Kodin saanut koira: MARO, ERITYISADOPTIO

Syntymäaika: 2016
Sukupuoli: uros
kastroitu
Sijainti: Suomessa (Sipoo)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyvään adoptioprosessin kulkuun ja luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Perustiedot ja tausta

Romaniassa, Grădiştean kylässä, asuu hyväsydäminen ja loputtoman ahkera Luiza Mandru. Luiza on toiminut yli vuosikymmenen ajan aktiivisena, vapaaehtoisena eläinsuojelijana ja on Kulkurien pitkäaikaisimpia yhteistyökumppaneita. Luiza ja hänen aviomiehensä Stefan pitävät omistamassaan omakotitalossa noin 40 koditonta koiraa kerrallaan. Osa koirista asuu sisätiloissa ja osa melko tilavilla, aidatuilla alueilla talon pihalla. Koiria päätyy Luizalle hänen tai kyläläisten löytäessä niitä lähialueelta pelloilta, metsistä tai teiden varsilta ja ne ovat yleensä entisiä omistettuja ja sittemmin hylättyjä koiria tai näiden jälkeläisiä. Luiza ja Stefan huolehtivat kahdestaan eläimistään ja lisäksi he pyrkivät toimimaan aina resurssiensa salliessa alueella kestävän eläinsuojelutyön parissa sterilointikampanjoita järjestäen, jotta jonain päivänä alueella olisi vähemmän kodittomia eläimiä. 

Mandrujen kotikylässä Grădişteassa asui vanha arvostettu ja kunnioitettu pariskunta. Pariskunta piti aiemmin hyvää huolta eläimistään, mutta iän kertyessä eläimistä huolehtiminen kävi vaikeaksi, ja pariskunta päätyi vanhainkotiin. Koirat, josta he olivat pitäneet huolta, jäivät oman onnensa nojaan, ja osa katosi pian. Luiza päätti yrittää auttaa jäljellä olevaa kahta koiraa, Goldya ja Maroa. Ensimmäisellä yrittämällä Luiza sai vain (nykyisin jo kodin saaneen) Goldyn kiinni. Seuraavana päivänä hän tuli uudelleen katsomaan Maroa ja huomasi, että tämän oikealle takajalalle oli käynyt jotakin. Luiza epäili, että Maroa olisi pahoinpidelty tai että auto olisi osunut siihen. Luiza onnistui saamaan Maron kiinni ja Luizalla olleen tilanpuutteen vuoksi (ja jotta Maro saisi jalalleen hoitoa) toimitti hän koirat One Rescue Association tarhalle maksulliselle hoitopaikalle.

Romaniassa otetuista röntgenkuvista ilmeni, että Marolla oli oikea lonkka sijoiltaan. Jalka leikattiin 13.5.2019 poistamalla reisiluun kaula ja reisiluun pää.  Maro voi tarhalla asuessaan ihan hyvin, eikä sillä havaittu vähäisten kontaktien aikana erityistä kipukäytöstä. Sen liikkuminen oli kuitenkin häkin takia hyvin rajoitettua kahden ja puolen vuoden ajan, eikä sille tarhalla voitu tehdä resurssien puuttuessa leikkauksen jälkeistä kuntoutusta, kuten kotikoiralle olisi tehty.

Suomeen tultuaan Maro kävi ortopedin vastaanotolla 21.12.2021. Se sai sekä hyviä että huonoja uutisia. Koira tutkittiin kattavasti: sen liikkumisesta tehtiin arvio, sille tehtiin kattava palpointitutkimus ja lisäksi se röntgenkuvattiin uudestaan. Leikattu lonkka näyttää juuri siltä kuin sen pitäisikin, eikä se vaikuta tällä hetkellä vaivaavan Maroa. Puuttuva reisiluunpää aiheuttaa kuitenkin jonkun verran epäsymmetristä liikettä, kyseisen reiden lihasköyhyyttä sekä jalan puutteellisempia liikelaajuuksia.

Röntgenkuvissa paljastui, että Marolla on molemmissa kyynärnivelissä nivelrikko. Nivelrikon vuoksi Maro sai Librela-pistoksen ja 10 päivän kipulääkekuurin. Ortopedi totesi, että Maron kanssa ei tulisi tehdä pidempiä lenkkejä, jotta nivelrikko ei ala oireilla, vaan mieluummin useita lyhyitä. Liikunta on kuitenkin tärkeää paitsi aktivoinnin, myös fyysisen kokonaiskunnon vuoksi: nivelrikon vuoksi on erityisen tärkeää, ettei Marolle kerry ylipainoa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Librela ja tarvittaessa kipulääke toimivat hyvin nivelrikon hoitoon.

Marolla on käynyt pari kertaa fysioterapeutti, ja hän teki samat havainnot kuin ortopedi. Fysioterapeutti totesi Maron olevan paljon paremmassa kunnossa kuin mitä hän odotti koiralta, jolle on tehty reisiluunpään poisto ja jota ei ole lainkaan kuntoutettu! Marolla ei ole mitään suurempia jumitiloja kehossaan eikä se ole täysin lihasköyhä, joten näistä lähtökohdista oli joulukuussa 2021 hyvä aloittaa fysioterapia. Maron kanssa alettiin harjoitella leikatun jalan aktiivisempaa käyttöä ja siten parantamaan takapään symmetriaa. Myös kyynärnivelten liikkuvuutta pyritään tukemaan. Fysioterapeutti suunnitteli myös Marolle sopivaa ohjelmaa ulkoilussa etenemiseen. Kotihoitaja onkin harjoitellut paljon Maron kanssa, ja tulokset näkyvät jo hienosti: kehonhallinta ja lihasvoiman kasvu ovat jo varsin hyvällä tolalla! Marolla on käynyt myös hieroja, ja uusimpana aluevaltauksena Maro käy vesiterapiassa.

Nyt siis tiedämme varsin tarkkaan Maron tämänhetkisen terveydentilan, mikä on hyvä asia! Maron tulevalla kodilla tulee olla resursseja sitoutua pitkäjänteiseen ja huolelliseen jatkokuntoutukseen, ja käyttää Maroa säännöllisesti tuki- ja liikuntaelinten ongelmiin perehtyneellä eläinlääkärillä. Nivelrikon kanssa on aivan mahdollista elää pitkä ja hyvä elämä, mutta se vaatii kodilta sitoutuneisuutta kivun tunnistamiseen ja hoitoon. Erilaisista nivelten tukiravinteista on myös hyötyä. Maron asuinpaikan kannalta olisi tärkeää, ettei se joutuisi esimerkiksi jatkuvasti kulkemaan portaita tai hyppimään korkealle.

Maro valikoitui lokakuussa 2021 kotihoitoon Suomeen, mutta lähtövalmisteluissa sillä havaittiin sydänmatotartunta. Se hoidettiin Romaniassa ennen kotihoitoon tuomista. Sydänmadon hoitokulut olivat suuret, mutta ne katettiin ystävällisten lahjoittajien avulla Sydänten joulu -kampanjassa jouluna 2021. Maro saa vielä parin kuukauden ajan jälkihoitoa kerran kuussa annettavana tablettina. Sillä ei ole mitään oireita sydänmadosta.

Pienistä terveysongelmista huolimatta Maro on oikea kultakimpale, ja se sulattaa välittömästi kaikkien sen tavanneiden sydämet. Ihmisiä se rakastaa yli kaiken, ja rapsutukset ovat parasta maailmassa. Maro on sopeutunut loistavasti kotihoitoon; se on todellinen ihmisten koira. Se ei ole varsinaisesti mikään energiapommi, vaan ennemminkin pohdiskelija ja mukana olija. Aika rauhallinen kyllä, jos sille tarjoaa mahdollisuuden nukkumiseen, mutta toisaalta pörräisi kyllä koko ajan mukana, jollei ihminen selvästi osoita, että nyt on lepoaika. Vähitellen se on oppinut rauhoittumaan myös ihmisen läsnäollessa. Maro on osoittanut hiukan eroahdistuksen merkkejä kotihoitajan poistuessa kotoa, mutta yksinolon haasteita työstetään nyt aktiivisesti. Herra on osoittautunut varsin älykkääksi kaveriksi: kotihoitajan tarjoamat älypelit ja nenätyöskentelyt ovat parasta, ja se keksii hyvin nopeasti oikeat ratkaisut. Maro vaatii siis ehdottomasti virikkeitä, sillä se nauttii kaikesta yhdessätekemisestä niin paljon, että kaikenlainen touhuaminen on olennaista kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta!

Maro etsii ensisijaisesti kotia, jossa se saisi olla perheensä ainoa silmäterä, ja saisi oman ihmisensä jakamattoman huomion. Maro ei alkuunsa liiemmin välittänyt kotihoitajan toisista koirista, mutta kolmen kuukauden jälkeen ne alkoivat löytää yhteisen sävelen, ja nyt ne tulevat jo mainiosti toimeen. Marolla on aikanaan eli heti löydettäessä esiintynyt myös resurssien puolustusta, mikä saattaa johtaa yhteenottoihin toisen koiran kanssa – etenkin, kun Maron mielestä ihminen on parasta maailmassa, ja ruoka tulee sitten heti toisena. Se on kuitenkin tarhalla tullut hyvin toimeen kaikkien häkkikavereidensa kanssa. Jos kotona kuitenkin odottelisi toinen koira, sen tulisi olla tasapainoinen ja rauhallinen sekä melko pienikokoinen, sillä kemioiden kohdatessa Maron fyysinen terveys ei välttämättä kestä kovaa riehumista. Perheen tulee myös varautua koirien hyvin rauhalliseen totuttamiseen toisiinsa.

Maro on testattu Suomessa kahteen kertaan rauhallisten kissojen kanssa, eivätkä ne aiheuta pojassa oikein minkäänlaisia reaktioita. Kissakoti ei siis ole ollenkaan mahdoton ajatus, kunhan perhe varautuu totuttamaan eläimet toisiinsa riittävän kärsivällisesti.

Maron ei ole kuultu haukkuvan tarhalla, ja kotihoidossakin haukahdukset ovat olleet vähäisiä. Se voisikin sopeutua monenlaiseen ympäristöön, mutta kyynärnivelien nivelrikon vuoksi rappujen määrän tulisi olla mahdollisimman pieni.

Perheen tulee tiedostaa, että ihmisläheisen Maron kanssa yksinoloa pitää määrätietoisesti harjoitella heti alusta lähtien, jottei sille pääse kehittymään eroahdistusta. Maro on aivan ihana poika, joka vain odottaa, että oikea perhe nyt, vihdoin, huomaisi sen!

Maro on hyvin käytännöllisen kokoinen: 48 cm korkea ja painaa 15 kg.

Maro matkusti 27.11.2021 kotihoitoon Suomeen. 

 

Päivitykset uusimmasta vanhimpaan

31.7.2022

Tänään on juhlapäivä: Maro muutti omaan loppuelämän kotiinsa, jossa sitä rakastetaan ehdoitta ja se tulee saamaan kaiken tarvitsemansa hoidon ja huomion <3 Onnea yhteiseen elämäänne, rakas Maro ja oma ihminen!

7.7.2022

Vihdoin, yli kahden ja puolen vuoden adoptio-ohjelmassa olemisen jälkeen Maron nimen eteen ovat ilmestyneet kirjaimet VARATTU. Se tarkoittaa, että Maroa odottaa ikioma koti ja ihminen!

14.6.2022

Maron lääkitystä on säädetty, ja nyt gabapentiinillä ja Librela-pistoksella kivuton elämä vihdoin hymyilee kunnolla 🙂 Poika on myös saanut säännöllisen fysioterapian ja vesiterapian avulla lihaksia, ja epätasapainoinen tarhakoira on enää vain ikävä muisto.  Maro on iloinen ja onnellinen, ja olisi ihan valmis siirtymään ikiomaan kotiinsa!
Lisätty video ja kesäkuva.

12.5.2022
Maron vointi on vähän vaihdellut viime päivityksen jälkeen, joten Maron kanssa käytiin tänään Askeleessa kipututkimuksessa. Kävi ilmi, että Maro on saanut itsensä aika jumiin – ilmeisimmin liikunnan aloittaminen yhdessä jo aiemmin todettuihin vammoihin on aiheuttanut tämän. Maro sai kunnon kipulääkityksen ja nyt jäämme seurailemaan miten kipulääkitys vaikuttaa! Kuntoutusta jatketaan myös Maron kohdalla ja Maro onkin käynyt pariin otteeseen kokeilemassa harjoittelua vesimatolla. Lisätty Marosta upeita kuvia, jotka ovat ottaneet Jonna Leino ja Pia Uimonen.

24.3.2022

Maro on edistynyt joulukuun lopun jälkeen suurin harppauksin. Tässä niistä tärkeimpiä:

– Maro on alkanut tulla toimeen hoitopaikan koirien kanssa ja pystyy viettämään aikaa samassa yli puolet vuorokaudesta. Muutamia leikkiyrityksiä on myös nähty!

– Maro on tavannut muutaman muun koiran ulkona ja niiden kanssa on mennyt hyvin.

– Maron yksinolot ovat alkaneet sujua paremmin. Maro itkee vähän perään, mutta ei esimerkiksi tuhoa mitään ja tulee yleensä unisena vastaan. Marolle on vaikeampaa, jos kotihoitoperheen nainen lähtee kotihoitopaikan koirien kanssa.

– Maro on alkanut jumppaamaan innoissaan fysioterapeutin antamia harjoituksia ja oppinut istumaan vihjeestä.

– Maro lenkkeilee nykyään kaksi kertaa päivässä n. 15-30 minuuttia kerrallaan ja riehuu lisäksi pihalla. Maro kävelee hienosti hihnassa ja ohittaa moitteettomasti niin ihmiset, koirat kuin ajoneuvotkin. Yllättäen liian läheltä tuleville koirille Maro voi hieman murista.

– Marolla on selkeästi kevättä rinnassa eikä se esimerkiksi malttaisi millään tulla pihalta sisälle. Erilaiset tuoksut kiinnostavat ja lintujen perässä pitää vähän juosta!

– Maro on vieraillut kerran mökillä, kaksi kertaa kylässä ja kerran eläinkaupassa. Kaikki reissut menivät hyvin ja Maro sopeutui nopeasti uuteen paikkaan.

– Maro on alkanut näyttää vekkulimaisen luonteensa – se pompsahtelee välillä koiraportin yli ja nakertelee vetoketjuja ja vaatteiden naruja kuin pieni pentu. Se myös haroo tassuillaan innoissaan rapsutuksia! Välillä sillä on oikein kunnon riehumiset päällä 🙂

– Lelut ovat alkaneet kiinnostaa Maroa ja se mielellään kantaakin niitä omiin piiloihinsa. Leluja pitää vähän vahtia muilta koirilta! Maro on myös hakenut lelua ja yrittänyt vähän vetääkin kotihoitajan kanssa.

– Maroa kynsien leikkaaminen ei enää jännitä niin paljon kuin aiemmin. Eläinlääkärissä laitettava Librela-pistos sujahtaa Marolle sen huomaamatta.

– Liukkaat lattiat eivät enää jännitä Maroa niin kovasti ja Maro onkin jo valloittanut myös keittiön.

– Maro on löytänyt äänensä ja se on pari kertaa haukkunut kovaan ääneen pihalla aidan toisella puolella olevalle koiralle! Muuten Maro on edelleen hyvin hiljainen.

– Maron kanssa on alettu harjoitella autoilua mukavaksi asiaksi. Autossa Maro vielä läähättää kovasti, joten nyt se saa aina välillä lenkille lähtiessä käydä välillä vain autossa.

Kaiken kaikkiaan Maro on aivan ihana, lempeä ja vekkulimainen koira. Maro rakastaa edelleen kaikkia tapaamiaan ihmisiä, jopa nuohooja toivotettiin häntä heiluen tervetulleeksi. Maro on todella tasapainoinen koira, joka vaikuttaa tyytyväiseltä lähes kaikkeen. Nivelrikko ei vaikuta Maroa kovasti vaivaavan tällä hetkellä. Kylmenevä sää saa Maron vähän jäykemmäksi ja silloin sen olotilaa tulee kuulostella eli esimerkiksi miettiä sopivaa ulkoilun määrää.

Lisätty muutama kuva.

17.2.2022

Kaikkien rakastama ja kaikkia rakastava Maro voi hyvin, ja etsii edelleen sitä ikiomaa perhettään. Maron profiilissa on ollut hiljaista, sillä hänellä oli kotiehdokas, joka ei kuitenkaan ollut Se Oikea. Uskomme kuitenkin vakaasti, että Maroa varauksetta rakastava perhe löytää hänet vielä!

Maro on nyt pariinkin kertaan kissatestattu, eikä pojalla näytä olevan mitään niitä vastaan. Eli tulevassa kodissa voisi olla myös kissoja. Yhteiselo kotihoitopaikan koirien kanssa on alkanut vähitellen sujua, eivätkä ne aiheuta enää yhtä suurta huolta kuin aiemmin. Aivan viime päivinä Maro on alkanut tuumata niiden olevan itse asiassa ihan kivoja tyyppejä myös sisätiloissa, ja jopa ensimmäisiä leikkejä on jo nähty.

Tilanteet, joissa muut koirat pääsevät ulos, mutta Maro joutuu jäämään sisään, ovat sille edelleen hiukan stressaavia, mutta muuten yksinolo sujuu ihan mukavasti. Ihmisen oltua poissa läheisyydenkaipuu on kuitenkin valtava, ja siksi olisi parasta, ettei Maron tarvitsisi omassa kodissaan viettää pitkiä aikoja ilman muita perheenjäseniä.

Lisätty muutamia kuvia ja videoita!

4.1.2022

Lisätty muutamia upouusia kuvia ja videoita profiiliin (lisää videoita löydät Kulkurien Youtube-kanavalta!). Kotihoitaja kertoo näin kultapojasta:

“Maro edistyy kotihoidossa huimaa vauhtia ja siitä on kehkeytymässä ihan mahtava kotikoira! Maro rakastaa erilaisia ruokavirikkeitä ja puuhastelee mielellään niiden parissa. Sitä tehdäänkin Maron kanssa joka päivä! Maro on todella älykäs koira ja osaa pelata jo esimerkiksi älypeliä. Maro on myös sen verran vekkuli kaveri, ettei ruokaa kannata jättää mihinkään sen ulottuville tai se helposti katoaa… Maro on myös esittänyt leikkisiä piirteitä ja se leikkikin joulun jälkeen ensimmäistä kertaa ”lelulla”, toisin sanoen pienellä muovin palalla, jota se kuljetteli ympäriinsä ja tarjosi kotihoitajalle.

Hoitotoimenpiteiden ja muun käsittelyn harjoittelua on jatkettu. Maron kanssa kaikki tämä onnistuu mainiosti, vaikka kynsisakset olivatkin alkuun hurjan jännittävät. Nyt ollaan päästy jo siihen, että toisen ihmisen palkitessa toinen ihminen sai leikata ensimmäiset kynnet ilman mitään ongelmia ja niin, että Marostakin tilanne oli mukava. Käsittelyssä, etenkin kynsien leikkaamisessa, on edetty Maron tahtiin ja panostettu siihen, että se olisi mahdollisimman omaehtoista ja positiivista. Kaikki muut hoitotoimenpiteet korvien katsomisesta harjaamiseen ja valjaiden päälle pukemiseen sujuvat Marolta hyvin, kun kotihoitaja hoitaa ne tiettyjen rutiinien mukaisesti. Jos kotihoitajan mies yrittää esimerkiksi laittaa Marolle valjaat, on se Marosta vielä liian jännittävää.

Ortopedin ja fysioterapeutin tapaamisten myötä kotihoitaja uskalsi aloittaa Maron kanssa lenkkeilyn. Maro on osoittautunut oikein reippaaksi ja uteliaaksi lenkkeilijäksi! Ensimmäiset lenkit ovat olleet kuitenkin lyhyitä ja ne on tehty hiljaiseen aikaan. Ulkona oleminen on Marosta tavattoman ihanaa myös kotihoitajan pihalla ja välillä se saakin oikeita lumihepuleita, jolloin se juoksentelee pihalla ja möyrin hangessa! Ulkona Maro suhtautuu rauhallisesti ohikulkeviin ihmisiin, mutta koirat jännittävät vielä Maroa ulkona. Kotihoitaja antaa Marolle aina mahdollisuuden kääntyä tilanteesta pois.

Maro on selkeästi hyötynyt kipulääkityksestä. Kipulääkityksen aloittamisen jälkeen Maro on alkanut esimerkiksi hypätä sängylle! Lisäksi Maro nousee välillä kahdelle jalalle seinää vasten ja tähyilee ikkunasta ulos, kun kotihoitaja lähtee omien koiriensa kanssa lenkille. Maro myös kaivaa hurjasti ja välillä matot saavat kunnolla kyytiä, kun poika innostuu petaamaan oikein kunnolla!

Ihmiset ovat paras asia, mitä Maro tietää. Joulu oli Marosta ihanaa aikaa! Aattona oli paikalla useampi ihminen ja hänelle riitti paljon rapsuttajia. Myös välipäivien vieraat otettiin suurella innolla vastaan. Maro olisi tunteja rapsuteltavana. Tähän mennessä Marosta kaikki ihmiset, joita se on tavannut, ovat olleet tavattoman ihania. Sekä naiset että miehet kelpaavat sille – myös eläinlääkäri, hoitajat ja fysioterapeutti olivat Maron mieleen! Maro antoi myös eläinlääkärin ja fysioterapeutin käsitellä todella hyvin.

Marolla on vielä vastakotiutuneelle koiralle tyypillisesti erilaisia asioita, joista se säikähtää. Etenkin, jos ruokaa on lähellä, voi Maro kokea liian nopeat liikkeet tai äänet uhkaavina. Maroa jännittää myös tavallinen imuri, mutta robotti-imurista Maro ei piittaa. Äänistä Maro on tähän mennessä säikähtänyt vain katolta tippuvaa lunta – Maro ei oikeastaan välitä erilaisista äänistä. Maro ei ole vieläkään haukkunut kuin muutaman kerran ja kaikilla kerroilla Maro on haukkunut kotihoitajan koirille.

Maron ainoa haaste kotihoidossa on se, että se ei välitä kotihoitajan omista koirista. Tarkkaa syytä sille ei voi tietenkään tietää, mutta kyseessä on mitä ilmeisimmin mustasukkaisuus ihmisestä. Maron on vaikeaa kestää etenkin se, kun kotihoitaja lähtee omien koiriensa kanssa lenkille ja tämä purkautuu yleensä hetkellisenä perään itkemisenä. Kotihoitaja työstää jatkuvasti tilannetta Maron kanssa, mutta hetkellisesti varsinainen harjoittelu on ollut tauolla, jotta Maro on saanut laskea stressitasojaan toisiin koiriin liittyen.”

18.12.2021

Maro on ollut nyt kaksi viikkoa kotihoidossa. Millainen kultakimpale se onkaan! Se on aivan valmis kotikoira: se rakastaa ihmisiä ja rapsutuksia, ja vaikka hoitotoimenpiteet ovat vielä outoja ja siksi jännittäviä, ihminen saa koskea joka paikkaan ilman turhia hötkyilyjä. Maro on kovasti ihmisten ja ruuan perään, ja siten toivotusta toiminnasta palkitseminen on hyvin helppoa. Ensimmäiset leikitkin on nyt jo nähty! Liukkaat lattiat ja muut liukkaat pinnat ovat Marolle kauhistus, ja kotihoidossa se kulkeekin lähinnä mattoja tai sulan maan alueita pitkin. Maro on jo täysin sisäsiisti, vaikka ulkoilu onkin vielä aika jännittävää. On kuitenkin syytä varautua siihen, että kotihoidosta omaan kotiin muuttaessa koira saattaa taantua, ja asioita pitää lempeästi opetella uudelleen. Lisätty uusia kuvia ja pari videota!

14.12.2021

Maro pääsi mukaan Sydänten joulu -kampanjakeräykseen, jonka tuotoilla toivottavasti katetaan sen ja muutaman muun koiran sydänmatohoito!

7.12.2021

Maro on ollut nyt reilun viikon kotihoidossa, ja pojasta alkaa kuoriutua oikea timantti! Alla kotihoitajan kertomaa:

”Maro saapui kotihoitoon Sipooseen viime viikon lauantaina, joten kotihoitoa on nyt takana jo viikko! Maro on kotihoidossa omakotitalossa ja kotihoitoperheeseen kuuluu kolmikymppiset mies ja nainen sekä kaksi Romaniasta adoptoitua rescuekoiraa, pieni uros 3v ja pieni keskikokoinen narttu 5v. Kotihoitoperheessä Marolle on varattu oma huone, jossa se esimerkiksi nukkuu.

Ensimmäiset pari päivää Maro nukkui. Se vaikutti aivan tavattoman väsyneeltä, mikä ei ole ihmeellistä usean tarhavuoden ja pitkän matkan jälkeen. Maro nukkui aluksi pelkällä lakanalla yhdessä sille varatun huoneen nurkassa, mutta kun nurkkaan saatiin laitettua peti, Maro on nautiskellut siitä. Maro rakastaa pehmeää petiä ja onkin pedannut sitä ahkerasti – osa päällyskankaasta onkin jo irronnut tämän petaamistyön tuloksena! Edelleen Maro kaipaa runsaasti lepoa ja unta, kun se totuttelee kaikkeen uuteen ja siirtyy apaattisesta tarhaelämästä normaaliin kotiarkeen. Maron lempipaikka nukkua oman pedin lisäksi on talon käytävällä, josta näkee helposti kaikkiin suuntiin. Alussa Maro vietti kaiken aikansa omassa huoneessaan, mutta nyt Maro haluaisi olla jo koko ajan muualla talossa.

Maro tulee hyvin toimeen perheen nuoren uroskoiran kanssa ja ensimmäiset kerrat seurasikin sitä pihalle. Uroskoiran pihaleikkejä on Marosta hauska katsoa. Sisällä Maro ei välitä tästä koirasta ollenkaan. Narttukoiraa Maro pelkää vielä kovasti ja narttukoiralle pitääkin välillä murista koiraportin läpi. On mahdollista, että narttukoira jännittää Maroa, koska se haukkuu kovaan ääneen. Narttukoira voi myös muistuttaa Maroa jostain toisesta koirasta. Koska Maroa ei voi vielä laskea samaan tilaan narttukoiran kanssa, pidetään ne varmuudeksi portilla erotettuna. Rauha on maassa, kun koirat ovat portilla erotettuna ja ihmiset tukevat niitä oikeanlaiseen toimintaan. Maro varmasti oppii pian luottamaan, ettei narttukoirassakaan ole mitään jännitettävää! Ulkona koirilla menee jo hyvin ja se kertoo jo siitä, että varmasti koirat tulevat vielä sisälläkin toimeen, kunhan asiassa edetään tarpeeksi rauhallisesti.

Kotihoitoperhe odotti Maron kuvauksen perusteella apaattista, vieraita ihmisiä arastelevaa herraa. Maro on kuitenkin ollut kaikkea muuta ja suhtautunut kotihoitoperheen ihmisiin alusta lähtien todella innokkaasti! Maro rakastaa läheisyyttä ja rapsutuksia. Sen häntä vispaa hurjaa tahtia, kun se näkee ihmisen ja lopulta koko koira hötkyilee ympäriinsä, kun sitä rapsuttaa. Ihmisen jakamaton huomio onkin parasta, mitä Maro tietää! Kotihoitoperheen mies on Maron suosikki. Tämä kuitenkin aiheuttaa sen, että Maro jää herkästi vinkumaan ihmisen perään, jos ihminen sulkee sen omaan huoneeseensa tai poistuu talosta kokonaan. Maron kanssa vietetään aikaa päivittäin, mutta sen kanssa harjoitellaan myös sitä, että ihminen voi tehdä omia asioitaan ja se voi olla rauhassa omassa huoneessaan tai lähellä tarkkailemassa. Marolle tarjotaan paljon hellyyttä päivittäin.

Kotihoitajan vanhemmat kävivät lyhyesti piipahtamassa sunnuntaina 28.11., jolloin Maro oli ollut vain päivän Suomessa. Tällöin Maro sai keskittyä omasta huoneestaan äänien kuunteluun eikä tutustumista vielä yritetty. Nyt sunnuntaina 5.12. samat ihmiset kävivät uudelleen vierailulla ja Maro oli suorastaan  riemastunut, että hänelle tuli vieraita! Vierailta otettiin rapsutuksia vastaan todella mieluusti ja vastapalvelukseksi Maro jakeli suukkoja. Etenkin kotihoitajan isään Maro tykästyi kovasti. Ensimmäinen tapaaminen pidettiin lyhyenä, noin 10 minuutin mittaisena.

Maro on todella siisti koira. Se pidättää mielellään pitkäänkin, että saa tehdä tarpeensa ulos. Hihnojen kiinnittäminen oli Marosta aluksi jännittävää. Nyt Maro on alkanut itse tulla hienosti luokse, kun se näkee hihnat. Viimeistään hihnojen kiinnityksen jälkeen Maro tepastelee itse reippaasti ulko-ovelle valmiina lähtemään ulos. Maron kanssa on käyty tällä hetkellä vain 2 kertaa päivässä ulkona, koska ulkoilu jännittää vielä Maroa jonkun verran, vaikka se suoritetaankin talon aidatulla pihalla. Maro mielellään kulkisi koko ajan taluttajan jalkojen välissä. Maro ei hirveästi malta katsella ympärilleen tai haistella. Ulkona ollaan vain muutama minuutti kerrallaan ja sen jälkeen Maro suuntaankin mielellään jo sisälle. Ulkoilun jälkeen Maro on selkeästi hyvin väsynyt – sen verran jännittävää se on!

Maro on todella ruokaa rakastava koira. Se syö oikeastaan kaiken, mitä sille annetaan ja kupista nappulat katoavat ahmien parempiin suihin. Myös kaikenlaiset puruluut ja herkut ovat alkaneet maistua, vaikka alussa Maro ei oikein osannut niitä syödä. Koska Maro on alkanut olla melkoisen puuhakas (ja ahne) poika, on sille nyt tarjottu ruokaa myös virikekupista ja tiputtelemalla nappuloita sekä muuta ruokaa lattialle. Tällaiset virikkeet ovat olleet Marolle oikein sopivia! Myös puruluiden pureskelu on mieluista hommaa. Maron vatsa on ollut hyvässä kunnossa ja tähän asti kaikki tarjotut ruuat ovat sopineet sille. Juomiseen Maroa on pitänyt vähän kannustaa, mutta nykyään vettä menee sopivasti päivässä.

Maro on hämmentävä koira siinä mielessä, että se ei ole haukkunut kertaakaan! Muita ääniä se kyllä pitää kaikenlaisesta örinästä vinkumiseen. Maro ei välitä eikä hätkähdä ääniä eikä se ylipäätään vaikuta sisätiloissa jännittävän mitään muutakaan. Kaikenlaiset äänet imurista kolauksiin eivät Maroa säikäytä. Maro ei myöskään säikähdä toisesta huoneesta tai ulko-ovesta tulevaa ihmistä – päinvastoin, se on suorastaan innoissaan, kun ihminen tulee esille! Maro ei osaa leikkiä vielä ollenkaan eikä sille esitelty lelu ole siitä ollenkaan mielenkiintoinen. Se kuitenkin nauttii esimerkiksi lakanoiden repimisestä ja Maro on jo ihmisille esittänyt muutaman kerran leikkiinkutsua peppu pystyssä, joten voi olla, että poika alkaa pian muutenkin leikkiä!

Maron kipu- ja liikkumistilannetta on tällä hetkellä vielä mahdotonta arvioida. Kotihoitaja on huomannut, että Marolla on vähän vaikeuksia nousta pehmeästä pedistä ja välillä se örähtelee tietyissä asennoissa. Maro ei myöskään hypi ollenkaan – ei ihmisiä vasten eikä esimerkiksi sängylle. Kävellessä tai koskiessa Marolla ei vaikuta esiintyvän kipuja. Liikunta Maron kanssa aloitetaan pikku hiljaa, koska sillä ei ole oikeastaan lainkaan lihaksia eikä sen kanssa voi riskeerata tilannetta liikkumalla liikaa aiempien leikkausten vuoksi. Ortopedikäynnin jälkeen sen tilanteesta sekä tarvittavista toimenpiteistä (fysioterapia, lääkitys) saadaan tietää enemmän.”

Lisätty kuvia ja muutama video.

29.11.2021

Maro karisti pari päivää sitten Romanian pölyt tassuistaan. Annetaan pojan nyt hetki tottua uuteen kotimaahansa ja kotihoitoperheeseen, ja nukkua pahimmat reissuväsymykset pois. Jo nyt vaikuttaa siltä, että Maro on paljon odotettua reippaampi herrasmies! Profiilia päivitetään, kunhan tutustumme herraan paremmin.

24.11.2021

Sydänmato on selätetty niin pitkälle, että Maro voi valmistautua uuteen matkaan. Se jättää aivan pian lopullisesti tarhan taakseen, ja saapuu Suomeen osaavaan kotihoitoon 27.11.2021. Parasta toki olisi, jos sillä olisi pian myös se ikioma, huolehtiva koti kiikarissa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millainen kultakimpale pojasta kuoriutuukaan!

13.10.2021

Ei ole Maro-paralla kaikki onnentähdet oikeassa asennossa: lähtövalmisteluissa sillä todettiin sydänmatotartunta, eikä se pääse suunnitellusti matkustamaan kotihoitoon. Maro jää siis vielä toistaiseksi kotihäkkiinsä odottamaan, että kallis sydänmatohoito saadaan toteutettua. Koska sillä ei ole omaa kotia odottamassa, kustannusten kattamiseen tarvitaan ystävällisten lahjoittajien tukea. Uskomme, että Marolla on ystäviä, jotka haluavat auttaa poikaa!

24.9.2021

Voi rakas Maro! Lähes kahden vuoden odotuksen jälkeen ovi uuteen elämään on vihdoin avautumassa: sille on varattu matkalippu kotihoitoon Suomeen 30.10. Parasta toki olisi, jos sen korvaan voitaisiin kuiskata: pääset suoraan omaan loppuelämän kotiisi.

13.9.2021

Aktiivimme tapasivat Maron pitkästä aikaa. Herraa ujostutti, eikä se lähestynyt vieraita. Sen sijaan tutun Adinan kanssa Maron häntä alkoi heilua, ja se oli selvästi ilahtunut tämän näkemisestä. Toivottavasti Maro löytäisi pian oman ihmisen, joka haluaisi kärsivällisesti rakentaa luottamusta upean koiran kanssa, ja jonka näkeminen saisi pojan hännän aina vispaamaan. Lisätty muutamia uusia kuvia sekä valloittava video, jossa Maro nauttii päästyään pois häkistä!

3.5.2021

Saimme pitkästä aikaa pojan kuulumisia ja uuden videonkin upeasta pojasta. Maro voi hyvin, ja on hoitajansa mukaan “sweet and friendly”, suloinen ja ystävällinen, aina vain. Koirassa ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Se vain odottaa ja odottaa, että ikioma ihminen huomaisi sen. Sillä aivan varmasti jossakin on koti, joka osaa arvostaa poikaa ja ottaa vastaan sen ystävyyden ja luottamuksen.

21.7.2020

Saimme uuden videon ja pari kuvaa hellyyttävästä kultapojasta. Nyt vain pitäisi löytää se oma koti tälle kultakimpaleelle!

26.6.2020

Maro asuttaa häkkiään kuten aina. Ehkäpä koti huomaisi sen nyt, kun pojasta saatiin yksi hiukan tuoreempi videokin?

5.2.2020

Lisätty hymypoika-Marosta uusia kuvia ja vauhdikas video. Videolla Maro iloitsee sille tutusta Ioanasta – ja samalla näyttää miten paljon se rakastaisi omaa ja tuttua ihmistä! Hyppiessä ja pomppiessa Maron operoitu takajalka ei näyttäisi vaivaavan, mutta täytyy muistaa, että innostuneena mahdolliset ongelmat tai kivut saattavat jäädä taka-alalle. Kodin on siis hyvä varautua kuntouttamaan jalkaa, mutta pojan ilo ja uskollisuus palkitsee varmasti moninkertaisesti!

20.1.2020

Aktiivimme kävivät joulukuun reissulla tervehtimässä Maroa. Vieraiden saavuttua Maron häkkiin se pysyy aluksi visusti sisällä turvallisessa kopissaan, aran häkkitoverinsa kanssa. Adina kertoo, että Maroa jännittää, koska vieraita on nyt paljon – tuttujen ihmisten kanssa se on yleensä ihan ok. Aktiivimme siirtyvät syrjempään häkiltä, ja Adina houkuttelee Maroa herkuilla. Poika tuleekin ulos häkistä, ja suhtautuu selkeän positiivisesti Adinaan: se hakee ensin nameja maasta, mutta sitten jo Adinan kädestä. Se ei palaa takaisin häkkiinsä, vaan heiluttaa häntää aktiiveille, vaikkei anna koskea itseensä. Maro on avoimen oloinen, mutta hyvin varovainen: se säpsyy äkkinäisiä liikkeitä, muttei kuitenkaan peräänny. Tällä reissulla aktiivit eivät voineet arvioida pojan liikkumista kovin hyvin, sillä Maro liikkuu jännityksen takia hyvin vähän ja hitaasti. Se käyttää kuitenkin varovasti toista takajalkaansa. Lisätty kuvia.

8.12.2019
Maro aloitti kodin etsimisen Kulkureiden adoptio-ohjelmassa.

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen.

Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

On myös tärkeää muistaa, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Maro saapuu Suomeen asianmukaisesti kastroituna, rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Maro on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Erityisadoptiossa olevat koirat on valittu huolellisesti yhteistyötahojemme kanssa yhteistyössä. Koirilla esiintyy jo tiedossa olevia puutteita, mutta niiden uskotaan soveltuvan kotikoiriksi, kunhan niiden mahdolliset erityistarpeet osataan tulevassa kodissa ottaa huomioon. Kulukorvaus näille koirille määräytyy tapauskohtaisesti. Erityisadoptioon kuuluville koirille tehdään normaalin luovutussopimuksen lisäksi erillissopimus erityisadoptioon kuuluvan koiran omistajalle.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

 

Maron yhteyshenkilönä häärää Maiju Lanki

 

HUOM. Kotihoidossa olevasta Marosta on alla olevien lisäksi paljon lisää videoita Rescueyhdistys Kulkurit -YouTube-kanavalla; videot löytyvät hakusanalla “Maro”!  Tällä sivulla videoiden alla on vielä valokuvagalleria, löydät sen vierittämällä alas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Tutustu myös näihin: