Päivitetty 30.09.2022

Kodin saanut koira: JUSTINO (Rusupennut) (nyk. TINO)


Syntymäaika: 4/2019
Sukupuoli: uros
Sijainti: Suomessa (Ilmajoki)
kastroitu

 

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Perustiedot ja tausta

20.4.2021
Romaniassa on yli kaksi miljoonaa koditonta koiraa eli ongelma on käsittämättömän suuri. Se on tulosta kaupungistumista edistäneistä poliittisista päätöksistä yhdistyneenä muun muassa suuriin yhteiskunnallisiin eroihin, köyhyyteen ja tästä kumpuaviin asenteisiin, joiden mukaan lemmikkieläimillä ei ole sellaista arvoa, johon me nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa olemme tottuneet. Romaniassa on yhä enemmän ihmisiä, jotka haluavat muuttaa asioita ja tekevät paljon työtä muutoksen hyväksi, mutta asenteet muuttuvat hitaasti. Eläinsuojelijat työskentelevät väsymättä auttaakseen kodittomia eläimiä. Heidän joukossaan ovat Adina ja Dragos Vladut, jotka omistavat Onevetin eläinlääkäriaseman. Eläinlääkärin työnsä ohella Adinalla riittää työsarkaa hänen perustamansa yhteisön One Rescue Associationin ylläpitämällä Cosoban tarhalla, missä asuu ja etsii omaa kotiaan yli 200 koiraa. Tarhalla järjestetään myös sterilointitapahtumia, joihin ihmiset voivat tuoda lemmikkejään steriloitavaksi maksutta.

Rusupennut, eli neljä pöllämystynyttä koiranpentua hylättiin tarhalle ilman emoaan. Yksi näistä pennuista oli Justino, joka tuli Kulkurien adoptio-ohjelmaan jo elokuussa 2019. Justinolla oli tarhalle tullessaan kapi, johon se on saanut hoitoa. Tällä hetkellä pojalla on komea ja kiiltävä turkki, eikä kapista ole enää näkyviä muistoja. Justino oli pentuna sisaruksista reippain ja tuli heti vieraiden astuessa pentujen häkkiin hakemaan heidän tuomiaan herkkuja suoraan kädestä. Tarhalla vietetyt kuukaudet saivat pojan kuitenkin varovaisemmaksi ja aremmaksi, eikä se enää uskaltanut lähestyä samalla tavalla ihmistä tai tulla juuri kosketusetäisyydelle, vaikka herkut sitä kovasti kiinnostivatkin. Justino tulee tarvitsemaan tulevalta perheeltään tukea ja ymmärrystä kehittyäkseen tasapainoiseksi kotikoiraksi. Justinoa ei luovuteta vilkkaaseen ympäristöön, eikä pikkulapsiperheeseen. Poikaa ei myöskään luovuteta ensimmäiseksi koiraksi. Justinolle etsitään ensisijaisesti kotia, jossa on kiva koirakaveri valmiina.

Justino on nyt arviolta noin polvenkorkuinen ja painaa noin 15kg.

Justinolla todettiin tautitesteissä sydänmato sekä tietyille antibiooteille vastustuskykyinen ESBL-bakteeri. Voit lukea lisää aiheista linkkien kautta ja lisäinfoa saa myös Justinon yhteyshenkilöltä. Sydänmato on hoidettu tehokkaalla Immiticide-lääkkeellä Romaniassa, ennen kuin Justino matkusti Suomeen. Suomessa sillä jatkuu vielä hoitoprosessin mukaisesti kerran kuukaudessa annettava tablettimuotoinen lääkitys 6 kuukauden ajan. Multiresistentit bakteerit on testattu Justinolta nyt uudelleen Suomessa,  eikä ESBL- bakteeria enää löytynyt.

Justino matkusti Suomeen kotihoitoon 10.4. rauhalliselle alueelle omakotitaloon. Kotihoitopaikassa on toinen koira, jonka seurasta Justino on ollut ilahtunut. Voit lukea kuulumisia kotihoidosta alempaa.

Päivitykset

5.10.2021

25.9. aloitti Justino viimein pitkän kotihoitojakson päätteeksi yhteisen taipaleen ikioman kotinsa kanssa.

27.5.2021

Justino nautiskelee kesäpäivistä ja koirakavereista. On melkein ihme, ettei omaa kotia ole vielä löytynyt. Justino on hyvin mutkaton tyyppi, joka ottaa pienen ujostelun jälkeen myös vieraat ihmiset hienosti ja iloisesti vastaan. Uusissa ympäristöissä Justino pärjää hienosti, ja kotihoitaja kuljettaakin Justinoa paljon mukanaan erilaisiin ympäristöihin. Liikenne, tai muu hälinä ei enää jännitä. Justino kävi Suomessa ESBL:n suhteen kontrollissa ja iloksemme voimme kertoa, että myöskään ESBL-bakteeria ei enää testissä löytynyt.

12.6.2021

Justino se vaan reipastuu ja komistuu mitä pidemmälle kotihoitojakso etenee! Justino on päässyt tutustumaan suomalaiseen suveen ja mökkeilyyn, eikä uusi ympäristö, liplatava vesi tai edes heiluva laituri saanut pojan pasmoja sekaisin. Hän nautiskelee mökillä auringosta ja nuuskuttelee ihania grillin tuoksuja, kuin vanha tekijä.  Koihoitaja kertoileekin Justinosta seuraavanlaisesti:

” Justino rakastaa metsässä kävelemistä. Siellä saa rauhassa haistella kaikki jännittävät hajut ja kuunnella uteliaana kaikkia ääniä. Poika käyttää nenäänsä niin mielellään, että voisi tykätä jäljestämisestä. Justino rakastaa myös leikkiä muiden koirien kanssa, niin isojen kuin pienien. Myös muiden koirien puuhailujen seuraaminen on pojasta mielenkiintoista. Tähän täytyy myös laittaa, että Justino rakastaa myös syödä! Meidän koira on opettanut vähän liiankin hyvin nämä kerjäämistaktiikat. Justinoa pelottaa vielä ihmisten äkkinäiset liikkeet ja sellaiset jutut, mitkä eivät ole tuttuja. Onneksi se vieraiden asioiden lista koko ajan lyhenee, kun poika saa lisää kokemuksia. Autoja, traktoreita tai liikennettä ei pelkää enää, niihin hän on jo tottunut hyvin.”

Justino etsii siis kotia, josta löytyy koirakaveri hänelle. Koska Justino käyttää jonkin verran ääntään, etsitään hänelle jotakin muuta asumismuotoa, kuin kerrostaloa. Pojasta saa varmasti oivan ystävän niin noseworkkiin, kuin vaikkapa sienten etsintään. Potentiaalia tästä komistuksesta nimitäin löytyy!

4.5.2021
Justino on asustellut kotihoidossa nyt kolmisen viikkoa ja edennyt tänä aikana hurjasti lähtökohtansa huomioiden. Justino käy kotihoitajan kanssa kävelyillä jo tontin rajojen ulkopuolella, läheisellä metsäautotiellä. Hihnassa se on jo tottunut kävelemään hienosti, toki pysähtyy välillä kuuntelemaan yllättäviä ääniä. Suurin osa tarpeistakin tulee jo ulos, pieniä vahinkoja lukuunottamatta. Justino on myös käynyt kertaalleen kylässä kotihoitajan vanhempien luona, ja pärjäsi hienosti vieraassa paikassa ulkona sekä sisällä. Myös autossa matkustus on sujunut rauhallisesti. Kyläpaikassa olivat odottamassa tutut koirakaverit, joista Justino sai jälleen tukea ja turvaa. Edelleen Justino tuntuu hyötyvän koirakavereista paljon ja toivoisi saavansa oman veljen tai siskon tulevaan kotiinsa <3

20.4.2021
Viimeisten päivien aikana Justino on edennyt hienosti kotihoidossa. Se ei enää vietä juurikaan aikaa omassa huoneessaan tai häkissään, vaan tykkää erityisesti olohuoneessa hengailla jo muun perheen kanssa. Justino on löytänyt myös äänensä ja sillä onkin erittäin komea vahtihaukku! Justino lähtee jo omin jaloin ulos, vaikka oviaukosta kulkeminen onkin sen mielestä kovin jännittävää ja vaatii tähän paljon sanallista rohkaisua. Ulkona päästään jo kulkemaan oman talon ympäri ja ensimmäiset tarpeetkin on ulos tulleet. Kotihoidon mieshenkilöä Justino jännittää vielä hieman enemmän kuin naista. Lisätty Justinosta kuva ja video.

14.4.2021
Justinolla on kotihoitopaikassa oma huone ja siellä häkki, jonka päälle on laitettu vilttejä ja peittoja tuomaan suojaa pojalle. Vielä toistaiseksi Justino on viihtynyt omassa huoneessaan ja häkissään keräämässä rohkeutta, tosin öisin on uskaltautunut tutkimaan huonetta tarkemmin. Tarpeensa tekee hienosti pissa-alustoille. Ihmiset vielä kovasti jännittävät poikaa, mutta ottaa silti jo rapsutuksia vastaan ja antaa käsitellä. Justino on tutustunut kotihoitopaikan toiseen koiraan ja ollut tästä kovin kiinnostunut ja ilahtunut. Ensisijaisesti Justinolle etsitään koria, jossa olisi kiva koirakaveri seurana.

Ulkoilua on jo harjoiteltu niin, että Justino on kannettu pihalle ja siellä Justino onkin jo vähän haistellut ja ihmetellyt ulkomaailmaa. Kovin herkästi poika vielä pelästyy esimerkiksi tuulta ja sen kanssa tuleekin olla varovainen ulkoillessa. Ulkoilu rajoittuu vielä muutamiin metreihin ja sitä harjoitellaan Justinon tahdissa turvallisesti. Tulee viemään varmasti vielä paljon aikaa, ennen kuin poika oppii enemmän luottamaan ja rohkaistuu, mutta pienin askelin edistystä tapahtuu <3

10.4.2021
Justino matkusti tänään kotihoitoon Suomeen ja jatkaa kodin etsintää sieltä käsin. Ensivaikutelman perusteella Justino on reippaampi, kuin mitä antoi tarhaolosuhteissa ymmärtää. Päivitämme profiilia, kunhan ensin hieman tutustumme enemmän tähän hurmuriin.

31.3.2021
Justino on saanut tarhalla sydänmatohoidot ja on nyt valmis matkustamaan Suomeen. Justino saapuukin kotihoitoon 10.4. Suomeen, ja alkaa näin harjoittelemaan kotikoiran taitoja.

21.12.2020
Sydänten Joulu– keräys on osaltaan Justinon hyväksi ideoitu keräys, jotta Justinolla olisi paremmat mahdollisuudet löytää ikioma koti ja päästä viettämään oikeaa, ansaittua kotikoiran elämää.

30.11.2020
Justinon epäonni jatkuu. poika oli jo saanut paikan kuormassa matkalle Suomeen kotihoitoon etsimään omaa kotiaan, mutta pojalla todettiin sydänmato, eikä hän voi matkustaa ennen, kuin vaiva on hoidettu. Sydänmato on onneksi hyvin hoidettavissa eriomaisella paranemisennusteella, eikä vaiva jää pysyvästi haittaamaan Justinon elämää.

9.1.2020
Justino parka on ottanut tarhalla takapakkia ja aktiivien tavatessa hänet joulukuun reissulla, suhtautuu poika vieraisiin ihmisiin varoen ja ujostellen. Namit Justinoa kiinnostavat, ja ruuasta onkin muutaman kerran tullut muiden koirien kanssa sanomista tarhalla. Ehkä hämärtyvällä illallakin oli osuutta asiaan, mutta Justino ei uskalla tulla syömään ihmisen kädestä nameja, vaan ne on heiteltävä pojalle koppiin, jonne se hakeutuu turvaan jännittävässä tilanteessa. Justino asuu tyttökoiran kanssa ja tulevassa kodissa olisi hyvä olla reipas koirakaveri näyttämässä mallia, miten kotikoirana elellään.

14.10.2019
Justino on reipastunut ja lähestyykin ihmistä jo melko rohkeasti. Äkkinäisiä käden liikkeitä Justino varoo edelleen, mutta ei koe tarvetta lähteä pois ihmisen luota. Namit toimivat pojalle hyvänä motivaattorina ja se on tosi kiinnostunut ihmisen namitaskusta. Justino on sisaruksiensa tavoin ihmiseen tottumaton. Ihmisen oleillessa häkissä, se rentoutuu kokajan enemmän ja antaa kevyesti jopa silittää itseään. Selvästi paijausket ovat pojalle kuitenkni vieras asia, eikä se ihan ymmärrä mistä on kysymys. Saadessaan hajuhuivin häkin lattialle, intoutuu Justino leikkimään tällä hieman. Iho-ongelmat vaivaavat yhä poikaa. Vaikka turkki on kasvanut enenevissä määrin takaisin, on kuonossa ja vartalossa edelleen havaittavissa karvattomia kohtia. Justino ei tavattaessa hauku laisinkaan.

29.8.2019
Justino aloitti kodin etsimisen Kulkurien adoptio-ohjelmassa.


Mietithän tarkkaan omia resurssejasi harkitessasi rescuekoiran adoptiota. Onko sinulla aikaa, motivaatiota ja sitoutuneisuutta koiraan? Aikuisenkin koiran kohdalla sitoutuminen voi olla parhaillaan useiden vuosien mittainen. 

Kotihoidossa oleva koira on päässyt jo hieman harjoittelemaan perhekoiralle tärkeitä taitoja. Kaiken uuden opettelu on kuitenkin vielä aivan alussa, eikä voida olettaa että kotihoidon kautta tuleva koira olisi valmiiksi täysin koulutettu. Tiedossa on varmasti myös omassa kodissa töitä, takapakkia, iloisia hetkiä ja onnistumisen riemua.

Kotihoidossa olevan koiran luonteesta ja tavoista saadaan tarhaolosuhteissa tehtyjä havaintoja enemmän tietoa. Koiran luonne muovautuu kuitenkin kaikkien sen saamien kokemusten kautta ja isossa roolissa on myös lopullisen kodin tapahtumat. Koiran käytös voi ajan ja kotiutumisen myötä vielä muuttua. 

Justino saapui Suomeen kastroituna, asianmukaisesti rokotettuna, ulko- ja sisäloishäädettynä ja testattuna useiden sairauksien varalta. Lisäksi Justino on mikrosirutettu ja sillä on EU-lemmikkipassi. Rescueyhdistys Kulkurit ry kuuluu Responsible Rescue-sitoumukseen ja noudattaa sitoumuksen kriteereitä koirien maahantuonnissa.

Tutustuthan ennen yhteydenottoasi sivuiltamme löytyviin luovutussopimukseenoppaaseen kotiutuvan koiran omistajalle, sekä adoptoitavan eläimen terveyteen ja kustannuksiin.

Yhteyshenkilö:   Nina Ehrström

Share
 
 

Yhteistyössä


Yhteistyossa
 
 

Takaisin ylös

© Rescueyhdistys Kulkurit ry 2015 | All rights reserved, Rekisterinumero 208.505, y-tunnus 2594720-9.