Kodin saanut koira: LISSA (Ophelian pennut)

Syntymäaika: Noin 3/2018
Sukupuoli: Narttu
Ei steriloitu
Sijainti: Romaniassa (Cosoba/Ioana Bodea)
Kokoarvio:

 

Perustiedot ja tausta

(Päivitetty 19.10.2018)
Ioana Bodea on yksityinen eläinsuojelija joka on perinyt eläinrakkautensa omilta vanhemmiltaan ja isovanhemmiltaan. Ioana toimii vapaaehtoisena työntekijänä One Rescue Associationin tarhalla, Cosobassa, jossa hänellä on paikkoja myös omille suojateilleen joista suuri osa on Kulkurien adoptio-ohjelmassa.

Tapasimme Ioanan käydessämme heinäkuussa 2018 taas Romaniassa. Siltä reissulta Ioanalta tuli ohjelmaan Ophelia ja Ophelian kuusi pentua, Piti, Roti, Bunni, Kiddi, Joj ja Lissa. Ioana kertoi meille Ophelian tarinan, joka on melko tyypillinen Romaniassa mutta silti aina yhtä surullinen. Ioanan ystävä oli huomannut Ophelian pentuineen kotinsa läheltä, tien varresta. Tällöin yksi pennuista oli menehtynyt auton alle, ja myöhemmin vielä kaksi muuta huonokuntoista pentua menehtyivät. Kuusi pentua jäi henkiin ja pääsi Ophelian kanssa turvaan Ioanan avustuksella. Ophelia ja pennut muuttivat One Rescue Associationin tarhalle, josta ne nyt alkavat etsiä sitä omaa kotiaan.

Lissalle etsitään koirakokenutta kotia, rauhallisella alueella. Kotona saisi mielellään valmiiksi asua rauhallinen ja ystävällinen koira koska Lissa varmasti hyötyisi kovasti tällaisesta kaverista. Lissaa ei luovuteta pienten lasten perheeseen.

Lissa on nyt noin 25cm, 5kg. Aikuisena hänestä kasvaa arvion mukaan noin 45cm, 10-12kg. Tämä on kuitenkin vaan arvio.

Päivitykset

10.11.2018
Lissa pääsi tänään tekemään elämänsä jännittävämmän ja tärkeimmän reissun, Romaniasta Suomeen, omaan kotiinsa. Matka sujui lentokentältä kotiin hienossa ja turvallisessa kevytkangashäkissä, joka on oiva turvapaikka aremmalle koiralle, uuden elämän alkutaipaleella.

25.10.2018
Joskus tähdet ovat oikeassa asennossa. Lissan huomasi aikuisperhe, joka elää rauhallista elämää Lissalle sopivassa ympäristössä. Kun tämä pieni arkajalka vielä sulatti sydämet, niin adoptioprosessi päättyi tänään siihen, että Lissasta tehtiin varaus omaan kotiin. Huikean paljon onnea Lissalle ja perheelle!

19.10.2018
Lissa on pentu jota voisi myös kuvailla sanalla arka. Tai vetäytyväinen. Tarhaoloissa on hieman hankalaa saada täyden selvyyden siitä, johtuuko tämä Lissan vetäytyneisyys osittain, kokonaan vai ei lainkaan, siitä millainen elämä tarhalla on. Lissalle tarhaympäristö ei kuitenkaan toimi lainkaan, vaan sen täytyisi pian päästä oman kotinsa rauhaan ja hiljalleen siitä tottua elämään kotikoirana. Tärkeää on, että Lissa pääsee rauhalliseen ympäristöön ja että perhe ymmärtää ja huomioi Lissan tarpeet ja sitoutuu antamaan sille tilaa sekä aikaa, sopivasti kannustaen ja tukien. On mahdollista, että Lissa tulee aina olemaan koira, jolle vaan oma perhe merkitsee jotain.

5.9.2018
Lissa on edelleen Ophelian pennuista se joka tarvitsee eniten aikaa ja rauhallisuutta ympärilleen. Mahdollisesti Lissa on nähnyt ja kokenut enemmän kuin mitä sisarukset ovat nähneet, sillä tyttö on eri tavalla huolestunut kuin sisaruksensa. Ioana tekee pitkäjänteisesti töitä sosiaalistamalla Lissaa ja pyrkii antamaan hieman ylimääräistä aikaa tälle, aina kun vaan mahdollista. lissa pääsi ensimmäistä kertaa liinassa tarhan nurmialueelle ja se vaikutti oolevan jännän lisäksi myös mielenkiintoista. Positiivista tässä oli myös se, että vaikak Lissa koki tilanteen jännäksi, se kuitenkin pystyi vielä syömään, eli liian ahdostunut se ei tässä tilanteessa ollut. Lissa myös nuuski ympäristöä, joten tyttö on myös utelias.

Lissa asuu tällä hetkellä emonsa Ophelian ja veljensä Bunnin kanssa, muut pennut jäivät asuttamaan toista häkkiä. Joj sisko varattiin juuri omaan kotiin.

18.7.2018
Lissa astui adoptio-ohjelmaan muiden perheenjäsentensä tavoin. Lissa on toinen penteen tytöistä. Tytöt ovat herkempiä kuin pentueen pojat ja myös pienikokoisempia. Lissa muistuttaa pennuista eniten äitiään ulkonäöllisesti. Lissa on myös pentueen ujoin, joka mielellään antaa muille pennuille tilaa eikä todellakaan tee itsestään numeroa. Tarhalla olo kaikkine äänineen pelottaa sitä hieman ja olisikin hyvä mikäli Lissalle nopeasti löytyisi se oma, rauhallinen koti jossa hän voisi oppia kotikoiran saloihin. Lissalle etsitään koirakokenutta kotia, rauhallisella alueella. Kotona saisi mielellään valmiiksi asua rauhallinen ja ystävällinen koira koska Lissa varmasti hyötyisi kovasti tällaisesta kaverista. Lissaa ei luovuteta pienten lasten perheeseen.


Pentua harkitsevalla on suuri vastuu. Omat resurssit on ehdottoman tärkeää punnita huolella. Ajan, motivaation ja sitoutuneisuuden täytyy olla kohdallaan.

Pentua harkitessa täytyy muistaa, että mm. sisäsiisteys on opeteltava alusta lähtien, hihnakäytös on täysin uusi asia, muihin koiriin tutustumistakin saattaa joutua harjoittelemaan eikä yksinolo suju heti itsestään. Tavaratkin saattavat päätyä tylsistyneen ja aktiivisen pennun kitaan ja leluiksi ihan vain vahingossa. Pentu tarvitsee paljon selkeitä rajoja, johdonmukaista, positiiviseen palkistemiseen keskittyvää koulutusta ja rakkautta kasvaakseen tasapainoiseksi aikuiseksi.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutuessa muuttua.

Lissa saapuu Suomeen steriloituna (mikäli fyysisesti on siihen valmis), asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Lissa on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Mikäli Lissa kotiutuu Suomeen niin nuorena, että sitä ei steriloida ennen kotiutumista, tuleva koti sitoutuu steriloimaan koiran kohtuullisen ajan kuluessa sen saavuttua Suomeen, mieluiten neljän kuukauden sisällä. Yhdistys osallistuu kodin niin halutessa sterilointikustannuksiin 70 eurolla kuittia vastaan. Olethan myös yhteydessä yhdistykseen (varaajaan) ennen sterilointia.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasti sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Lissan yhteyshenkilö on Mia Takolander

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/oana.numbsoul/videos/a.1880633982001267/1979717798759551/?type=3&theater” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: