Päivitetty 02.07.2020

Kodin saanut koira: IGORYOK (Kristalin pennut) (Suomessa)


Syntymäaika: 11/2016
Sukupuoli: Uros
Sijainti: Suomessa (Tuusula)
Kastroitu

 

Perustiedot ja tausta

Päivitetty 18.4.2020
Kulkurien aktiivit vierailevat säännöllisesti Romaniassa paikallisten yhteistyökumppaneiden luona. Yksi matkojen tarkoituksista on kartoittaa uusia sopivia koiria yhdistyksen adoptio-ohjelmaan. Tammikuussa 2017 Romanian matka kohdistui mm. Kulkurien pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Cosobassa sijaitsevaan, One Rescue Association tarhalle jossa Igoryok odottaa omaa kotiaan.

Eräänä marraskuisena päivänä Ioana Bodean löysi kadulle synnyttäneen koiran, seitsemän pikkuruisen pentunsa kanssa. Hän korjasi perheen turvaan Onevetiin ja emo sai nimekseen Kristal. Pennuista neljä on tyttöjä ja kolme niistä on poikaa. Tytöt ovat nimeltään: Ivanna, Katia, Ania, Tanya ja pojat ovat nimeltään: Igoryok, Alyosha ja Borya. Tästä perheestä jokainen paitsi Igoryok ja Kristal, ovat löytäneet kotinsa jo.

18.1.2020 koitti päivä jolloin Igoryok ja Kristal saivat tehdä saman matkan kuin muut heidän perheestään, kun kaksikko matkasivat Suomeen kotihoitoon, kolmen pitkän vuoden jälkeen, jolloin tarha on ollut heidän kotinsa. Kristal on juuri löytänyt kotinsa, huhtikuussa 2020, ja nyt toivotaan Igoryokille samaa onnea.

Igoryokin kotihoitajan avulla jaamme Igoryokin kuulumiset 18.4.2020 näin:

“Hei olen Igoryok. Tämmöinen 4v komistus Romaniasta. Luonteeltani olen ujo, mutta kun tutustun kunnolla niin kyllä sitä reippautta ja pilkettä silmäkulmasta löytyy. Olen hyvin sään kestävä. Rakastankin ulkoilua rauhallisessa ympäristössä – metsä on suosikkini. Ulkoilua tarvitsenkin koska herkut maistuvat 😋. Ulkoilun lisäksi olen hiukan harrastanut käsitöitä (hoitotäti vain ei ole hoksannut ottaa kuvaa tekeleistäni).

Sisällä osaan olla siististi, en siis tee tarpeitani muualle kuin ulos. Manikyyrejäkin hoitotäti on minulle säännöllisesti tehnyt. Ruokaakin osaan odottaa kauniisti istuen.

Hoitotäti onkin sitä mieltä että 3kk kotikoiraharjoittelu on tuottanut tulosta ja osaankin nyt kotikoiran alkeet.
Etsinkin siis tositarkoituksella omaa koirakokenutta kotia. Kodilta toivon pehmeän ja lämpöisen pedin ja ruokakipon lisäksi paljon kärsivällisyyttä alku- ujouteni vuoksi.

Koirakaveri olisi myös kiva juttu, kissakin saattaisi mennä. Alimittaisista ihmisistä (lapsia ilmeisesti) en oiken välitä, ne kun liikkuvat ajoittain kovin eloisasti ja äänekkäästi, joten olen yrittänyt harjoitella paimentamista tämmöisissä tapauksissa.

Oma piha ( mielellään iso ) vartioitavaksi on myöskin se mitä tarvitsen ja iso pihahan löytyy yleensä rauhalliselta asuinalueelta jota kovasti arvostaisin, koska pelkään autoja ( ainakin toistaiseksi).”

Igoryokin sisaruksissa on esiintynyt jonkin verran oman reviirinsä vahtimista ohikulkijoilta, ja tämä tullaan ottamaan huomioon myös Igoryokin varauksen suhteen. Kerrostaloon emme tule Igoryokia luovuttamaan ja mitä rauhaisemmalla alueella, sen paremmin Jorkki todennäköisesti tulee viihtymään. Tulevalla perheellä tulee myös olla koirakokemusta ja myös kokemusta koirista joilla saattaa esiintyä vahtimista. Uskomme myös, että Igoryok tulee kaipaamaan kivaa koirakaveria itselleen. Jorkki on sen kokoinen ja tyylinen kaveri, että oma aidattu piha olisi hienoa asia.

Päivitykset

2.7.2020
7.6.2020 koitti päivä jolloin Igoryok muutti loppuelämänsä kotiin. Ilomielin voimme todeta hänen nyt elävänsä oikein makoisaa kotikoiran elämää ja nauttivan oman perheensä kanssa Suomen suvesta.

30.5.2020
Nyt. Nyt voimme todeta koko Kristalin perheen löytäneen omat kodit. “Jorkki”, tämä herttainen, ujo, vasta kotikoiran elämään opetteleva, isokokoinen “vauva” on varattu!

Jorkin kotihoitoperheelle valtavan iso kiitos siitä mahtavasta työstä mitä olette hänen kanssa tehneet ja siitä ajasta ja ymmärryksestä mitä olette hänelle antaneet. Olette huippuja <3

18.4.2020

Noin 3 kuukautta on vierähtänyt kotihoidossa ja Jorkki on suorittanut kotikoirankurssin alkeet mallikkaasti. Poika on täysin sisäsiisti, on oppinut leikkimään koirakavereiden kanssa ja luottamuksen ansainneen ihmisen toimesta hoitotoimenpiteet sujuvat hyvin.

17.2.2020

Jorkki” on ollut Suomessa noin kuukauden. Se on alkanut oivaltamaan kotikoiran elämän hienouksia ja nauttii kovasti metsässä liikumisesta, missä se saa mennä pitkään liinaan kytkettynä. Jorkille koirakavereiden seura on tärkeää ja se saa paljon iloa ja tukea näistä.

Hoitopaikan äiti-henkilö on ehdottomasti Jorkin ykkösihminen, vanhempi teinityttö on myös ihan ok, miestä Jorkki hieman pelkää ja se yrittää pysytellä kovin näkymättömänä hänelle, mutta ei ole kuitenkaan reagoinut mitenkään erityisesti tähän ja mieskin antaa Jorkille sen oman tilan ja ajan tottuakseen pikkuhiljaa. Nuorempi tytöistä (11v) sen sijaan on henkilö, ketä Jorkki kokee tarvitsevan hieman vahtia ja paimentaa. Tätäkin perhe työstää ja pyrkii ennakoimaan tilanteita jolloin Jorkin vietti paimentamiseen kasvaa siihen, että se lähestyy tyttöä tökkien paimenkoiramaiseen tapaan. Uskomme kuitenkin, että on parempi jos löytyisi koti missä ei ole näin nuoria lapsia, jotta vältytään puolin ja toisin sellaisesta käytöksestä joka saattaa kehittää stressiä molemmin puolin.

19.1.2020
Igoryokin ja muiden samana päivänä matkustaneiden koirien reissu venyi kohtuuttoman pitkäksi johtuen lentoyhtiön tavasta hoitaa tiettyjä asioita. Igoryok kuitenkin otti asiat rauhallisesti ja suhtautui uteliaasti uuteen hoitokotiinsa ja vaikutti ihastuvat kovasti omaan peilikuvaansa kun vihdoinkin, pitkän päivän päätteeksi pääsi hoitopaikkaansa. Nukuttuaan yön yli koitti ensimmäinen kokonainen päivä suomalaistuneena koirana, ja tähän päivään kuului myös hoitopaikan koiriin tutustuminen. Tapaamiset sujui hienosti ja Igoryok turvautui paljon hoitoperheen urokseen. Lisätty videoita ja muutama kuva Igoryokin ensimmäisestä vuorokaudesta Suomessa.

Nyt, 2.2.2020, Igoryok “Jorkki” on ollut kotihoidossa reilut kaksi viikkoa. Se ei enää ryömi ulkona kuin jättimäinen sammako vaan kulkee uteliaana tutkimassa ja haistelemassa. Hoitoperheen toiset koirat ovat todennäköisesti olleet Jorkille iso apu ja tuki kaiken uuden kohtaamisessa ja etenkin hoitopaikan uros on ollut selvästi Jorkille sellainen “isobroidi” ketä Jorkki ihailee.

Jorkki on myös tavannut hoitoperheen kanin. Tästä hän oli hieman ihmeissään, ei oikein tiennyt mikä tuo pehmoisen pörröinen loikkiva tyyppi on ja miten sen kanssa tulisi olla mutta ei kuitenkaan saanut kauheita kierroksia tästä, vaan oli rauhallisen kummastunut. Kotihoitajan mukaan Jorkin suu oli vähän avautunut, ehkä “maistamisyrityksenä”, kun se ei muuta keksinyt, joten tutustumiskerta lopeteltiin siihen ja tutustuttaminen jatkuu myöhemmin taas, turvallisesti kaikille.

Kaikkien perheenjäsenten kanssa Jorrki on ollut ok, rennoin se on perheen äidin kanssa mutta myös muut ovat varsin ok. Öisin se pari kertaa murisi jos joku meni esim vessaan, mutta kun he puhuivat Jorkille ja se tunnisti kuka talossa liikkui, murina hiljeni ja unet jatkui.

Kertakaikkiaan hieno poika!

17.1.2020
Aktiivimme reissasivat Romaniaan jälleen joulukuussa 2019 ja tarhalla he tapasivat taas Igoryokin. Ioana oli mukana vierailun aikana ja Igoryok totuttuun tapaansa meni aivan “pähkinöiksi” kun huomasi tämän. Myös vieraat tämä poitsu otti innostuneesti ja iloisesti vastaan. Ei ole paljon muuttunut sitten viime näkymän, saa turvaa Ioanalta ja on täysin ok kun hän on mukana. Hieman ihmeissään ja varovaisempi jos Ioana ei ole lähellä. Mahtava uutinen on se, että Igoryok ja äitinsä Kristal pääsee lentämään Suomeen kotihoitoon 18.1.2020. He ovat odottaneet tarhalla yli kolme vuotta, joten nyt on korkea aikakin! Igoryokilta testattiin myös multiresistentit bakteerit, ja tulokset ovat puhtaat niidenkin osalta.

3.10.2019
Syyskuussa kun aktiivimme tapasivat Igoryokin, se käy alussa aika ylikierroksilla ja voihkaa mutta ei kuitenkaan hypi ihmisiä vasten. Alkuinnostuksen jälkeen Poitsu rauhoittuu ja malttaa haistella tulijat. Tarkkaan hän haisteleekin. Häntä heiluu ja Igoryok suhtautuu vieraisiin uteliaasti. Kun Ioana lähtee pois näköpiiristä, muuttuu Igoryok  hieman epävarmemmaksi vieraiden seurassa ja se ottaa tukea äidistään Kristalista ja hiljalleen se rentoutuu uudelleen. Kun Ioana palaa takaisin, riemastuu Igoryok ikihyviksi.

3.8.2019
Kun aktiivimme kävivät heinäkuussa 2019 tarhalla, Igoryok hyppi haukkuen seinää vasten. Iso poika kuitenkin rauhoittui kun häkkiin meni ja meidän reissuporukka kuvaili Igoryokia isoksi mammanpojaksi ja kiltiksi jättiläiseksi. Igoryokin silmät suurenivat namien tullessa esille ja se mielellään herkutteli jokaisen sille tarjotun namin. Se olisi myös mielellään syönyt emonsa Kristalin herkut. Varmasti Igoryok tulisi tarvitsemaan aikaa tottuakseen surren elämänmuutokseen sitten kun toivottavasti joskus löytää sen oman kotinsa, sen verran kauan tämä jätkä jo on tarhalla asunut.

30.5.2019
Toukokuun vierailun aikana Igoryok oli juuri muuttanut isompaan paddockiin äitinsä kanssa. Igoryok on reipas ja antaa rapsutella ja on kiinnostunut myös vieraista. Ottaa mielellään herkkuja kädestäkin. Vaikuttaa olevan isossa häkissä vähän rauhallisempi. Rupeaa haukkumaan aidalla muiden koirien mukana, kun vieraat ovat poistuneet. Igoryok reagoi muiden koirien mukana ja haukkuu sekä pomppii aidan takana kun aidan toisella puolella, pihalla tapahtuu jotain. 

2.4.2019
Aktiivimme kävivät Romaniassa ja Cosoban tarhalla maaliskuun alussa. Igoryok vaikuttaa hiukan rajulta, kun sen häkin ohittaa, mutta kun Ioana on paikalla ja häkkiin menee mukana vieraskin, se on mitä kultaisin iso poika. Lähestyy avoimesti vierastakin ja on oikea ihmisen koira. Kun Ioana poistuu häkistä, Igoryok jä hieman haukkumaan hänen perään. Rakenteilla on suuremmat häkit jonne Igoryok ja Kristal pääsevät muuttamaan kunhan häkit valmistuvat.

30.12.2018
Marraskuussa kun aktiivimme reissasivat jälleen Romaniaan he kävivät myös One Rescue Associationin tarhalla ja tapasivat taas lempeän jättiläisen Igoryokin joka edelleen asuu emonsa Kristalin kanssa. Igoryok on innoissaan tavatessaan ja pomppiikin aika paljon. Poika myös tekee innostuksissaan melko rajuja luokseentuloja mutta huomaa kuitenkin ettei hän ole niin tottunut vieraiden kanssa toimimiseen sillä hän hieman säpsähtää äkkinäisiä liikkeitä ja vetäytyy alkuun hieman kosketuksesta. Tästä huolimatta Igoryok kuitenkin aina palaa takaisin vieraiden luokse ja rauhoittuu myös nauttimaan rapsutuksista. Aktiivimme kuvailevat tätä kultaista poikaa sanoilla lempeä ja utelias.

19.10.2018
Aktiivimme jotka syyskuun lopussa tapasi Igoryokin kertovat tämän olleen kuin iso sylivauva. Heinäkuun tapaamiseen verrattuna Igoryok innostuu tällä kertaa enemmän vieraista, ja ottaa ilahtuneena vastaan nämä omassa häkissään jonka edelleen jakaa äitinsä Kristalin kanssa. Igoryok rakastaa tuttuja ihmisiä, etenkin Ioanaa, mutta suhtautuu rauhallisen rennosti myös vieraisiin.

14.8.2018
Heinäkuussa tavatessaan Igoryokintämä oli kohteliaan välinpitämätön vieraita kohtaan ja huomioi lähinnä vain sille tutun ihmisen. Omaa ihmistään se selkeästi rakasti. Arka Igoryok ei ole, mutta ei vaan välitä höseltää vieraille. Se on itsenäinen ja rauhallinen koira. Vartioimisvietistä meillä ei ole tietoa, mutta mahdollisesti sitäkin pojasta voi löytyä. Tämän vuoksi Igoryokille paras koti on maaseudulla, jossa ei ole turhaa vahdittavaa liikaa, sillä liiat ärsykkeet eivät ole hyväksi tämän tyyppisille koirille.

1.7.2018

Kesäkuussa aktiivimme matkasivat Romaniaan ja tapasivat Igoryokin. He kertoivat pojasta näin:
“Se päästetään häkistä ulos, jolloin menee äitinsä kanssa pitkälle alueen toiseen päähän tekemään tarpeitaan ja haistelemaan. Ei osoita ulkona kiinnostusta ihmisiin. Haistelee ympäriinsä ja kieriskelee nautiskellen välillä nurmikolla. Se käy loiskuttelemassa vesiastiassa häkissään ja kulkee äitinsä Kristalin mukana. Häkissä Steffin kuvatessa, se on ystävällinen ja rauhallinen. Antaa myös silittää itseään.”
Lisätty kaksi videota komistuksesta.

3.3.2017
Lisätty video pojalle helmikuun lopulta.

20.3.2017
Aktiivimme tapasivat maaliskuisella Romania matkallaan, myös Kristalin pentueen. He kuvailivat pentuetta näin: ” tämä pentue on vaan niin ihana! Ihan mahtavia pentuja. Ennakkoluulottomia, reippaita ja pelottomia karvamöykkyjä”.
Pentueen luonteiden erot ovat alkaneet tulla esiin. Igoryok on nyt kooltaan aika iso ja kasvuvaraa on vielä reilusti. Poikanen on tosi kömpelö, kun on pelkkää nahkaa, korvia ja tassuja. On tosi hassun näköinen kun temmeltää menemään ympäri häkkiä. Igoryok ei jännitä vieraita, päinvastoin repeää riemusta kun saa ihmisiä luokseen. Se on ihana hulivili, joka pomppaa syliin, maistelee kengännauhoja sekä tutkii reppua ihan onnessaan. Poika on perustouhukas ja iloinen pentu.

26.4.2017
Lisätty pojasta video huhtikuun lopulta

21.5.2017
Toukokuussa Igoryok sai Suomesta vieraita, kun aktiivimme matkasivat Romaniaan. Igoryok on sellainen hyväntuulen koira! Ihan hymyilyttää väkisin kun tämän koiran toilailuja seurailee. Sen verran isoksi poika tulee kasvamaan. että ihan pienten lasten perheeseen ei poikaa suositella. Igoryok tulee kasvamaan 55-60 cm korkeaksi ja painoa pojalle kertynee noin 27 kg.
Ihmiseen poika liimautuu aina kun muulta sähellykseltään kerkiää ja varmasti tämä rontti tulee nukkumaan kotonaan sängyssä niin, että muu perhe joutuu sykertymään yhteen nurkkaan.

10.8.2017
Heinäkuussa aktiivimme tapasivat Igoryokin. Se on yhtä sosiaalinen ja iloinen koirapoika, kuin ennenkin. Se ei vierastanut aktiivejamme tippaakaan! Poika paineli nurmikentällä ilman huolta huomisesta. Se tykkää sisarustensa tapaan kylpeä vesisaavissa.
Näitä sisaruksia kun seurailee, ei voi muuta kuin hymyillä, niin pölhöä meno on. Samalla kuitenkin tuntee surua, ettei nämä ole jo omissa kodeissaan nauttimassa elämästä. Onneksi nämä kuitenkin ottavat ilon irti hetkestä ja eivät murehdi sellaista, mitä eivät tiedä edes olevan.

11.8.2017
Lisätty video hassun hauskalle pojalle.

16.10.2017
Syyskuussa aktiivimme matkasivat Romaniaan ja tapasivat myös Igoryokin. He kertoivat pojasta näin: “Ah Igoryok, lempeä jättiläinen. Luulisi, että kun Igoryokin kokoinen poika nojaa sinuun koko painollaan, siitä saisi mustelman tai muutamankin. Mutta Igoryok kohtaa ihmisen jotenkin niin hellästi ja hellyyttävän kohteliaasti. Tämä nallekarhu on äärettömän ystävällinen, suloinen mutta samaan aikaan niin komea. Vie palan sydämestä mukanaan, oikea kullanmuru. Igoryok asuu äitinsä kanssa todella pienessä padockissa, jossa luonnollisesti on todella vähän virikettä ja aivan liian vähän tilaa liikkua.”

16.12.2017
Marraskuussa jälleen aktiivimme matkustivat Romaniaan ja tapasivat Kristalin ja tämän pennut.
Igoryok on nyt vuoden ikäinen ja siirtyy etsimään kotia aikuisiin koiriin. Se asustelee äitinsä kanssa ja nämä näyttävät tulevan hyvin toimeen keskenään.
Igoryok on hyvä toisten koirien kanssa, joten se sopii kotiin jossa on entuudestaan koira. Se on iso poika, innokas ja leikkisä kuten vuoden ikäisen kuuluukin olla. Aluksi se ei oikein malta keskittyä vieraisiin kun on innoissaan tilanteesta. Nopeasti kuitenkin rauhoittuu ja antaa ilman ongelmia rentona silittää itseään.
Ioana kertoi testanneensa Igoryokin lasten kanssa ja se tulee näiden kanssa hyvin toimeen. Kuitenkin kyseessä on iso ja nuori koira, joten pienten lasten perheisiin se ei ole paras valinta.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Igoryok saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Igoryok on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Igoryokin yhteyshenkilö on Mia Takolander

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.