Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.
Perustiedot ja tausta
(päivitetty 11.7.2021)
Mihai Grigorie on romanialainen eläinsuojelija ja eläinlääkäri, joka on mahdollisimman monia eläimiä auttaakseen perustanut M.G. Rescue -nimellä toimivan tarhan, noin 30 kilometrin päähän Bukarestista. Tarha on vielä rakennusvaiheessa, mutta tarkoituksena on, että kun tarha on valmis, sieltä löytyy eläinten majoittamisen lisäksi tilat myös sterilointien tekemiseen. Tarhalla elää kodittomien koirien lisäksi myös muita eläimiä, kuten kissoja, vuohia ja hevosia.
Mihai pelastaa tarhalle koiria lunastamalla niitä pahamaineisilta kunnallisilta tarhoilta ja ottamalla huomiinsa löytämiään, hylättyjä koiria. Lisäksi Mihain tutut ja paikalliset pyytävät usein Mihain apua löytäessään itse kodittomia koiria kuljeksimasta alueella. Näin kävi myös Garden-pentujen tapauksessa. Pennut olivat syntyneet erään paikallisen rouvan puutarhaan. Pentujen ollessa noin neljän viikon ikäisiä rouva oli yhteydessä Mihaihin ja pyysi tätä ottamaan turvattomat pennut suojaan tarhalle. Yrityksistä huolimatta pentujen emoa ei valitettavasti onnistuttu saamaan kiinni, joten pennut ovat joutuneet eroon äidistään jo hyvin nuorena.
Pentujoukkio on ehtinyt kasvaa tarhalla nyt noin 3,5 kuukauden ikään. Lilium, Lupinus, Corylus, Achillea, Geranium, Aruncus, Crocus, Muscari, Phlox ja Monstera ovat tavallisia peruspentuja, energisiä ja leikkisiä ja tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Mihai kertoo, että pentueen mustat yksilöt, joihin myös Lilium kuuluu, ovat hieman ujompia kuin kaksi harmaanruskeaa sisarustaan. Tämän ihmeempiä eroja ei tarhaoloissa ole voitu näin pienistä pennusta havaita. Yleisesti ottaen pennut suhtautuvat ihan hyvin ihmisiin, toki ne ovat vielä hyvin tottumattomia, sillä kokemusta ihmisistä on rajatusti. Pennut eivät juurikaan ole haukkuneet tarhalla.
On hyvä huomioida, että pennut ovat vielä hyvin nuoria, joten niiden käytös tulee muuttumaan paitsi kotiutumisen, myös aikuistumisen myötä. Emme myöskään tiedä mitään pentujen perimästä, joten on mahdotonta arvioida millaisia ominaisuuksia pennuissa mahdollisesti voisi aikuisena olla.
Lilium on vielä ihmisten suhteen tottumaton ja hieman ujo, joten se tulee tarvitsemaan paljon positiivisia kokemuksia paitsi ihmisistä, myös ympäröivästä maailmasta. Muutos uuteen kotiin muuttaessaan tulee varmasti olemaan sille alkuun iso ja pelottava. Liikenne, vieraat ihmiset, hihnalenkkeily ja sisätiloissa asuminen ovat pennulle täysin vieraita asioita ja tottuminen voi viedä aikaa. Menneisyyden ikävät kokemukset voivat myös uudessa ympäristössä nostaa päätään yllättävinkin tavoin.
On tärkeää, että Liliumin tulevalta perheeltä löytyy kärsivällisyyttä ja taitoa olla tukena nuoren koiran kasvussa aikuiseksi. Myös aiemmasta kokemuksesta ujoista tai epävarmoista koirista on varmasti hyötyä. Lilium etsii ujoutensa vuoksi kotia, jossa mielellään olisi jo ennestään kiltti ja reipas koirakaveri tukemassa kotiutumista ja tottumista uusiin ympyröihin, mutta tapauskohtaisesti muitakin vaihtoehtoja harkitaan. Liliumia ei luovuteta ensimmäiseksi omaksi koiraksi eikä kaupungin keskustaan, vaan uuden kodin tulisi sijaita rauhallisemmassa ympäristössä. Pennuilla riittää kujeita, joten tärkeää on myös varustautua aimo annoksella huumorintajua ja kärsivällisyyttä. Adoptoimme koiria vain koteihin, joissa sitoutuminen koiralähtöiseen käsittelyyn on itsestäänselvyys.
Lilium on musta, pörröturkkinen narttukoira. Kaikki Garden-pennut, mukaan lukien Lilium, ovat nyt kutakuinkin 40 cm korkeita ja painavat noin 9 kiloa. Mihai arvioi, että pennut tulevat aikuisena olemaan 50-60 cm korkeita ja noin 20-25 kilon painoisia, eli isohkoja keskikokoisia koiria. Toki koko on vain arvio.
Päivitykset
27.11.2021
Lilium saapui tänään kotiin oman perheensä luokse ja sai uuden elämän kunniaksi uuden nimen Lilli. Onnea yhteiseen tulevaisuuteen Lilli ja perhe!
5.9.2021
Suloinen Lilium on varattu omaan kotiin.
11.7.2021
Saimme Mihailta uuden videon pennuista. Liliumilla näyttää olevan käytössä myös suosittu “romanialainen hymy”, eli Lilliumilla on tapana vetää nenän ruttuun ja näyttää hampaitaan ikään kuin hymyilisi. Tämä ei liity lainkaan vihaisuuteen, vaan enemmänkin Lilium tekee tätä jos innostuu, ilahtuu tai yrittää mielistellä. Tulevan kodin on hyvä ymmärtää koiran elekieltä, jottei hymyilyynkään liittyen tule väärinymmärryksiä.
Osa Liliumin sisaruksista on jo saapunut omaan kotiin Suomeen. Missä on Liliumin oma koti?
10.4.2021
Lilium aloitti oman kodin etsinnän Kulkurien adoptio-ohjelmassa.
Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan. Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkitsemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.
Lilium saapuu Suomeen asianmukaisesti steriloituna, rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lilium on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.
Liliumin yhteyshenkilönä toimii Mari Jokinen.