Päivitetty 24.11.2021

Kotia etsivä koira: MARO, ERITYISADOPTIO (tulossa Suomeen 27.11.!)


Syntymäaika: 2016
Sukupuoli: uros
Sijainti: Romaniassa (Luiza Mandru / One Rescue Association)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyvään adoptioprosessin kulkuun ja luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Perustiedot ja tausta

Romaniassa, kylässä nimeltä Grădiştea, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana, laittaen apua tarvitsevat eläimet omien tarpeidensa edelle. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 kerrallaan, joista noin puolet ovat yleensä pentuja ja puolet aikuisia. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Eläimet, jotka Luizalle päätyvät, ovat ihmisten pelloille, metsiin tai teiden varsille hylkäämiä entisiä kotikoiria. Välillä Luiza saa myös joko puhuttua tai ostettua eläimiä niitä huonosti kohtelevilta omistajiltaan. Kulkurien adoptio-ohjelmaan tulevat kaikki Luizan koirat, jotka todennäköisimmin sopeutuvat kotikoiriksi Suomeen.

Gradistean kylässä asui vanha arvostettu ja kunnioitettu pariskunta. Pariskunta piti aiemmin hyvää huolta eläimistään, mutta iän kertyessä eläimistä huolehtiminen kävi vaikeksi. Ennen pitkää pariskunta päätyi vanhainkotiin. Koirat, josta pariskunta oli pitänyt huolta jäivät jälkeen, eikä niillä ollut ketään, joka niistä huolehtisi. Pihalla oli useita koiria, joista osa katosi pian. Luiza epäili, että niille on tehty jotakin pahaa ja päätti yrittää auttaa jäljellä olevaa kahta koiraa. Ensimmäisellä yrittämällä Luiza sai vain (nykyisin jo kodin saaneen) Goldyn kiinni, seuraavana päivänä hän tuli uudelleen katsomaan Maroa ja huomasi, että tämän oikealle takajalalle oli käynyt jotakin. Luiza epäili, että Maroa olisi pahoinpidelty tai että auto olisi osunut siihen. Luiza onnistui saamaan Maron kiinni ja Luizalla olleen tilanpuutteen vuoksi (ja jotta Maro saisi jalalleen hoitoa) toimitti hän koirat One Rescue Association tarhalle fosteriin.

Röntgenkuvista ilmeni, että Marolla oli oikea lonkka sijoiltaan. Jalka leikattiin 13.5.2019 poistamalla reisiluun kaula ja reisiluun pää sekä korjattu kämmenluiden murtuma ydinpinnoilla. Operaation jälkeiset röntgenkuvat otettiin 4.9.2019, ja niistä on suomalaisen eläinlääkärin lausunto. Lausunnossa todetaan, että reisiluun pään ja kaulan poisto tämän kokoisella koiralla voi aiheuttaa vaihtelevaa ontumaa ja jalan liikeradan rajoitusta, mutta toisinaan tämänkin kokoinen koira voi pärjätä tällaisella jalalla. Maro siis voi ihan hyvin tällä hetkellä, mutta tulevan kodin tulee ottaa huomioon, että Maron liikkuminen häkin takia on hyvin rajoitettua eikä ole varmaa tietoa miten reipas liikuntaa vaikuttaa sen vointiin. Jalka ja mahdolliset kivut olisikin hyvä tutkia kotiutumisen jälkeen, jotta poika voisi varmasti elää iloista ja kivutonta elämää. Kodin on myös syytä varautua säännölliseen fysioterapiaan ja erilaisten tukiravinteiden tarjoamiseen, sekä mahdollisesti myös loppuiän kipulääkitykseen.

Saadessaan vieraita häkkiiin Maro ravistelee aluksi ja miettii ensin mökissään, miten vieraisiin tulisi suhtautua. Uteliaisuus vie kuitenkin pian voiton ja se tulee vieraiden luo. Ravistelun lisäksi Maro käyttää taidokkaasti muita rauhoittavia signaaleita kuten venyttelyä. Jännittäessään se steppailee hauskasti halutessaan kovasti tulla ihmisen luo. Maro tulee hyvin toimeen häkkikaverinsa kanssa, eikä sen kuultu haukkuvan.

Maro tarvitsee kodin, joka haluaa kärsivällisesti rakentaa luottamusta hiukan ujoon koiraan, ja huolehtia kokonaisvaltaisesti kovia kokeneen kulkijan hyvinvoinnista. Reipas koirakaveri voisi olla hyväksi kotikoiran elämään opettelussa, mutta Maro sopisi varmasti myös ainoaksi koiraksi. Maro voisi sopeutua myös kerrostaloon, mutta operoidun jalan vuoksi rappujen määrän tulisi olla mahdollisimman pieni.

Maro on noin 50 cm korkea ja painaa noin 20 kg.

 

Päivitykset uusimmasta vanhimpaan

24.11.2021

Sydänmato on selätetty niin pitkälle, että Maro voi valmistautua uuteen matkaan. Se jättää aivan pian lopullisesti tarhan taakseen, ja saapuu Suomeen osaavaan kotihoitoon 27.11.2021. Parasta toki olisi, jos sillä olisi pian myös se ikioma, huolehtiva koti kiikarissa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millainen kultakimpale pojasta kuoriutuukaan!

13.10.2021

Ei ole Maro-paralla kaikki onnentähdet oikeassa asennossa: lähtövalmisteluissa sillä todettiin sydänmatotartunta, eikä se pääse suunnitellusti matkustamaan kotihoitoon. Maro jää siis vielä toistaiseksi kotihäkkiinsä odottamaan, että kallis sydänmatohoito saadaan toteutettua. Koska sillä ei ole omaa kotia odottamassa, kustannusten kattamiseen tarvitaan ystävällisten lahjoittajien tukea. Uskomme, että Marolla on ystäviä, jotka haluavat auttaa poikaa!

24.9.2021

Voi rakas Maro! Lähes kahden vuoden odotuksen jälkeen ovi uuteen elämään on vihdoin avautumassa: sille on varattu matkalippu kotihoitoon Suomeen 30.10. Parasta toki olisi, jos sen korvaan voitaisiin kuiskata: pääset suoraan omaan loppuelämän kotiisi.

13.9.2021

Aktiivimme tapasivat Maron pitkästä aikaa. Herraa ujostutti, eikä se lähestynyt vieraita. Sen sijaan tutun Adinan kanssa Maron häntä alkoi heilua, ja se oli selvästi ilahtunut tämän näkemisestä. Toivottavasti Maro löytäisi pian oman ihmisen, joka haluaisi kärsivällisesti rakentaa luottamusta upean koiran kanssa, ja jonka näkeminen saisi pojan hännän aina vispaamaan. Lisätty muutamia uusia kuvia sekä valloittava video, jossa Maro nauttii päästyään pois häkistä!

3.5.2021

Saimme pitkästä aikaa pojan kuulumisia ja uuden videonkin upeasta pojasta. Maro voi hyvin, ja on hoitajansa mukaan “sweet and friendly”, suloinen ja ystävällinen, aina vain. Koirassa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Se vain odottaa ja odottaa, että ikioma ihminen huomaisi sen. Sillä aivan varmasti jossakin on koti, joka osaa arvostaa poikaa ja ottaa vastaan sen ystävyyden ja luottamuksen.

21.7.2020

Saimme uuden videon ja pari kuvaa hellyyttävästä kultapojasta. Nyt vain pitäisi löytää se oma koti tälle kultakimpaleelle!

26.6.2020

Maro asuttaa häkkiään kuten aina. Ehkäpä koti huomaisi sen nyt, kun pojasta saatiin yksi hiukan tuoreempi videokin?

5.2.2020

Lisätty hymypoika-Marosta uusia kuvia ja vauhdikas video. Videolla Maro iloitsee sille tutusta Ioanasta – ja samalla näyttää miten paljon se rakastaisi omaa ja tuttua ihmistä! Hyppiessä ja pomppiessa Maron operoitu takajalka ei näyttäisi vaivaavan, mutta täytyy muistaa, että innostuneena mahdolliset ongelmat tai kivut saattavat jäädä taka-alalle. Kodin on siis hyvä varautua kuntouttamaan jalkaa, mutta pojan ilo ja uskollisuus palkitsee varmasti moninkertaisesti!

20.1.2020

Aktiivimme kävivät joulukuun reissulla tervehtimässä Maroa. Vieraiden saavuttua Maron häkkiin se pysyy aluksi visusti sisällä turvallisessa kopissaan, aran häkkitoverinsa kanssa. Adina kertoo, että Maroa jännittää, koska vieraita on nyt paljon – tuttujen ihmisten kanssa se on yleensä ihan ok. Aktiivimme siirtyvät syrjempään häkiltä, ja Adina houkuttelee Maroa herkuilla. Poika tuleekin ulos häkistä, ja suhtautuu selkeän positiivisesti Adinaan: se hakee ensin nameja maasta, mutta sitten jo Adinan kädestä. Se ei palaa takaisin häkkiinsä, vaan heiluttaa häntää aktiiveille, vaikkei anna koskea itseensä. Maro on avoimen oloinen, mutta hyvin varovainen: se säpsyy äkkinäisiä liikkeitä, muttei kuitenkaan peräänny. Tällä reissulla aktiivit eivät voineet arvioida pojan liikkumista kovin hyvin, sillä Maro liikkuu jännityksen takia hyvin vähän ja hitaasti. Se käyttää kuitenkin varovasti toista takajalkaansa. Lisätty kuvia.

8.12.2019
Maro aloitti kodin etsimisen Kulkureiden adoptio-ohjelmassa.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

On myös tärkeää muistaa, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Maro saapuu Suomeen asianmukaisesti kastroituna, rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Maro on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Erityisadoptiossa olevat koirat on valittu huolellisesti yhteistyötahojemme kanssa yhteistyössä. Koirilla esiintyy jo tiedossa olevia puutteita, mutta niiden uskotaan soveltuvan kotikoiriksi, kunhan niiden mahdolliset erityistarpeet osataan tulevassa kodissa ottaa huomioon. Kulukorvaus näille koirille määräytyy tapauskohtaisesti. Erityisadoptioon kuuluville koirille tehdään normaalin luovutussopimuksen lisäksi erillissopimus erityisadoptioon kuuluvan koiran omistajalle.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Maron yhteyshenkilö: Maiju Lanki

 

 

 

 

 

 

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa