikkuinen kaunotar Ivanna odotti omaa kotiaan.

Eräänä marraskuisena päivänä romanialainen eläinsuojelija Ioana Bodea löysi kadulle synnyttäneen koiran seitsemän pikkuruisen pentunsa kanssa. Hän korjasi perheen turvaan Cosoban tarhalle ja emo sai nimekseen Kristal. Pennuista neljä on tyttöjä ja kolme niistä on poikaa. Tytöt ovat nimeltään: Ivanna, Katia, Ania, Tanya ja pojat ovat nimeltään: Igoryok, Alyosha ja Borya.

Ivanna on elänyt tarhaolosuhteissa noin vuoden ikäiseksi ja 9.12.2017 se sai mahdollisuuden lentää Suomeen hoitopaikkaan, josta se muutti omaan kotiin 13.4.2018. Ivanna on asunut pienen koiran kaverina ja tukeutui melko paljon tähän pienempään ja vanhempaan koiraan. Ivannalla on ollut paljon uutta opeteltavaa ja ihmeteltävää ja herkkänä koirana taival ei ole aina ollut ihan helppo.

Ivanna on kuitenkin oppinut ja kehittynyt valtavasti vuosien aikana, mutta herkkä ja tarkka koira hän tulee varmaan aina olemaan, kuten koko pentue on. Kotona on hyvä olla, oman perheen parissa viihtyy ja vieraihin tutustuu nykyään hieman paremmin kuin aiemmin mutta tarvitaan edelleen toistoja ja tutustumista Ivannan ehdoilla, aikaa ja tilaa antamalla.

Ivanna matkustaa hyvin autossa, mutta saattaa pelästyä esim mopoja ulkoillessa. On myös aiemmin reagoinut herkästi myös vatsallaan uudessa ja jännittävässä paikassa/tilanteessa.

Ivanna mutti kotihoitajan luokse Tampereelle 19.11.2020. Muutto sujui yllättävän hyvin ja ensimmäisen itkuisen yön jälkeen uudessa paikassa, Ivanna jo hakikin kotihoitajaa varovasti leikkimään kanssaan ja tuumaili tilannetta hoitokodin omien koirien kanssa sohvalla sulassa sovussa.

Joulun Ivanna vietti hoitoperheensä ja heidän lähiomaisten kanssa vuokramökissä. Joulunvietto oli sujunut yli odotusten ja Ivanna oli saanut itse valita halusiko olla muiden kanssa samoissa tiloissa, vai hengähtää hieman yksinään makkarissa. Tokana päivänä oli kuitenkin repinyt sijauspatjan lyhyessä ajassa, kun oli halunnut makkariin mutta ovi oli laitettu kiinni. Selkeetä oli siis se, että Ivanna halusi itse pystyä säännöstelemään sitä milloin hän liikkuu huoneesta toiseen. Kokonaan yksin hän ei selvästikään halunnut olla.

Ivanna on miehiä hieman jännittänyt entisessä kodissaan, mutta oli hakeutunut mökkeilyn aikana jo ensimmäisenä päivänä itsenäisesti kotihoitajan isän lähelle eikä myöskään säikynyt erityisemmin hoitajan siskon miestäkään. Läsnä oli myös 3-vuotias tyttö, jonka kanssa Ivanna myös pärjäsi hyvin ja itse osasi ottaa välimatkaa ja hakeutua rauhallisempaan paikkaan tarvittaessa. Ulkona sujui vielä sujuvammin kaikkien kanssa.

Vuodenvaihdetta hoitaja jännitti hieman, sillä Ivanna oli ollut paukkuarka kotosalla, mutta vuosi vaihtuikin melko rauhallisesti, Ivannan  torkkuessa hoitajan ja muiden koirien kanssa sohvalla. Ivanna sai muutamia päiviä ennen vuodenvaihdetta Serene-Um tippoja ja hoitaja hankki myös feromonipannan.

Nyt kun Ivanna on paremmin tottunut hoitokotiin, hän on myös alkanut hieman ilmoittamaan äänistä ja asioista mitkä epäilyttää. Ei kuitenkaan mitenkään häiritsevästi kotihoitajansa mielestä.

Ivannalle etsitään kuitenkin uutta kotia omakotitalosta jossa olisi oma aidattu piha, suht rauhalliselta alueelta. On mahdollista, että tässä pentueessa virtaa jonkin laumanvartijan geenejä, jolloin koira kokee tarpeelliseksi vahtia omaa aluettaan. Kovin voimakkaana tätä geeniä ei Ivannassa ole noussut pinnalle, mutta jotta tyttö voisi elää mahdollisimman stressitöntä ja onnellista elämää, näemme parhaaksi sellaisen ympäristön missä sillä olisi tilaa juosta ja temmeltää pihalla, kaivella ja nuuskutella. Ivannan tuleva koti tulee myös olla aikuisperhe, vankalla koirakokemuksella. Kodissa voisi hyvin olla yksi tai muutama kiva, rauhallinen ja tasapainoinen koirakaveri ennestään,  Ivannaa hieman saattaa jännittää isot ja innokkaat koirat, joten mikäli koirakaveri olisi Ivannan kokoinen tai isompi on äärettömän tärkeää, että tutustuttamiseen panostetaan huolella ja se toteutetaan hiljalleen. On oltava myös eristämismahdollisuus alkuun. Ivanna kommunikoi hyvin ja hienosti muiden kanssa.

Ivannalta on uudelleentestattu sydänmato ja leishmania ja molemmat tulokset ovat yhä negatiiviset.

Ivanna on noin 50 cm korkea laiheliini ja painaa noin 20 kg.

Päivitykset

17.11.2021
Ivanna, uudelta nimeltään Harppu, ehti elää liian lyhyen mutta onnellisen ajan omassa kodissaan. Tänään Harppu jouduttiin nukuttamaan ikiuneen vakavien ortopedisten vaivojen takia, joihin kipulääkityksestä tai hoidoista ei enää ollut apua riittävästi. Nuku rauhassa Harppu ja syvä osanottomme Harpun perheelle.

11.2.2021

Ivannaa on käyty tapaamassa kotihoitopaikassaan ja tapaaminen johti siihen, että Ivanna pääsi muuttamaan uuteen omaan kotiinsa. Kiitos Ivannan kotihoitajalle hyvästä hoidosta!

10.1.2021
Ivannan kuulumisia päivitelty ja kuvia sekä videoita lisätty.

19.12.2020
Ivanna mutti kotihoitajan luokse Tampereelle 19.11.2020. Muutto sujui yllättävän hyvin ja ensimmäisen itkuisen yön jälkeen uudessa paikassa, Ivanna jo hakikin kotihoitajaa varovasti leikkimään kanssaan ja tuumaili tilannetta hoitokodin omien koirien kanssa sohvalla sulassa sovussa. Kun kotihoitoa oli takana noin viikko, kotihoitaja kertoi yhteisestä arjesta näin:

“Joka päivä tyttö on ottanut askeleen lähemmäs, alle viikossa olen jo saanut hännän heilutusta, rapsutuspyyntöjä ja pari iloista hepuliakin. Uteliaisuus ja sosiaalisuus voittaa usein arkuuden ja epäluulon. Ivanna on herkkä tyttö, mutta luottaa nopeasti turvalliseen ja hellään kohteluun. Tarkkakorvainen tyttö kuulostelee ääniä TV:stä ja talon yläkerrasta, ja reagoi välillä haukahtaen. Tyyntyy helposti ihmisen kertoessa rauhallisena, ettei syytä vahtimiseen ole. Vahtikäytös ei ainakaan toistaiseksi ole osoittautunut mitenkään hallitsevaksi piirteeksi, ei edes päivittäiseksi. Esimerkiksi nukkuessaan hyvän lenkin jälkeen pehmeällä paikalla Ivanna ei hätkähdä edes paloautoa TV:ssä eikä rapussa kulkevaa poikaa.Taloudessa asuviin miehen mittaisiin poikiin on suhtautunut vain aavistuksen suuremmalla varauksella kuin minuun. Nyt jo hakeutuu sohvalla heidän kainaloon ja lähtee heidänkin kanssa lenkille iloisesti. Kissat ovat neidille aikalailla yksi lysti, eivät tunnu herättävän kiinnostusta. Saavat nukkua vieressä ja kulkea vapaasti jahtaamatta.

Koirakaverit vaikuttavat olevan suureksi avuksi Ivannalle sopeutumisessa ja yksinolossa.”

Haukkumista tai vahtimistä kotihoitaja ei ole toistaiseksi todistanut mitenkään korostetusti, eikä Ivanna tai kodin muut eläimet vaikuta mitenkään stressaantuneilta hoitajan tullessaan kotiin.

19.11.2020
Ivanna muutti Tampereelle

4.11.2020
Ivanna tyttönen hakee yhä uutta kotiaan. Missä on perhe kenen kanssa Ivanna pääsisi poluille ja metsäraitteille?

20.9.2020
Ivanna palaa Kulkurien adoptio-ohjelmaan uutta kotia etsimään.

Jos keskitytään hetkeksi positiivisiin asioihin, Ivannan edellinen perhe kertoo Ivannasta muun muuassa näin: “Ulkopuuhista tykkää, kaivuuhommat ovat ihan parasta Ivannan mielestä. Saattaa useitakin tunteja vierähtää jos vaan oikein hyvä paikka löytyy. Ulkona myös nauttii etsiä nameja, mikäli niitä heitetään nurmikolle. Myös uimisesta tykkää, tai ei juuri uimisesta mutta kahlaus ja juokseminen veteen on se juttu.

Rakastaa juosta vapaana, koirapuistot ovat mukavia. Kuitenkin varauksella menty, mikäli muita koiria paikalla. Ivanna tykkää muista koirista, usein itseään pienemmistä ja rauhallisista tapauksista. Kokee pelottavana, mikäli hänen perässään juostaan leikinomaisesti, vinkuu ja juoksee karkuun. Kuitenkin tuttujen koirien kanssa leikkijahtaus on sopivaa Ivannan mielestä.

Lenkillä ohittaa nätisti muut koirat, ei juurikaan toisten luokse pyri. Hihnakäyttäytyminen muutenkin sujuvaa, ei vedä, ellei rusakko tai muu kummallinen luonnonilmiö satu reitille.”

Ivanna on nyt parin kuukauden ajan alkanut haukkumaan yksinolon aikana kotona, asia joka stressaa niin Ivannan pientä koirakaveria, Ivannaa itseään sekä naapureita. Mitään tiettyä muutosta ei ole omistajan mukaan tapahtunut, mistä hän olisi tietoinen, mikä olisi vaikuttanut tähän muuttuneeseen käytökseen.

13.4.2018
Ivanna matkusti omaan kotiinsa. Hyvää elämää pikkuinen!

31.3.2018
Ivanna sai tänään nimensä eteen tekstin varattu.

26.2.2018

Ivannan hihnassa kulkeminen alkaa hiljalleen sujumaan. Meno ei ole enää niin poukkoilevaa, mutta edelleen hihna ja valjaat ovat Ivannasta hieman epäilyttäviä. Tämä on asia joka varmasti korjaantuu ajan kanssa.
Ivanna on matkustanut myös autossa lyhyitä matkoja. Ivannan veli Borya tykkää autossa olemisesta ja velipojasta Ivanna ottaa hienosti mallia. Alun haukottelun, sekä silmien pyörityksen jälkeen, neiti käpertyy nukkumaan tai seurailee uteliaana maisemia, nenä kiinni ikkunassa.

31.1.2018
Kulkurien aktiivi Maarit Auranen kävi tervehtimässä samassa paikassa kotihoidossa olevaa Ivannaa ja velipoikaa Boryaa. Maarit kertoo: “Isossa koiralaumassa sisätiloissa Ivanna on rennon ja mutkattoman oloinen. Se kunnioittaa vanhempia narttuja, joita hoitopaikassa on muutamakin ja tulee tervehtimään vierasta kohteliaasti ja uteliaasti, muttei ole mikään syliin rynnijä. Ivannalla on pilke silmäkulmassaan ja sen voisi kuvitella nauttivan erilaisesta tekemisestä. Sen ei tarvitse olla mitään huipulle tähtäävää agilitya, sillä Ivanna on varmasti onnellinen saadessaan auttaa klapien kantamisessa pihalla. Se tarvitsee varmasti vielä tukea monenlaisissa asioissa, mutta siinä oleva luontainen uteliaisuus ja tahto kohdata asioita ovat sille varmasti avuksi. Ivanna tuskin pistäisi pahakseen, jos uudessa kodissa olisi odottamassa urosveijari, jonka kanssa se saisi keksiä koiruuksia. Ilkikurisen vesikupin kantajan lisäksi Ivannassa asuu hyvin lempeä ja ihmisrakas koira, jonka soisi pääsevän pian oman kotinsa sydänkäpyseksi. Kertakaikkisen upea koira!”

Lisätty kuvia.

28.1.2018
Ivanna on ollut hoitopaikassaan runsaan kuukauden. Se on rohkaistunut ihan silmissä. Kissoja se lapsellisuuttaan vähän jahtailee, mutta ei tarkoita niille pahaa. Kissat tosin ei leikistä tykkää. Ivanna on ollut aidatulla alueella vapaana ja osaa tulla kutsusta tutun ihmisen luokse. Pissavahinkoja vielä ajoittain tapahtuu, varsinkin työpäivän aikana, mutta yöt ovat yleensä menneet ilman vahinkoja. Hihnassa kulkeminen on Ivannalla vielä aika poukkoilua ja sitä harjoitellaan lisää. Ivanna on myös keksinyt ruoka- ja juomakuppien kantamisen. Jälkimmäinen on hieman hankalaa sisätiloissa ja juomakupit onkin nyt siirretty kylpyhuoneeseen. Tämä vekkuli keksii kyllä kaikkea pöhlöä!

26.12.2017
Ivanna on ollut hoitopaikkassaan nyt pari viikkoa. Luonteeltaan tyttö on herkkä, hellyttävä ja hieman ujo. Ivannalla ei ole miehiin kohdistuvaa pelkoa, kuten veljellään Boryalla, mutta ujoilee tasaisesti kaikkea. Ivanna on hyvin paimenkoiramainen koira. Se tökkii nenällä, kun toivoo huomiota ihmiseltä tai haluaa leikkiä toisten koirien kanssa. Hihnassa kulkeminen on ollut aika opettelua, sillä aluksi Ivanna ei uskaltanut liikkua ollenkaan, vaan jäi maahan liikkumattomana makaamaan. Asiassa ollaan edistytty ja nyt Ivanna kävelee pitkässä hihnassa, mutta meno on aika päätöntä vielä. Samoin valot ihmetyttivät alussa Ivannaa ja se kiipesikin pöydälle tutkimaan kattolamppua tarkemmin. Eihän kattolamppuja tarhalla ole ja maailma tuntuu kovin isolta ja kummalliselta pikkuisesta Ivannasta. Sisäsiisteyttä Ivanna ei ole vielä ihan sisäistänyt, koska hihna on ollut alussa kauhistus, mutta eteenpäin ollaan tässäkin asiassa menty.

9.12.2017
Ivanna lensi tänään Suomeen ja saapui samaan hoitopaikkaan missä on hoidossa myös sen veli Borya ja muita koiria ja kissoja. Se saa mahdollisuuden opetella kotikoiran alkeita eli mitä on elää sisätiloissa ja tutustua sille vieraisiin ääniin, kuten televisio ja imuri. Se saa opetella hiljalleen sisäsiisteyttä, kissojen kanssa elämistä, autossa matkustusta ja hihnassa kulkemista. Nämä kaikki ovat tarhalla eläneelle koiralle uusia asioita.

Luonteeltaan Ivanna on hyvin leikkisä ja hauska koira. Se on veljeään lapsellisempi ja touhukkaampi. Ivanna on myös herkkä ja uudet asiat jännittää sitä, mutta usein sen uteliaisuus kuitenkin vie voiton. Ivanna sopii koiralliseen kotiin, mutta pärjää hyvin ainoanakin koirana. Ihan keskustan sykkeeseen Ivanna ei herkkyytensä takia sovi, vaan etsii rauhallisemmalta alueelta kotia.

8.12.2017
Ivanna on aika onnekas tyttö! Sen tarhaelämä päättyy huomenna ja se matkustaa kotihoitoon Suomeen, etsimään sitä omaa kotiaan.

4.10.2017
Syyskuussa aktiivimme tapasivat Ivannan. He kertoivat kohtaamisesta näin:
“Ivannakin on selvästi stressaantunut ja turhautunut elämästä pienessä häkissä vailla tilaa ja virikkeitä. Se innostuu vieraista kovin, mutta kaikesta patoutuneesta energiasta huolimatta ei ole mikään riekkuja. Tämä kultainen ja lempeä koira on kaikessa yksinkertaisuudessaan energinen nuori koira, joka kipeästi tarvitsisi sisältöä elämälleen. Samaa sarjaa häkkikaverinsa Alyoshan kanssa, sisarukset ovat todella samanlaisia keskenään. Kaikista pennuista Ivanna muistuttaa eniten äitiään Kristalia. Kultakimpale!”

11.8.2017
Lisätty Ivannan vesileikeistä video.

10.8.2017
Heinäkuussa aktiivimme matkasivat Romaniaan ja tapasivat iloisen, aktiivisen ja touhukkaan Ivannan, jonka puuhasteluja on hauska seurata. Aktiivimme kertoivat, että Ivannalla on luonnossa kaunis, milteinpä pysäyttävä katse. Näitä sisaruksia kun seurailee, ei voi muuta kuin hymyillä, niin pölhöä meno on. Samalla kuitenkin tuntee surua, ettei nämä ole jo omissa kodeissaan nauttimassa elämästä. Onneksi nämä kuitenkin ottavat ilon irti hetkestä ja eivät murehdi sellaista, mitä eivät tiedä edes olevan.

24.5.2017
Toukokuussa Ivanna sai odotettuja vieraita, kun aktiivimme matkasivat Romaniaan. Ivanna on sellainen tyttö, joka ei tee mitään vähän sinnepäin. Jos juodaan, niin vettä imetään samalla turkin kautta, eli Ivanna seisoo juomakupissa juodessaan! Ivanna kaipaa painileikkejä, mutta muutkin tekemisen muodot varmasti kelpaa tälle neidille.

19.3.2017
Aktiivimme tapasivat maaliskuisella Romania matkallaan, myös Kristalin pentueen. He kuvailivat pentuetta näin: ” tämä pentue on vaan niin ihana! Ihan mahtavia pentuja. Ennakkoluulottomia, reippaita ja pelottomia karvamöykkyjä”. Pentueen luonteiden erot ovat alkaneet tulla esiin. Ivanna on kooltaan pienin ja vilkkain ipana. Se tarvitsee aktiivisen kodin ja paljon tekemistä. Ivanna on todella rohkea, se ei pelkää mitään eikä ujostele. Se kiipeää syliin, nuolee kaikkea ja huitoo tassuillaan minkä ehtii. Se haluaa olla ihan kaikessa mukana ja yrittää ryöstellä repusta tavaroita ja syödä kengän nauhoja. Se on hirmu suloinen karvapallero!

28.2.2017
Lisätty video helmikuun lopulta ja uusia kuvia.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Ivanna on steriloitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Ivanna on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Alkuperäisenä yhteyshenkilönä toimi Tanja Nummelin, uudelleensijoitusta hoitaa Mia Takolander

 

 

 

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1531859763545359/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1261337383930933/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1355739807824023/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1379689308762406/?permPage=1″ width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1411938468870823/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: