Kodin saanut koira: BORYA (Kristalin pennut), SUOMESSA

Syntymäaika: 11/2016
Sukupuoli: uros
Kastroitu
Sijainti: Suomessa, Varsinais-Suomi
Kokoarvio:

Perustiedot ja tausta

Päivitetty 10.11.2018
Kulkurien aktiivit vierailevat säännöllisesti Romaniassa paikallisten yhteistyökumppaneiden luona. Yksi matkojen tarkoituksista on kartoittaa uusia sopivia koiria yhdistyksen adoptio-ohjelmaan. Tammikuussa 2017 Romanian matka kohdistui mm. Kulkurien pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Cosobassa sijaitsevaan, One Rescue Associationin tarhalle,  jossa pikkuinen Borya odotti omaa kotiaan.
Eräänä marraskuisena päivänä vuonna 2016  romanialainen eläinsuojelija Ioana Bodea löysi kadulle synnyttäneen koiran seitsemän pikkuruisen pentunsa kanssa. Ioana korjasi perheen turvaan Cosoban tarhalle ja emo sai nimekseen Kristal. Pennuista neljä on tyttöjä ja kolme niistä on poikaa. Tytöt ovat nimeltään: IvannaKatiaAniaTanya ja pojat ovat nimeltään: IgoryokAlyosha ja Borya.
Borya sai kodin ja matkusti Suomeen 27.5.2017.

Borya, tuttavallisemmin Bonu, kuitenkin palautui kotia etsiväksi koiraksi 21.10.2018 kun kävi ilmi, että Borya tarvitsee rauhalllisemman ympäristön kuin mitä ensimmäinen koti pystyi tarjoamaan.

Boryalle etsitään sitoutunutta ja koirakokenutta aikuiskotia, jossa ymmärretään herkän ja epävarman koiran sielunelämää ja osataan tukea Boryaa ja ohjata oikealla tavalla. Borya on erittäin hyvin motivoitavissa herkuilla ja ruoalla ja tätä kannattaa ehdottomasti hyödyntää kun tutustuu Boryaan ja oppii elämään sen kanssa ja tutustuttaa sitä elämän salaisuuksiin ja rutiininomaiseen arkeen.

Borya toimii nykyään myös helpommin miehen kanssa, jolla on koiranlukutaitoa ja rauhallisuutta ja joka osaa hyödyntää Boryan rakkauden ruosta. Toivelistan kärjessä on myös omakotitalo omalla pihalla, sillä Borya nauttii saadessaan juosta ja touhuta pihalla. Boryan roduista ei ole varmaa tietoa, mutta pojassa saattaa todennäköisesti olla myös vivahdus jotain laumanvartijakoiraa. Boryan sisaruksilla täällä Suomessa on käynyt ilmi, että heillä on vartiointitaipumusta, eli vartioivat omaa pihaa ohikulkijoilta. Myös Boryalla on todettu olevan tämä ominaisuus veressään.

Kotona voisi mahdollisesti olla myös tasapainoinen narttu, johon Borya voisi turvautua. Borya sopii myös hyvin ainoaksi koiraksi, jos ihminen kykenee tarjoamaan sille sen tarvitsemaa tukea ja turvallisuutta. Borya tykkää leikkiä sopivan koirakaverin kanssa mutta on tarkka ihmishuomiosta, joten ihmisen pitää osata tulkata Boryaa ja toimia ennakoiden, jottei yhteenottoja sattuisi. Borya ei kuitenkaan provosoidu tai reagoi vaikka kotihoitajalla asuva toinen uros rähisee tälle ruoasta tai herkkupaloista. Kotihoitaja kuitenkin on tarkkana näissä tilanteissa ja esim syöttää koirat erillään toisistaan.

Borya on noin 53cm korkea. Painoa on 25 kg.

Päivitykset

19.12.208
Tänään koitti vihdoinkin se päivä jolloin noin vuoden päivät kotihoidossa ollut Borya on löytänyt sen uuden oman kotinsa ja perheensä. Suuri kiitos kotihoitajalle, joka on antanut Boryalle sen mitä poika on tarvinnut, turvallisen ja rakastavaiset paikkaan, jossa se on voinut rauhoittua, kasvaa ja saada itsevarmuutta. Onnea Borya, ole onnellinen <3

10.11.2018
Boryaa kävi lokakuun lopussa tapaamassa yhdistyksen toinen aktiivi, jolla on rutkasti kokemusta laumanvartijakoirista ja heidän käytöksestä. Tämä sen takia, että halusimme saada tämän koiratyypin asiantuntijan mielipteen Boryasta ja siitä näkeekö hän Boryassa paljon vivahteita ja samankaltaisia ominaisuuksia kuin laumanvartijakoirissa. Saapuessaan paikalle ja astuessaan pihalle Borya oli kiertänyt aktiivin taakse ja napannut häntä pohkeesta äkillisesti. Näin aktiivi itse kertoo tilanteesta:
”Menin kyykkyyn ja Bonu jatkoi tökkimällä vahvasti kuonollaan selkään, käsivarteen haukkumisen lomassa. Varmistin Tanjalta, että ruoasta ei tule tappelua ja kaivoin namipussin. Bonu on perso nameille ja pussin kaivaminen lopetti käytöksen.
Kaikille sai antaa vuorollaan ilman kärhämää/murinaa. Nousin ylös, kun tuntui turvalliselta ja käveltiin hiljalleen. Bonun mielenkiinto siirtyi muualle tai nameihini ja yrittikin loppuajan välillä pölliä pussia taskustani. Kahdesti kävi niin, että tiellä meni pyörä/moottoripyörä, koirat juoksivat haukkumaan sille (autoista eivät välitä). Bonu juoksi aidalta mun luokse haukkumaan ja tökkimään ”ai niin, tuo vieras on täällä”. Molemmilla kerroilla käytös loppui, kun menin kyykkyyn ja namipussi rapisi. Bonu tuntuu olevan nopea oppimaan. Se ymmärsi mitä haluan, kun siinä kaikkien seassa tein yhden sarjan luopumisharjoitusta.

Kotihoitaja on opettanut istumisen, tassun ja maahan menon. Teki nämä epäröimättä pyynnöstäni (videolla ei malttanut kunnolla). Hoitaja sanoikin, että ilman nameja ei kiinnostusta, namien kanssa kiinnostunut tekemään kaikkea. Noin tunnissa tilanne oli pysyvän rauhallinen ja mentiin sisälle. Iso plussa tosiaan, että Bonu on nopea oppimaan ja namimotivoitunut.”

Tavallisesti vieraat otetaan vastaan oman reviirin ulkopuolella ja vasta kun Borya on tutustunut vieraaseen hieman paremmin, mennään sinne omalle reviirille, jolloin Borya on rennompi asian suhteen.

Myös aktiivin kertomaa: ”Laumanvartijapiirteistä sen verran, että tietynlainen pidättyvyys tms. pieniä juttuja on viitteenä kokonaisuudessa, mutta samoja piirteitä on muun rotuisissakin koirissa. Toki eikö tausta ole se, että sisaruksissa (ainakin yhdessä) laumisvivahteita on enemmän, joten perimässä kuitenkin on. Laumanvartijaan viittaavat piirteet eivät tee Boryasta vaatimusten suhteen erilaista. Muut ovat huomionarvoisempia/hallitsevampia. Ympäristö on tärkeä epävarmuuden ja reagointiherkkyyden takia sekä vahtitaipumuksen.”

Maaseudulla sijaitsevassa hoitokodissa asuu tällä hetkellä yhteensä kolmetoista koiraa, joista osa ovat kotihoidossa, aivan kuten Borya. Pääsääntöisesti Borya tulee toimeen muiden kanssa, narttujen eritysiesti ja poika leikkiikin mielellään nuoren, itseään
isomman nartun kanssa.

Urosten kanssa Boryalla saattaa joskus tulla sanomista mutta nämä tilanteet ovat pääsääntöisesti johtuneet siitä, että Borya kokee ihmisen olevan tärkeä resurssi ja tällä hetkellä se vasta oppii siihen, että ihmiseltä riittää huomiota kyllä hänellekin, vaikka toinen huomionkipeä koira olisi lähellä. Borya nauttii kovasti kun saa olla luottamiensa ihmisten parissa, ja örisee tyytyväisesti kun kotihoitaja rapsuttelee ja huomioi häntä. Borya myös tykkää nukkua hoitajaväen sängyssä öisin. Hihnassa Borya on myös oppinut kulkemaan nätisti ja poitsu pitää myös autoilusta kovasti. Vaikka Borya on ruokamotivoitunut ja tie sen sydämeen kulkee ruoan kautta, se ei kuitenkaan ole pitänyt ruokaa resurssina, eikä ole vastannut toisen uroksen rähinään ruosta.

21.10.2017-9.9.2018
Borya palasi kotia etsiväksi koiraksi lokakuussa 2017, kun se oli ollut Suomessa noin 5 kuukautta. Syy tähän oli liian vilkas ympäristö ja nuoren koiran epävarmuus sekä reaktioherkkyys. Borya koki ensimmäisen perheen lapsen kovin jännäksi tyypiksi, ja usein juurikin lapsi oli se joka sai Boryalla reaktion aikaan. Myös miehet saivat Boryan jännittymään. Naispuoliset henkilöt Borya hyväksyi helpommin, mutta tapaaminen oli tällöinkin hyvä hoitaa tietyn kaavan mukaan ja ensin tavata Boryan reviirin ulkopuolella, ja niin ettei vieras kiinnittänyt huomiota Boryaan alkuun.
Jo joulukuuhun 2017 mennessä Borya oli kuitenkin ottanut suuria edistysaskelia miespelkonsa suhteen, ja se kävikin mutkattomasti hakemassa rapsutuksia hoitoperheen miespuolisilta henkilöiltä. Se kuitenkin selvästi oli leimaantunut hoitoperheen naishenkilöön ja haki häneltä tukea ja varmistusta eri tilantiesiin.
Boryan tavannut yhdistyksen aktiivi kuvaili Boryaa tammikuussa 2018 mm. näin: ”Bonussa on jotain erityisen herttaista ja sympaattista, ikäänkuin se odottaisi vain tilaisuutta puhjeta kukkaan. Kaiken kaikkiaan Bonu on vanhan sielun tuntuinen lempeä koira, jolle soisi oman kodin paikassa, jossa se voisi kasvaa omaksi itsekseen”. Samalla hän kuitenkin mhyös vahvistaa saman mitä kotihoitaja on kertonut, että Borya tarvitsee ymmärrystä, kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Borya on kastroitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Borya on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Boryan yhteyshenkilö on Mia Takolander

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1261337383930933/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1355739807824023/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/1411938468870823/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: