Päivitetty 02.07.2018

Kotia etsivä koira: BORYA (Kristalin pennut), SUOMESSA


Syntymäaika: 11/2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa, Varsinais-Suomi
Kastroitu

 

Taustat ja perustiedot
28.1.2018
Kulkurien aktiivit vierailevat säännöllisesti Romaniassa paikallisten yhteistyökumppaneiden luona. Yksi matkojen tarkoituksista on kartoittaa uusia sopivia koiria yhdistyksen adoptio-ohjelmaan. Tammikuussa 2017 Romanian matka kohdistui mm. Kulkurien pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Cosobassa sijaitsevaan, Onevetin hoitolaan,  jossa pikkuinen Borya odotti omaa kotiaan.

Eräänä marraskuisena päivänä vuonna 2016  romanialainen eläinsuojelija Ioana Bodea löysi kadulle synnyttäneen koiran seitsemän pikkuruisen pentunsa kanssa. Ioana korjasi perheen turvaan Cosoban tarhalle ja emo sai nimekseen Kristal. Pennuista neljä on tyttöjä ja kolme niistä on poikaa. Tytöt ovat nimeltään: Ivanna, Katia, Ania, Tanya ja pojat ovat nimeltään: Igoryok, Alyosha ja Borya.

Borya, tuttavallisemmin Bonu, sai kodin ja matkusti toukokuussa 2017 Suomeen. Valitettavasti Bonun ja perheen yhdeksänvuotiaan tytön yhteiselo muodostui ongelmaksi ja Bonu palasi kotia etsiviin koiriin. Bonu pelkää lapsia ja saattaa peloissaan näykätä. Se tulee siis tarvitsemaan koirakokenutta kotia, jossa ymmärretään herkän koiran sielunelämää. Arka Bonu ei ole, vain kovin varuillaan. Bonulla on myös jonkinasteinen miespelko. Luonteeltaan Bonu on hellyydenkipeä ja utelias poika, kunhan tutustuu ihmiseen. Aluksi se on varuillaan ja tutkailee ihmistä vahän kauempaa.

Bonulle etsitään sitoutunutta aikuiskotia, rauhallisemmalta alueelta. Kodissa voi olla entuudestaan narttukoiria, mutta ainoanakin koirana Bonu pärjää.

Bonu on noin 53cm korkea. Painoa on 25 kg ja massaa tulee varmasti iän myötä lisää. Rakenteeltaan Bonu on korkeuttaan pidempi koira.

Päivitykset:
2.7.2018
Boryan sisko Ivanna sai kodin huhtikuussa ja Borya jatkaa edelleen oman kotinsa ja ihmisensä etsintää.
Boryan hoitopaikkaan saapui kesän alussa laumavartija sekoitus tyttö. Alun kyräilyjen jälkeen näistä kahdesta on tullut mainio pari. Borya on osoittanut pitkämielisyyttä “amatsoni” tyttöystäväänsä kohtaan ja sietää jopa päällä istumiset!

Vieraisiin miehiin Borya suhtautuu vaihtelevasti. Osaa miehistä haukkuu ja kiertää epäilyttävänän miehen taakse , jotta voi tiukan paikan tullen näykkästä. Tuttua ihmistä kuitenkin uskoo ja lopettaa toiminnan. Tuttuja miehiä kohtaan Borya on ystävällinen.


26.2.2018

Borya odottelee edelleen omaa kotiaan hoitopaikassaan.
Bonu on toiminut siskonsa Ivannan opastajana ja tukena, tämän opetellessa uusia asioita. Bonu tykkää kovasti autoilusta ja jos auton ovi aukaistaan, niin se löytyy innokkaana kuskin paikalta.
Bonu antaa nykyään hoitopaikan miehen laittaa sille valjaat päälle ja lähtee reippaasti tämän kanssa ulos. Maantiellä kulkiessa isot, nopeasti ohi kiitävät autot arvelluttavat Bonua ja tällöin se kääntyy perheen äidin puoleen hakien varmistusta. Bonu on siis edennyt isoin askelein miesten suhteen!
Hoitopaikka pitäisi mieluusti Bonun itsellään, sillä tämä kaveri on omalla tavallaan hyvin helppo ja sydänmellinen koira. Valitettavasti Bonu on sen verran äijä, että kyykyttää itseään isompaa ja vanhempaa hoitopaikassa jo olevaa urosta. Tappeluilta on kuitenkin vältytty, sillä perheen oma uroskoira väistää ja pyrkii säilyttämään sovun. Kaikkien narttujen kanssa Bonu tulee todella hyvin toimeen ja on ihan oikea herrasmies.

31.1.2018
Kulkurien aktiivi Maarit Auranen kävi tervehtimässä Bonua ja tarttui siinä kameraankin muutama kuva upeasta pojasta. Tai eihän se mikään poika enää ole, aikuinen uros. Maarit kirjoittaa; “Isossa koiralaumassa, jossa on aikuisia leikattuja narttuja ja uroksia, Bonu on se, joka jää takariviin kuikuilemaan, koska on sen vuoro. Se osaa käyttäytyä hienosti ja viestittää muille koirille kohteliaasti, että odottaa kyllä vuoroaan. Kun koiramäärä sisätiloissa vähenee, Bonu rohkaistuu ja sen luontainen uteliaisuus tulee paremmin esiin. Sitä kiinnostaa ihminen ja ihmisen tuoksut kovasti ja sitä voisi varmasti tukea omassa kodissa tutuilla hajuilla. Bonu varmasti vilkastuu ainakin jonkun verran omassa kodissaan, jossa voisi olla reipas koirakaveri auttamassa, mutta se vaatii ymmärrystä, kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Vaikka Bonu onkin selvästi ihmisistä pitävä koira, on sille tarjottava mahdollisuus mennä omiin oloihinsa keräämään rohkeutta, jos se itse niin kokee. Bonussa on jotain erityisen herttaista ja sympaattista, ikäänkuin se odottaisi vain tilaisuutta puhjeta kukkaan. Kaiken kaikkiaan Bonu on vanhan sielun tuntuinen lempeä koira, jolle soisi oman kodin paikassa, jossa se voisi kasvaa omaksi itsekseen”.

Lisätty kuvia.

28.1.2018

Bonu on ottanut miespelkonsa suhteen huimia edistysaskeleita. Nykyään Bonu suostuu lähtemään ulko-ovesta perheen miehen kanssa ulos, tosin valjaiden laitto jää naisen tehtäväksi. Tämä on huima askel Bonulta, joka on kokenut miehet epäilyttäviksi ulkoiluttajiksi. Bonu on siskoaan Ivannaa rauhallisempi ja on toiminut siskonsa tukena ja turvana. Bonu rakastaa vinkuleluja ja touhuaa mielellään niiden parissa. Tuttujen ihmisten kanssa Bonu on reipas ja leikkisä koira. Vieraita ihmisiä Bonu seurailee toisten koirien takaa “pitkän mallisena” ja tuumailee voiko niihin tutustua.

26.12.2017
Bonun hoitopaikkaan saapui sen sisko Ivanna. Sisarukset selvästi tunnistivat toisensa ja Bonu onkin opastanut siskoaan talon tavoille.

Bonu seuraa hoitopaikan äitiä kuin varjo, se onkin yhden ihmisen koira ja naisen koira. Miehiin kohdistuneessa pelossa Bonu on edennyt paljon. Se ei luimi enää nurkissa hoitopaikan miesten ilmestyessä huoneeseen, vaan menee rohkeasti hakemaan rapsutuksia ja silityksiä. On se jopa kömpinyt sohvalle viereen maatekin! Bonu matkustaa vallan upeasti autossa ja perusluonteeltaan se on utelias koira. Tämän koiran kanssa voisi harrastaa vaikka ja mitä. Se tykkää yhdessä tekemisestä ja asioiden opetteluista ja se on todella fiksu!

21.10.2017
Bonu on hyvin läheisyydenkaipuinen poika. Se osaa istua ja mennä maate. Se on myös sisäsiisti ja osaa itse pyytää ulos raapimalla ovea tassullaan. Bonu osaa kulkea hihnassa melko hyvin ja aidatulla alueella sitä voi pitää vapaana, se tulee hienosti kutsuttaessa luokse. Se on fiksu ja nopea oppimaan uusia asioita ja osaa jopa avata ovia. Tyypillisen pennun tavoin se tuhoaa myös tavaroita. Erityisesti silloin, kun ihmiset eivät ole paikalla. Tulevan kodin tuleekin panostaa yksinolon opettelemiseen sekä huomioida mahdollinen eroahdistus.

Bonun hoitopaikassa on kissoja ja useampi koira. Poika tulee hienosti toimeen hoitopaikan narttukoirien kanssa ja sen paras kaveri onkin erittäin energinen koiramummo Nadja. Uroskoirille Bonu hiukan ajoittain uhittelee, joten uroksien seuraan Bonua ei varmuudeksi luovuteta. Kissoja Bonu pentumaisesti innostuu jahtaamaan. Bonu on luonnossa aika komea koira. Sillä on sudenharmaa turkki ja hauskat luppakorvat

27.5.2017
Borya lensi tänään ikiomaan kotiinsa. Onnea perheelle ja hyvää elämää pikkuiselle Boryalle!

7.5.2017
Lottovoitto napsahti Boryan kohdalle! Pikkuinen sai nimensä eteen tekstin varattu ja sitä odottaa ikioma koti <3

26.4.2017
Lisätty video huhtikuulta, jossa pennut tutustuvat kissoihin.

21.3.2017
Aktiivimme tapasivat maaliskuisella Romania matkallaan, myös Kristalin pentueen. He kuvailivat pentuetta näin: ” tämä pentue on vaan niin ihana! Ihan mahtavia pentuja. Ennakkoluulottomia, reippaita ja pelottomia karvamöykkyjä”. Pentueen luonteiden erot ovat alkaneet tulla esiin. Borya vetäytyi aluksi koppiin, ihmettelemään vieraita aran äitinsä rinnalle. Ei siis ole ihan varmaa onko ujo tai vaan rauhallisempi kuin muut pennut. Borya tulee kuitenkin hetken tuumailtuaan itse ihmisen luokse ja voi rakkaus. Siinä missä muut pennut riekuu, niin tämä on itse rauhallisuus. Se tepastelee kömpelösti ihmisen luokse, painautuu syliin ja pyllähtää siihen selälleen silmät onnesta sirillään. Se on mielettömän kohtelias, lempeä ja hellä jo tässä iässä. Täydellinen tyyppi! Välillä se urisee hauskasti, kun saa maharapsuja ja on hirmu onnellinen. Ei villiinny missään vaiheessa, vaikka muut vouhottaa jaloissa, vaan seisoskelee ja odottaa hiljaisena omaa vuoroaan ja pyllähtää selälleen rapsutuksia varten.
Kooltaan Borya on toiseksi isoin pentu.

28.2.2017
Lisätty video helmikuun lopulta.

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua.

Borya on kastroitu, asianmukaisesti rokotettu, ulko- ja sisäloishäädetty ja testattu useiden sairauksien varalta. Lisäksi Borya on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.
Yhteyshenkilö: Tanja Nummelin

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.