Kodin saanut koira: VILIJAANA (Hattivatit)

Syntymäaika: 3/2021
Sukupuoli: narttu
steriloidaan
Sijainti: Romania (Carpe)
Kokoarvio:

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta
13.3.2023

Carpe on lähellä Mitrenin kylää sijaitseva, romanialaisen Carmen Mandescun ylläpitämä tarha. Carmen on Kulkurien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja Carpen tarha on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Kulkurien kanssa vuosina 2016-2019. Carmenin ja Kulkurien yhteinen taival juontaa juurensa vuosien taakse:  ennen Carpea Carmen toimi Asociatia A Doua Sansan toisena perustajajäsenenä Glinan tarhalla, joka oli Kulkurien yhteistyökumppani vuodesta 2012 vuoteen 2016 asti. Carpen tarhan kantavana ajatuksena ovat olleet sekä Kulkurien että Carmenin eettiset ja kestävää kehitystä edustavat arvot: Carpella pyritään tarjoamaan koirille mahdollisimman hyvät oltavat ja perushoidon lisäksi huomiota pyritään kiinnittämään mahdollisimman paljon myös esimerkiksi arkojen koirien sosiaalistamiseen. Carpen tarhalla elää normaalisti 120-150 koiraa, sekä kissoja, joista kaikista huolta pitää tarhalla asuvat työntekijät, romanialainen pariskunta. Koronatilanteen vuoksi koirien määrä tarhalla on tällä hetkellä noin 190 koiraa. 

Carmen ja Carpe ovat lisäksi yksi Kulkurien säännöllisistä yhteistyökumppaneista kohdemaan sterilointien parissa ja niin hänelle kuin meillekin on tärkeää tehdä jatkuvaa, kestävää eläinsuojelutyötä Romanian kodittomien koirien ongelman ratkaisemisen eteen, jotta yhtenä päivänä kodittomia koiria ei syntyisi enää niin paljon kodittomiksi. 

Hattivatti-pentue emoineen asuivat ennen tarhalle päätymistään Carpen tarhan läheisellä pellolla. Carmen yritti pyydystää pentujen emoa yli vuoden, mutta aran emon kiinni saaminen ei ollut mikään helppo projekti. Emokoira ehti synnyttää pellolle kymmenittäin kodittomia pentuja, joista useat tosin ovat olleet onnekkaita, päässeet turvaan Carpen tarhalle ja löytäneet kotinsa Suomesta Kulkurien adoptio-ohjelman kautta. Esimerkkeinä näistä ovat Malima ja Kai. Keväällä 2021, Hattivattien ollessa vain muutaman päivän ikäisiä rääpäleitä, Carmen onnistui kuin onnistuikin pyydystämään emon ja poimi sen pentuineen turvaan. Nyt emokoiran ei enää tarvitse synnyttää yhtäkään koditonta koiraa Romanian pelloille

Hattivattien seitsemän pentua Primadonna, Titiuu, Tuittu, Sedrik, Viljaana, Radamsa ja Piika olivat adoptio-ohjelmaan tullessaan (lokakuussa 2021) noin seitsemän kuukauden ikäisiä ja valmiita löytämään ikiomat loppuelämän kotinsa. Vilijaana sisaruksineen olivat kaikki luonteiltaan uteliaita ja reippaita pentuja, jotka tulivat heti vierailevan ihmisen luokse tervehtimään, nuuhkimaan ja syömään herkkuja. Ymmärrettävästi ne olivat kuitenkin melko tottumattomia kosketukseen ja saattoivat hiukan hypähtää sivuun, kun käsi ilmestyi niitä rapsuttelemaan. Tarhalla aikuiseksi kasvaminen on tehnyt Vilijaanasta tottumattoman ja aran koiran, kuten usein tarhakoirille voi käydä. Vilijaana on ollut sisaruksista ujoimmasta päästä. Vilijaana on elänyt hyvin rajoittunutta elämää tarhan häkissä, eikä sillä ole mitään kokemuksia ympäröivästä maailmasta. Totuttelu kotikoiran elämään tulee siis todennäköisesti oleman pitkä prosessi ja vaatimaan kodilta paljon kärsivällisyyttä. Vilijaana ei ole haukkunut tarhalla tavatessa.

Vilijaana etsii kotia, jossa sille olisi jo ennestään reipas koirakaveri näyttämässä esimerkkiä ja antamassa tukea. Kodilla olisi hyvä olla jo jonkin verran koirakokemusta ja mielellään kokemusta aroista ja epävarmoista koirista. Myös asuinympäristön olisi hyvä olla riittävän rauhallinen. Vilijaana tulee tarvitsemaan paljon harjoittelua ja totuttelua kotikoiralle normaaleihin asioihin kuten ihmisen kosketukseen ja varusteiden pukemiseen sekä ulkoiluun.

Hattivattipennuilla on tarhalla ollut sikaripunkki, joka on kuitenkin hoidettu eikä vaivaa enää.

Vilijaana on kooltaan noin 52cm ja 20kg.

Päivitykset

4.9.2023
Vilijaana pääsi pitkän odotuksen ja mutkien kautta vihdoin omaan kotiinsa Suomeen <3 Vilijaana saapui 12.8.2023 oman perheensä luokse.

10.4.2023
Onnekas Vilijaana on tänään varattu omaan kotiin <3

13.3.2023
Vilijaana tavattiin helmikuisella yhdistysmatkalla Carpen tarhalla. Vilijaana tavattiin häkin ulkopuolelta käsin, ja tyttö tulikin häkin reunalle/ovelle vieraita moikkaamaan ja ottamaan herkkuja. Häkkikaverit vaikuttavat tulevan toistensa kanssa hyvin toimeen, Vilijaana asuu aran emonsa sekä yhden muun koiran kanssa. Vilijaana tauottaa jonkin verran vaikka vierailijat eivät ole edes häkissä sisällä, eli koko tilanne ja namien hakeminen aidalta on sille selvästi jännittävää. Hetken päästä Vilijaana jättäytyy ihmettelemään vierailijoita kauempaa kopin luota.

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

12.10.2022
Vilijaana tavattiin syyskuun alussa Kulkurien aktiivireissulla Romaniassa. Sisälle häkkiin mennessä Vilijaana menee häkin perälle kulmaan istumaan ja kurkkii sieltä vieraita. Ei kuitenkaan hakeudu esimerkiksi kopin taakse piiloon vaan jää katseluetäisyydelle. Ajan kanssa Vilijaanaa rohkaistuu koko ajan lähemmäksi ja uskaltaa pysytellä enemmän esillä. Vilijaana syö namit maasta ja nuuskuttelee niitä maasta mielellään, koko ajan rohkaistuen tulemaan vieraita lähemmäs hakemaan herkut. Lopuksi neiti hakeekin herkut ihan vieraan vierestä maasta ja pysyy vieressä niitä syömässä. Uskaltautuu lopuksi syömään herkut myös Carmenin kädestä. Vilijaana on tottumaton ja ujo ja se kulkee jännittäen matalana. Vilijaana reagoi myös vahvasti äitinsa ärinään. Häkin sijainti ei ole heille ideaali, vaan säpsyvät naapuhäkkien touhuja sekä ääniä.

Vilijaanan olisi jo aika päästä stressaavasta tarhaympäristöstä omaan kotiin opettelemaan elämää reippaan koirakaverin esimerkin voimin. Sisko Piika on matkustanut elokuussa Suomeen omaan kotiin.

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

20.6.2022
Kulkureiden aktiivit tapasivat Vilijaanan sekä sen sisarukset Romaniassa touko-kesäkuun vaihteessa. Aktiivien tullessa häkkiin, istuu Vilijaana häkin nurkassa, kopin takana piilossa. Vilijaana tulee syömään nameja, kun niitä heittelee sille. Häkkikaveri Piikan tullessa vieraita lähemmäs, myös Vilijaana hakee nameja lähempää, mutta peruuttaa myös pois. Piika palaa kuitenkin taas uudelleen takaisin ja vaikuttaa kiinnostuneelta ja uteliaalta. Vilijaana ei ota nameja kädestä, vaikka uskaltautuukin koko ajan lähemmäs ja lähemmäs niitä hakemaan. Vaikka Vilijaana on selvästi varovainen ja tottumaton, rohkaistuu se tilanteessa kuitenkin ja uskaltautuu myös haistelemaan aktiivin kenkää. Lähtöä tehdessä, aktiivin noustessa seisomaan, ei Vilijaana lähtenyt enää karkuun.

Lisätty uusia kuvia ja videoita.

8.4.2022
Vilijaana tavattiin maaliskuussa tarhalla Kulkurien aktiivien toimesta. Tällä reissulla tarhalla oli mukana myös Ylen kuvausporukka myöhemmin ilmestyvää rescuesarjaa kuvaamassa. Vilijaana asustelee yhdessä Primadonnan, Piikan ja Hattivattien hyvin aran emon kanssa. Aktiivien ollessa häkin ulkopuolella, on Vilijaana arka, säikkyy menoa ja pysyttelee kopin takana. Kun aktiivit menevät sisälle häkkiin, tulee Vilijaana melko nopeasti kuitenkin muiden mukana haistelemaan ja syömään nameja, alkuun maasta ja sitten myös ihmisen kädestä. Vilijaana käy tutkimassa sekä Carmenin (tuttu ihminen) että Kulkurien aktiivin (vieras ihminen). Vilijaana tukeutuu paljon sisaruksiinsa ja olisikin tärkeää, että sille olisi tulevassakin kodissa koirakaveri tukea antamassa. Häkkiläisillä ei vaikuta olevan keskenään resurssiongelmaa eivätkä he ole ainakaan tarhaympäristössä kovia haukkumaan. Vilijaana rentoutuu jo 15 minuutin aikana kivasti ja on mennyt selvästi syksystä parempaan suuntaan. Vilijaanaa ei kuitenkaan saa koskea, vaikka pyöriikin ihan vieressä uteliaana ja on naama kiinni kamerassa. Ylen kuvausporukan tullessa tarhalle ja hälyn alettua, katoaa Vilijaana kopin suojiin Primadonnan kanssa. Lisätty uusia kuvia ja video.

14.1.2022
Vilijaanaa sisaruksineen käytiin taas tervehtimässä joulukuun puolivälissä Carpen tarhalla. Kaikki Hattivatit asuvat yhdessä ja kun vieraat menivät niiden häkkiin olivat he hetken ihan pyörryksissä kun valkoisia koiria vaan vilisi ympäriinsä! Hetken päästä alkoivat eri koirat hieman erottua toisistaan. Carmenin mukaan Vilijaana on yleensä ujoin jengistä, mutta verrattuna lokakuun vierailuun Vilijaana on todella ilahduttavasti reipastunut. Nytkin tyttö aluksi ilakoi etäänpänä kun muut häsläsivät vieraiden ympärillä. Kuitenkin tyttö oli muiden mukana reipas, vaikka ei yhtään niin iholle käyvä kuin muut Hattivatit. Vilijaana nuuski vieraan kättä ja haki nameja kun sai vähän tilaa muilta. Namien hakeminen oli kuitenkin Vilijaanasta niin jännittävää, että piti käydä kopin takana tauottamassa. Vilijaana erottuu sisaruksistaan olemalla pörröisin.

30.10.2021
Aktiivimme tapasivat Vilijaanan sisaruksineen vieraillessaan Carpen tarhalla 17.10. Surullista kyllä, Vilijaana on muuttunut kovin araksi elokuun jälkeen ja vieraiden tullessa sisarussarjan häkkiin, Vilijaana menee koppiin ja pysyttelee siellä koko vierailun ajan. Sisarussarjalla on viime viikkoina ollut poikkeuksellisen vähän ihmiskontakteja kun tarhalla tavallisesti asuva ja koirista huolehtiva pariskunta on kotikylällään asioita hoitamassa ja Carmen on huolehtinut päivätyönsä ohella yksin kaikista yli 150 koirasta. Toiveena on, että pariskunnan palatessa tilanne korjaantuu ja Vilijaana alkaa taas vähän rohkaistua.

10.10.2021
Vilijaana aloittaa kodin etsimisen adoptio-ohjelmassamme.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Vilijaana saapuu Suomeen steriloituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Vilijaana on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:  Olga Karttunen

Mitä sinun tulisi huomioida ennen
rescuekoiran adoptiota?

Tietoa adoptioprosessista

Usein kysytyt kysymykset

Opas rescuekoiran adoptoijalle

Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. Muistathan myös, että kotikoiran tavat eivät ole tarhaoloista tulleille useinkaan tuttuja, eikä voida olettaa, että koira kulkisi hihnassa heti vaivattomasti, olisi tottunut sisätiloihin ja työpäivän mittaiseen yksinoloon tai jättäisi tavarasi rauhaan. Tiedossa on varmasti töitä ja takapakkia, mutta myös iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua. Muistathan myös, että koiran kuvaus on kirjoitettu tarhaolosuhteissa tehtyjen havaintojen perusteella ja käytös voi kotiutumisen edetessä muuttua.

Koirat saapuvat Romaniasta Suomeen steriloituna tai kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi koirat on mikrosirutettu ja niillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue -sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä sekä Maa- ja Metsätalousministeriön säädöksiä koirien maahantuonnissa. Tässä artikkelissa esitetyn koiran kodinetsintää hoitaa Rescueyhdistys Kulkurit ry, joka on rekisteröitynyt Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin asiakastunnuksella 24032685.

Ennen yhteydenottoa, tutustuthan tarkasti adoptioprosessin kuvaukseen, luovutussopimukseen, oppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, adoptoitavan eläimen terveyteen sekä adoption kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:

Tutustu myös näihin: